ΔΗΜΟΣ
Κειμενο

Το δίκτυο του Δημοτικού φωτισμού παραμένει ως σήμερα ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της Πόλης και η αντικατάστασή του με νέα φωτιστικά σώματα LED αποτελεί προτεραιότητά μας από την πρώτη στιγμή. Οι πολίτες ζητούν άμεσες λύσεις και μια Πόλη με φως και ασφάλεια.

Παρότι η αρμοδιότητα της σχετικής απόφασης ανήκει στην Οικονομική Επιτροπή, για λόγους διαφάνειας και δημοκρατικής ευαισθησίας και μόνον, η Δημοτική Αρχή εισήγαγε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να επικυρωθεί έστω και συμβολικά, με την αναγνώριση της ανάγκης για άμεση επίλυση του προβλήματος.

Η Δημοτική Αρχή με συστηματική εργασία και μεθοδικότητα ερεύνησε τα προηγούμενα χρόνια τα χρηματοδοτικά μοντέλα που εφαρμόζονται στους Δήμους της χώρας είτε μέσω δανεισμού από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων είτε μέσω Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης, σε συνεργασία με επιστημονικούς συμβούλους και ανεξάρτητους μελετητές, για να καταλήξει στην πλέον συμφέρουσα οικονομικά λύση για τον Δήμο και τους δημότες της Ηλιούπολης.

Είδαμε πως, η προσφυγή σε δανεισμό από το ΤπΔ αυξάνει σημαντικά το συνολικό κόστος της επένδυσης λόγω του κυμαινόμενου επιτοκίου που θα βαρύνει τον Δήμο για 10 έτη, όσο δηλαδή θα διαρκεί και η αποπληρωμή του δανείου, μεγεθύνοντας το ρίσκο σε ένα ασταθές οικονομικό περιβάλλον. Αντίστοιχα, η λύση της Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης διαπιστώσαμε πως πολλαπλασιάζει το συνολικό ποσό που καλείται να πληρώσει ο Δήμος διότι προβλέπει αποπληρωμή και συντήρηση του δικτύου οδοφωτισμού για 12 έτη αποκλειστικά από τον ιδιώτη, επιβαρύνοντας ανάλογα τον προϋπολογισμό του έργου.

Σε αντιδιαστολή με τους παραπάνω τρόπους χρηματοδότησης, καταθέσαμε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, μια νέα πρόταση προμήθειας, με την πιο σύγχρονη και αξιόπιστη μέθοδο, για την αντικατάσταση του Οδοφωτισμού όλης της Πόλης, λαμβάνοντας υπόψιν τις συνθήκες που έχει δημιουργήσει η ενεργειακή κρίση στις μέρες μας. Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι αναγκαίες τεχνικές μελέτες βάζοντας με αυτό τον τρόπο τη σταθερή βάση ώστε από το 2024 να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου και να γίνει η Πόλη μας, από άκρη σε άκρη, φωτεινή.

Η Ηλιούπολη έχει ανάγκη έναν σύγχρονο, αποτελεσματικό και οικονομικό δημοτικό φωτισμό. Δυστυχώς όμως την ανάγκη αυτή δεν τη συμμερίζονται όλοι, για εύκολα κατανοητούς λόγους.

Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης στον Δήμο μας, επιλέγοντας το σκοτάδι και όχι το φως, αποχώρησαν από την ψηφοφορία για τη σκοπιμότητα και την αναγκαιότητα του έργου προσπαθώντας να προκαλέσουν περαιτέρω καθυστέρηση, όταν διαπίστωσαν πως η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων θα υπερψήφιζε την πρόταση.

Αναλυτικά τα όσα πρότεινε η Δημοτική Αρχή:

1) Τι εισηγήθηκε η Δημοτική αρχή;

  • Την προμήθεια και εγκατάσταση 5.053 νέων φωτιστικών σωμάτων LED σε όλες τις γειτονιές της Πόλης με την ταυτόχρονη τοποθέτηση συστήματος τηλεδιαχείρισης του δικτύου, για μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας και αυξημένο όφελος για τον Δήμο.

