Την Kυριακή 10 Ιουνίου 2018 και ώρα 10:30 π.μ., για τρίτη συνεχή χρονιά, μαζί με τους προσκόπους της Ηλιούπολης οργανώνουμε μια γιορτή στην παραποτάμια περιοχή της Πικροδάφνης, στην Ηλιούπολη Αττικής.

Γιορτάζουμε για να τιμήσουμε το ποτάμι μας, την Πικροδάφνη, για να διατηρήσουμε σε φυσική κατάσταση ό,τι απέμεινε από αυτό και να σώσουμε το πλούσιο οικοσύστημά του, με τα πολλαπλά οφέλη του για τις πόλεις που διασχίζει (Ηλιούπολη, Άγιος Δημήτριος, Άλιμος, Φάληρο).

Η Πικροδάφνη, όπως και πολλά άλλα ρέματα σήμερα στην Αττική και όχι μόνο, κινδυνεύει από τους σχε-διασμούς της πολιτείας, οι οποίοι, στο όνομα της αντιπλημμυρικής προστασίας των πόλεών μας προβλέ-πουν αποψίλωση των πρανών του ρέματος, μέχρι τη μέση του ύψους τους περίπου, σχεδόν σε όλο το μήκος του ποταμού, από την Ηλιούπολη μέχρι την εκβολή του στο Έδεμ και επένδυσή του με συρματοκιβώτια (πέτρες τυλιγμένες με συρματόπλεγμα) σε μήκος αρκετών χιλιομέτρων!

Είμαστε αντίθετοι σ' αυτούς τους σχεδιασμούς διότι η κοπή 820 περίπου υψηλών δέντρων, μαζί με την ενδιάμεση θαμνώδη και χαμηλή βλάστηση, από την Ηλιούπολη μέχρι το Φάληρο, θα είναι μια μεγάλη απώλεια και καταστροφή για τις πόλεις μας, για το κλίμα, την ποιότητα του ατμοσφαιρικό αέρα, την προστασία από το θόρυβο, το φιλτράρισμα του νερού, τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, την αισθητική του τοπίου των πόλεών μας, μέσα σε ένα άκρως τσιμεντοποιημένο περιβάλλον! Σ' ένα φτωχότερο σε πράσινο λεκανοπέδιο, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων χρόνων στα βουνά της Αττικής και τη συνεχή καταστροφή του αστικού πρασίνου για την κατασκευή έργων, 'αναπλάσεων' κλπ.

Από την άλλη, αυθαίρετες και παράνομες κατασκευές και τεχνικά έργα, που έχουν γίνει με λάθος τρόπο και έχουν στενέψει την κοίτη του ρέματος, που προκαλούν κάποια πλημμυρικά φαινόμενα σε συγκεκριμένα σημεία του, δεν προβλέπεται να απομακρυνθούν και να διορθωθούν, ώστε να λυθούν τα προβλήματα που προκαλούν, αντίθετα προβλέπεται η τοποθέτηση συρματοκιβωτίων σχεδόν σε όλο το μήκος του!

Είμαστε αντίθετοι στους σχεδιασμούς της πολιτείας, διότι τα συρματοκιβώτια μειώνουν την απορροφη-τικότητά του αυξάνοντας τον πλημμυρικό κίνδυνο, το νερό δε φιλτράρεται, διότι καταστρέφεται το ριζικό σύστημα των δέντρων και της βλάστησης, αποταμιεύεται πολύ μικρότερη ποσότητά του και επιπλέον θα προκληθεί μια μεγάλη καταστροφή, στην πλούσια χλωρίδα και πανίδα του ρέματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις πόλεις μας.

Η Πικροδάφνη χρειάζεται συντήρηση, επεμβάσεις σε συγκεκριμένα σημεία, προστασία από παράνομες κατασκευές και λάθος τεχνικά έργα που στενεύουν την κοίτη της, προστασία από παράνομες ρίψεις λυμάτων και υπερχειλίσεις αγωγών που τη μολύνουν, διατήρηση και εμπλουτισμό της βλάστησής της!

Οι πόλεις μας χρειάζονται τα ρέματα που απέμειναν ζωντανά, έχουν ανάγκη τα εναπομείναντα οικοσυ-στήματά τους! Χρειάζεται να τα ελευθερώσουμε από κατασκευές και ανθρωπογενείς παρεμβάσεις, όσο και όπου μπορούμε, προκειμένου να μειώσουμε τον πλημμυρικό κίνδυνο και το μέγεθος της καταστροφής από την πλημμύρα, όταν αυτός επέλθει, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα την προστασία και τα πολύτιμα οφέλη τους!

Στο πάρκο της οδού Τζαβέλλα, πριν τη συμβολή της με τη λεωφόρο Βουλιαγμένης, στην Ηλιούπολη Αττικής.

Με πολλά μουσικά και χορευτικά σχήματα, έκθεση φωτογραφίας και ζωγραφικής, παιχνίδια για τα παιδιά και κεράσματα για όλους, όλα από εθελοντική προσφορά πολιτών και χορηγίες!

Είσοδος Ελεύθερη

Θα τραγουδήσουν, θα παίξουν μουσική, θα αφηγηθούν, θα χορέψουν,  εθελοντικά και τους ευχαριστούμε πάρα πολύ γι αυτό:

•    Ο Ταξιάρχης Μπεληγιάννης, αφηγητής παραδοσιακών παραμυθιών,
•    Η Φωτεινή Σαββατιανού με τον τραγουδοποιό Πασχάλη Τσέρνα, τον Βλαδίμηρο Πέτσα και τον Θωμά Δρόσο
•    Ο τραγουδιστής Δημήτρης Τριανταφυλλίδης
•    Τα Ιαπωνικά κρουστά ΑΤΕΝΕ DAIKO - Τα τύμπανα του Ήλιου
•    Ο τραγουδοποιός Στέφανος Γεωργιάδης με κιθάρα, ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος λαούτο και ο Ανδρέας Δρογγίτης φυσαρμόνια
•    H Λαρίσα Ιασωνίδου, σοπράνο, καθηγήτρια φωνητικής του Ωδείου Αθηνών, με μαθητές της
•    Το μουσικοχορευτικό τμήμα του συλλόγου Κρητών Ηλιούπολης
•    Το χορευτικό τμήμα του πολιτιστικού συλλόγου «Λαόπολις»
•    Το χορευτικό τμήμα του πολιτιστικού συλλόγου «Άγγελος Σικελιανός»
•    Η χορωδία και το χορευτικό τμήμα του συλλόγου Ηπειρωτών Ηλιούπολης

Στην έκθεση ζωγραφικής συμμετέχουν με φετινά εκθέματά τους:

•    Οι μαθητές του 6ου & 11ου δημοτικού σχολείου Ηλιούπολης
•    Οι μαθητές του φροντιστηρίου ξένων γλωσσών Γιαννοπούλου

Στην έκθεση φωτογραφίας:

•    Η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), με τις υπέροχες φωτογραφίες από την πανίδα και χλωρίδα της Πικροδάφνης

Κι.Π.Η. (Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης) και Πρόσκοποι Ηλιούπολης

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.