ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κειμενο

Πριν από λίγες μέρες βγήκαν τα αποτελέσματα για το πρόγραμμα "Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής" (ΕΕΤΑΑ) για τη φιλοξενία βρεφών και νηπίων στους παιδικούς σταθμούς.

Φέτος οι αιτήσεις που κατατέθηκαν συνολικά στο πρόγραμμα αφορούσαν 132.859 παιδιά. Είναι αυξημένες δηλαδή κατά 9,2% σε σχέση με το 2015, καθώς για όλο και περισσότερα νέα ζευγάρια το κόστος του παιδικού σταθμού, δημοτικού ή ιδιωτικού, είναι δυσβάσταχτο για τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες είναι οι γονείς που δεν μπόρεσαν να καταθέσουν καν αίτηση (δημόσιοι υπάλληλοι, άνεργοι κλπ.), γνωρίζοντας ότι θα απορριφθεί με βάση τα κριτήρια που προϋποθέτει το πρόγραμμα.
Ωστόσο, τα παιδιά που τελικά θα πάρουν το πολυπόθητο "κουπόνι" (voucher) είναι μόλις 84.800!!! Δηλαδή, αποκλείστηκαν 48.059 παιδιά! Μάλιστα, τα 36.769 πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις (τυπικές και ουσιαστικές) και τα κριτήρια (εισοδηματικά και άλλα) για να γίνουν δεκτά στο πρόγραμμα. Η αιτιολογία της απόρριψης της αίτησης ήταν ότι το κονδύλι του προγράμματος δεν φτάνει για να χρηματοδοτήσει τόσες θέσεις!!!

Με βάση τα στοιχεία της ΕΕΤΑ για τον Δήμο μας, ισχύουν τα παρακάτω:

ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΣΠΑ ΕΙΝΑΙ 647

Εγκρίθηκαν συνολικά 363 παιδιά που θα ενταχτούν δωρεάν στους παιδικούς σταθμούς (δημοτικούς και ιδιωτικούς) και απορρίφτηκαν 284 παιδιά.
Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία από τις 217 θέσεις που έχουν διατεθεί από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς για το ΕΣΠΑ, μένουν αδιάθετες 63 θέσεις για νήπια, ενώ από την άλλη έχουν μείνει εκτός παιδικών σταθμών βρέφη τα που οι γονείς τους έχουν το πολυπόθητο "κουπόνι" (voucher) στο χέρι και ψάχνουν σταθμό.

Φέτος για πρώτη φορά το "κουπόνι" δίνεται στους ωφελούμενους, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει προγραμματισμός στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς, είτε προσλήψεων, είτε προμηθειών, αφού άγνωστος είναι ο αριθμός των παιδιών που θα φιλοξενηθούν σε αυτούς. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι Σταθμοί θα λειτουργήσουν τουλάχιστον το πρώτο διάστημα στη λογική "βλέποντας και κάνοντας".

ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΖΟΦΕΡΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΟ ΚΑΦΑΔΗΛ ΦΕΤΟΣ:

•    Για περίπου 57 κενές θέσεις - εκ των οποίων μόνο 9 είναι για βρέφη -  στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς της πόλης κατατέθηκαν 480 αιτήσεις.

Σαν εργαζόμενοι και σαν γονείς δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μείνει εκτός Προσχολικής Αγωγής κανένα παιδί λαϊκής οικογένειας. Δεν αποδεχόμαστε τη λογική να συμβιβαζόμαστε με όλο και λιγότερα. Η Προσχολική Αγωγή δεν είναι προνόμιο όσων μπορούν να πληρώσουν για αυτή, ούτε παροχή πτωχοκομείου που κατευθύνεται σε όσους ζουν στην έσχατη φτώχεια.

Με βάση τα παραπάνω ΚΑΛΟΥΜΕ όλους τους: γονείς των παιδιών που έμειναν τα παιδιά τους εκτός σταθμών, το Σύλλογο Γονέων
των παιδικών σταθμών, όλα τα ΣΩΜΑΤΕΙΑ και τους μαζικούς φορείς της πόλης μας, συναδέλφους, στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
τη ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ στις 17.00

ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΝΑ ΠΙΕΣΕΙ ΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ:

1.    Για την πλήρη χρηματοδότηση της λειτουργίας των παιδικών σταθμών, την στελέχωση τους με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και την διασφάλιση πρόσβασης όλων των παιδιών στις δομές τους χωρίς τροφεία και αποκλεισμούς.
2.    Να διασφαλίσει με άμεσα μέτρα και με όλες τις σύγχρονες και αναγκαίες προϋποθέσεις τη διεύρυνση των δημοτικών δομών για βρέφη και νήπια (εξεύρεση κατάλληλων κτιρίων – πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού) για όλα τα παιδιά που είτε συμμετείχαν με αίτηση των γονιών τους στο πρόγραμμα και σήμερα δεν εγκρίθηκαν ή δεν βρίσκουν θέση σε δομή της περιοχής τους είτε έχουν καταθέσει το αίτημά τους στους Δήμους.
3.    Να πάρει έκτακτα μέτρα χρηματοδότησης των Δήμων ώστε να στήσουν άμεσα αντίστοιχες δημοτικές δομές για ΚΔΑΠ- ΑΜΕΑ και ΚΔΑΠ, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες όλων των παιδιών.
4.    Να διασφαλίσει για όλους τους δήμους την ανανέωση των συμβάσεων όλων των εργαζομένων στο πρόγραμμα χωρίς όρους και προϋποθέσεις και να προχωρήσει στη μονιμοποίησή τους». 

Το Δ.Σ.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.