2) Ποιο είναι το κόστος του Δήμου για την επένδυση;

  • Η συνολική δαπάνη της επένδυσης ανέρχεται το μέγιστο, σε 3.281.401,5 ευρώ προ ΦΠΑ (και πριν από τυχόν εκπτώσεις που προκύψουν από τον διαγωνισμό), ενώ η αποπληρωμή της προβλέπεται σε έξι έτη,  με ισόποσες ετήσιες δόσεις.
  • Το ποσό κάθε ετήσιας δόσης που θα προκύψει μέσα από τον διαγωνισμό, είναι σταθερό και δεν συνδέεται με άλλες παραμέτρους όπως επιτόκιο (όπως προβλέπει το χρηματοδοτικό μοντέλο του δανεισμού) ή με το ύψος της εξοικονόμησης της ενέργειας και της συντήρησης του δικτύου (όπως προβλέπει το χρηματοδοτικό μοντέλο της ΣΕΑ).

3) Πώς θα καλύπτει ο Δήμος τις ετήσιες δόσεις;

  • Με την αντικατάσταση του δικτύου οδοφωτισμού θα υπάρξει εξοικονόμηση ενέργειας της τάξεως του 70,58%. H μείωση στην κατανάλωση της ενέργειας, οδηγεί αυτόματα στη μείωση των ποσών που πληρώνει ο Δήμος στον πάροχο του ηλεκτρικού ρεύματος (ΔΕΗ).
  • Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου για το 2022 και τις πληρωμές που έχουν γίνει προς την ΔΕΗ για τον Φωτισμό Οδών και Πλατειών, μια, τέτοιας τάξης, εξοικονόμηση ενέργειας, καλύπτει το ποσό της ετήσιας δόσης.
  • Επισημαίνεται ότι τα νέα φωτιστικά σώματα LED έχουν διάρκεια ζωής 10-12 έτη. Γίνεται δηλαδή κατανοητό ότι, μετά την παρέλευση της εξαετίας και της αποπληρωμής της επένδυσης, την εξοικονόμηση για το υπόλοιπο της ζωής των φωτιστικών σωμάτων, θα την καρπώνεται ο Δήμος και θα μπορεί να την κατευθύνει σε κοινωνικές πολιτικές.

4) Τι γίνεται σε περίπτωση που τα νέα φώτα χαλάσουν πριν την παρέλευση των έξι ετών;

  • Το νέο αυτό χρηματοδοτικό εργαλείο είναι επωφελέστερο από όλα τα μοντέλα που έχουν προταθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο τα προηγούμενα χρόνια, καθώς έχει τη μικρότερη οικονομική επιβάρυνση για τον Δήμο και ανάλογη εγγύηση αντικατάστασης των φωτιστικών σε περίπτωση φθοράς ή βλάβης.

5) Πώς θα γίνει η διαδικασία της προμήθειας;

  • Η διαδικασία της προμήθειας θα πραγματοποιηθεί με ανοιχτό, διεθνή διαγωνισμό σύμφωνα με όλα τα ευρωπαϊκά πρότυπα, εξασφαλίζοντας τη διαφάνεια, τον υγιή ανταγωνισμό και τη χρηστή διαχείριση του δημόσιου χρήματος.

Ο Δήμος Ηλιούπολης κοιτάζει σταθερά προς το μέλλον με υπευθυνότητα και συνέπεια, υπηρετώντας τη Δημοκρατία και το συμφέρον της Πόλης, αφήνοντας πίσω τη στείρα αντιπαράθεση του παρελθόντος.

Καλούμε τους δημότες να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες και τη σπουδαιότητα του έργου αυτού και να το στηρίξουν. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μπροστά με σταθερά βήματα, αλλάζοντας την καθημερινότητα των δημοτών για το καλό της πόλης μας.

Γιώργος Χατζηδάκης
Δήμαρχος Ηλιούπολης

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.