ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
Κειμενο

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προέβη σε ανακοστολόγηση όλων των φαρμάκων που έχουν άδεια κυκλοφορίας στην ελληνική αγορά, εκδίδοντας το μεσημέρι της Πέμπτης το δεύτερο Δελτίο Τιμών.

 


Η ανακοστολόγηση αφορά σε 1.200 πρωτότυπα φάρμακα, 3.500 σκευάσματα των οποίων η πατέντα έχει λήξει και 7.000 αντίγραφα. Η μεσοσταθμική μείωση φτάνει το 10,23% και αφορά 6.500 σκευάσματα. Το εύρος της μείωσης τιμής είναι από 1% έως 60% και στο 1% των σκευασμάτων η μείωση είναι άνω του 30%.

Ειδικότερα, για τα πρωτότυπα φάρμακα ελήφθη υπόψη ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων τιμών των χωρών της Ευρώπης, η τιμή των φαρμάκων των οποίων έληξε η πατέντα (off patent) ορίστηκε στο 70% της τιμής του πρωτότυπου, και των αντιγράφων (γενόσημων) στο 63% της τιμής του πρωτότυπου.

Επίσης, στις χονδρικές και νοσοκομειακές τιμές δεν περιλαμβάνεται Φόρος Προστιθέμενης Αξίας, στις Λιανικές τιμές έχει συμπεριληφθεί και ο αναλογούν ΦΠΑ 6,5%, ενώ στις περιοχές που ισχύουν μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ τα φάρμακα θα πωλούνται σε λιανικές τιμές μειωμένες κατά 1,41%.

Το νέο δελτίο ισχύει από την 1η Ιουλίου.

Σε ό,τι αφορά τα αποθέματα των φαρμάκων με παλιές τιμές που υπάρχουν στις φαρμακαποθήκες, συνεταιρισμούς και φαρμακεία, παρέχεται η δυνατότητα να πωλούνται με τις παλιές τιμές μέχρι και την 29η Ιουλίου.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) προειδοποιούν ότι κάθε περαιτέρω συμπίεση των τιμών το μόνο που θα καταφέρει είναι να στερήσει τα φάρμακα που χρειάζονται οι ασθενείς.

 

Δημοσίευση 30/06/2011

[readon1 url="http://in.gr"]Πηγή: in.gr[/readon1]

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.