ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
Κειμενο

Ο Ιερός Καθεδρικός Ναός μας υποδέχεται τα Άχραντα Πάθη του Κυρίου, δηλαδή τμήματα από το Τίμιο Ξύλο του Σταυρού, τον Ακάνθινο Στέφανο, τη Χλαμύδα και τον Σπόγγο, τα οποία φυλάσσονται στην Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγιαλείας.

Η υποδοχή θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Απριλίου 2023 και ώρα 19:00 στα Προπύλαια του Ιερού Ναού.

Τα ιερά σεβάσματα θα παραμείνουν στον Ναό μέχρι και το Σάββατο του Λαζάρου 8 Απριλίου και ώρα 11:00.

Ο Ναός θα παραμένει ανοιχτός από 7:30 έως 22:00. Καθ’ όλες τις ημέρες του προσκυνήματος θα τελούνται Ι. Ακολουθίες.

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ EΝΟΡΙΤΕΣ - ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ
ΤΟΥ Ι. ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΥ ΝΑΟΥ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ - ΗΛΙΟΥΠΟΛΕΩΣ

Αδελφοί μας,
Η Ορθόδοξος Εκκλησία, παρέλαβε από τους θεοφόρους Πατέρες και Διδασκάλους της Οικουμένης, να σέβεται και να τιμά δεόντως τα χαριτόβρυτα Ι. Λείψανα και τις Θαυματουργές Ι. Εικόνες, διά των οποίων η Χάρις του Θεού μεταφέρεται στους χριστιανούς, οι οποίοι με πίστη την επιζητούν. Τα Ι. Λείψανα των Αγίων και μάλιστα όσα συνδέονται με το Σωτήριο Πάθος του Κυρίου, όπως ο Τ. Σταυρός, είναι δεκτικά και μεταδοτικά της Ζωηφόρου Χάριτος του Παναγίου Πνεύματος, γι’ αυτό και ευωδιάζουν, θαυματουργούν, μυροβλύζουν, αναβλύζουν ιάματα και δίδουν θεραπείες.

Με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & πάσης Ελλάδος κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ και την συγκατάθεση του Μητροπολίτου Καλαβρύτων & Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου, ο Ναός της Παναγίας, αποβλέποντας ποιμαντικώς στον αγιασμό, την πνευματική στερέωση και ενίσχυση των πιστών λίγο προ της εισόδου μας στην Μεγάλη Εβδομάδα, με τιμή, σεβασμό και κατάνυξη, θα υποδεχθεί εκκλησιαστικώς και ιεροπρεπώς, τα Άχραντα Πάθη του Κυρίου, προερχόμενα εκ της Ι. Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγιαλείας, την Κυριακή 2 Απριλίου στις 7:00 μ.μ. στα προπύλαια του Ι. Καθεδρικού μας Ναού.

Τα Άχραντα Πάθη περιλαμβάνουν τεμάχια εκ: α) της χλαμύδος, την οποία φόρεσαν στον Κύριό οι σταυρωτές Του, β) του σπόγγου, με τον οποίον ο Ρωμαίος στρατιώτης πότισε τον Σωτήρα του κόσμου όξος μεμειγμένο με χολή, γ) του ακανθίνου στεφάνου, που δέχθηκε επί της κεφαλής Του ο Λυτρωτής των ανθρώπων, και τέλος δ) του Τ. Σταυρού, επί του οποίου θυσιάσθηκε εξ αγάπης ο Σωτήρας του κόσμου. Τα ιερότατα αυτά κειμήλια φυλάσσονταν μέχρι το 1450 στο αυτοκρατορικό παρεκκήσιο του Παλατίου στην Βασιλεύουσα, όπου τα είχε εναποθέσει η Αγ. Ελένη τον 4ο αιώνα. Στα μέσα του 15ου αιώνος, οι δύο αυτάδελφοι Παλαιολόγοι Θωμάς και Δημήτριος, προσέφεραν προς ευλογία και αγιασμό τα Άχραντα Πάθη στον συγγενή τους (υιό του Ανδρέα Μαμωνά, Δούκατης Μονεμβασίας, και της Θεοδώρας Παλαιολογίνης, κόρης του Αυτοκράτορα Ανδρονίκου Δ ́ Παλαιολόγου) και κτήτορα της Ι. Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγιαλείας, Όσιο Λεόντιο. Η θεόπνευστη αυτή χειρονομία των δύο Παλαιολόγων διέσωσε ουσιαστικά τα τιμιότατα αυτά κειμήλια από τους Οθωμανούς, που λίγα χρόνια αργότερα, το 1453, κατέκτησαν την Βασιλίδα των Πόλεων. Τα ως άνω Ι. Κειμήλια θα τίθενται προς προσκύνηση στον Ι. Ναό, καθημερινά από τις 7.30 μέχρι τις 22.00 έως και το Σάββατο του Λαζάρου το πρωί της 8ης Απριλίου, ενώ θα τελούνται Ακολουθίες, όπως παρατίθενται αναλυτικώς πιο κάτω.

Αγαπητοί Ενορίτες, συμπολίτες και προσκυνητές, ας αξιοποιήσουμε όλοι ακόμα μία αγιαστική ευκαιρία και ευλογία του Θεού στην Πόλη μας, σπεύδοντας με πνευματική κατάνυξη να υποδεχθούμε τα Άχραντα Πάθη, και δι’ Αυτών, προσκυνούντες τον Σωτήρα του κόσμου Κύριο Ιησού Χριστό, του Οποίου το Πάθος και η Ανάσταση μας ελευθέρωσαν από την σκλαβιά της αμαρτίας και του θανάτου και μας φανέρωσαν την οδό της σωτηρίας και της αιώνιας ζωής. Καλό Πάσχα!

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ
† ΑΡΧΙΜ. ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΚΑΤΡΑΜΑΔΟΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ - ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΚΥΡΙΑΚΗ 2.04.2023   19.00
ΕΠΙΣΗΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΑΓ. ΠΑΘΩΝ - ΤΕΛΕΣΗ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ - ΣΧΕΤΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ 3.04.2023   20.00
ΤΕΛΕΣΗ Ι. ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ ΕΥΧΕΛΑΙΟΥ - ΣΧΕΤΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ

ΤΡΙΤΗ 4.04.2023   19.00
ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ Μ. ΑΠΟΔΕΙΠΝΟΥ - ΟΜΙΛΙΑ ΗΓΟΥΜΕΝΟΥ Ι. ΜΟΝΗΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 5.04.2023   19.30
ΤΕΛΕΣΗ ΒΡΑΔΙΝΗΣ ΠΡΟΗΓΙΑΣΜΕΝΗΣ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΠΕΜΠΤΗ 6.04.2023   20.00
ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΕΥΘΥΝΗΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΟΥ Ι. ΚΑΘΕΔΡ. ΝΑΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ: «Η ΥΜΝΟΛΟΓΙΑ ΜΑΣ ΣΤΗ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΘΟΣ & ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ»

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7.04.2023   19.00
ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΜΙΚΡΟΎ ΑΠΟΔΕΙΠΝΟΥ ΚΑΙ ΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΤΑ ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ ΤΗΝ Μ. ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΧΑ»

ΣΑΒΒΑΤΟ (ΛΑΖΑΡΟΥ) 8.04.2023   7.30 - 10.00   ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
11.00   ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓ. ΠΑΘΩΝ

ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ
ΙΕΡΟΣ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ
ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΕΩΣ
Λ. ΕΙΡΗΝΗΣ 29, 163 45 ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ, ΤΗΛ.: 21099158426976204429

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.