ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
Κειμενο

Μαζί με το "Δίκτυο Πολιτών για την Προστασία του ρέματος της Πικροδάφνης" και το σύλλογο "ΡΟΗ- Πολίτες υπέρ των ρεμάτων" καταγγείλαμε στις αρμόδιες υπηρεσίες και στον εισαγγελέα περιβάλλοντος τη ρύπανση της Πικροδάφνης από βοθρολύματα, με κίνδυνο για τους περίοικους και το οικοσύστημα του ποταμού αλλά και για τους λουόμενους στην εκβολή του στο Έδεμ.

Στην καταγγελία μας αυτή επισυνάπτονται χημικές αναλύσεις δειγμάτων νερού της Πικροδάφνης, καταγγελία συλλόγου ¨ΡΟΗ- Πολίτες υπέρ των ρεμάτων¨ και ¨Δικτύου Πολιτών για την διάσωση του ρέματος Πικροδάφνης¨, έκθεση επιθεωρητών περιβάλλοντος για την ρύπανση της Πικροδάφνης από το αντλιοστάσιο και τα στερεά απόβλητα της ΕΥΔΑΠ, καθώς και φωτογραφικό υλικό.

Από τις χημικές αναλύσεις των δύο δειγμάτων φαίνονται σαφώς ενδείξεις παράνομων συνδέσεων αποχετεύσεων στο ρέμα Καλογήρου, λόγω αυξημένης συγκέντρωσης κολοβακτηριδίων και απορρυπαντικών. Αξίζει να σημειωθεί οτι, σε πολλά σημεία του ποταμού, τα εμφανή σημάδια μόλυνσης της Πικροδάφνης (έντονη οσμή και θολότητα των νερών) δεν είναι συνεχή, αλλά περιοδικά, πράγμα το οποίο σημαίνει οτι, ενδεχομένως η δειγματοληψία κατά τις συγκεκριμένες μέρες και στα συγκεκριμένα σημεία θα έδειχνε και διαφορετικά αποτελέσματα...

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η έκθεση της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (Ε.Υ.Ε.Π.) του 2010, σχετικά με τη λειτουργία του αντλιοστασίου ακαθάρτων Α29 της ΕΥΔΑΠ, που βρίσκεται και λειτουργεί πλησίον του ρέματος Πικροδάφνης, στο Δήμο Παλαιού Φαλήρου του Νομού Αττικής.

Σύμφωνα με την αυτοψία που έγινε, μετά από καταγγελία, διαπιστώθηκε οτι  οι δύο από τις τέσσερις αντλίες του αντλιοστασίου στέλνουν τα λύματα μέσω των παλαιών καταθλιπτικών αγωγών, σε άλλο αντλιοστάσιο. Η υπερχείλιση του αντλιοστασίου αυτού καταλήγει στο ρέμα Πικροδάφνης!

Προσκομίζοντας τα στοιχεία αυτά ζητάμε άμεση παρέμβαση του Εισαγγελέα, ώστε να ελεγχθούν και καταργηθούν οι παράνομες συνδέσεις και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.

Στο θέμα της συγκεκριμένης καταγγελίας και της ρύπανσης της Πικροδάφνης, αναφέρεται σχετικό άρθρο της Εφημερίδας των Συντακτών, στο φύλλο 9-10/9/2017.

αγωγός ρύπανσης στο ρέμα Πικροδάφνης

λύματα στο ρέμα Πικροδάφνης

Κι.Π.Η.-  Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης
Σκρα 10, 163 46 Ηλιούπολη  
Τ.:2109730215 • K.:6944683652
F.: 2118005508, 2109718162
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.http://www.kipi.gr

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.