ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κειμενο

«Μεταμνημονιακή Εποχή και Δίκαιη Ανάπτυξη - Το Πολιτικό μας Σχέδιο» ήταν το θέμα της ανοικτής πολιτικής εκδήλωσης-συζήτησης της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Ηλιούπολης, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, 25 Οκτωβρίου, στο κατάμεστο Αναψυκτήριο του Άλσους «Δημήτρης Κιντής» στην Ηλιούπολη, με ομιλητή τον Υπουργό Επικρατείας-Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο.

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή φίλων και μελών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να διατυπώσουν ερωτήσεις και να τοποθετηθούν στη συζήτηση που ακολούθησε. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη (Β’ Αθηνών) και Ιωάννης Γκιόλας (Αργολίδας), ο πρώην βουλευτής Κυκλάδων ΠΑΣΟΚ Νίκος Λεβογιάννης, ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Δύναμη Ζωής» Παναγιώτης Πατσαβός, ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «Ηλιού-Πόλις Ανθρώπινη Πόλη» Χρήστος Κοκοτίνης μαζί με τους δημοτικούς συμβούλους της Κίνησης Δημήτρη Καλαντίδη, Δημήτρη Ασβεστά, Γιώργο Αντύπα, Αγγελική Δουβή, ο Πρόεδρος Δ.Σ. Ο.Α.Σ.Α. και Δημοτικός Σύμβουλος Γλυφάδας Τάσος Ταστάνης, ο υπεύθυνος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων στην Ηλιούπολη Δημήτριος Σιβρής, κ.α.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ξεκίνησε την ομιλία του με την φράση «Επιτέλους συζητάμε για το μέλλον» θέλοντας να καταδείξει ότι η «αλλαγή σελίδας», για την οποία μιλά η κυβέρνηση, επιτρέπει πλέον τον σχεδιασμό για τη μετά μνημόνιο εποχή στη βάση της κυβερνητικής στόχευσης της «Δίκαιης Ανάπτυξης».

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η γ' αξιολόγηση δεν θα έχει μεγάλα εμπόδια, τόνισε ότι το κλίμα είναι θετικό και σημείωσε πως δεν ζητούνται νέα δημοσιονομικά μέτρα και πως ούτε οι θεσμοί «βλέπουν» δημοσιονομικό κενό. Υπογράμμισε ότι υπάρχει επίσης για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά υπερπλεόνασμα, το οποίο θα κατευθυνθεί προς τα κοινωνικά στρώματα που έχουν περισσότερο ανάγκη. Επισήμανε ότι θα είναι μεγαλύτερο από ό,τι ήταν πέρυσι -που το ύψος του μερίσματος που είχε δοθεί ήταν 617 εκατ. ευρώ-, καθώς φέτος το «κατώτατο όριο» του κοινωνικού μερίσματος που θα παρασχεθεί θα είναι το λιγότερο 800 εκατ. ευρώ και μπορεί να φτάσει έως και 1 δισ., ανάλογα με τα τελικά στοιχεία.

Συνεχίζοντας ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε ότι «τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας ανακάμπτουν διαρκώς», επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι για πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια, το μέσο διαθέσιμο κοινωνικό εισόδημα έχει αρχίσει να παρουσιάζει αυξητική τάση και μάλιστα, όχι ως προς το σύνολο, αλλά των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων. Προσέθεσε ακόμη ότι έχουν αυξηθεί οι θέσεις εργασίας κατά 320.000. «Είμαστε ευχαριστημένοι; Δεν είμαστε, αλλά δεν μπορεί να μηδενίζεται η προσπάθεια» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε στη συνέχεια ότι η βασική διαχωριστική γραμμή δεν είναι «ανάπτυξη εναντίον ύφεσης». Απέναντι στην ανάπτυξη που ήθελαν οι άλλοι, «βασισμένη στη συντριβή της κοινωνίας και της εργασίας», η κυβέρνηση αντιτάσσει αυτό που έχει ονομάσει «Δίκαιη Ανάπτυξη» δηλαδή την ισχυροποίηση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, την αύξηση του κατώτατου μισθού, «ο οποίος πρέπει να είναι ο κεντρικός πολιτικός μας στόχος μετά τη λήξη του προγράμματος», τη στήριξη της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αντιπαρέβαλε την προσπάθεια της σημερινής κυβέρνησης και τα αποτελέσματα που αυτή είχε, με τους στόχους και τα
αποτελέσματα των δύο πρώτων μνημονίων. Τόνισε ως προς τα εργασιακά ότι τη 1/9/2018 επανέρχονται σημαντικές κατακτήσεις των συνδικάτων, η επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων, η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, «πυρήνας της προστασίας του συλλογικού εργατικού δικαίου».

Υπενθύμισε το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, τις πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής, τον περιορισμό των τριγωνικών συναλλαγών. Επικέντρωσε στη στήριξη του κοινωνικού κράτους, μιλώντας για «τεράστια προσπάθεια που κάνουν στο υπουργείο Υγείας», επισημαίνοντας τη δωρεάν πρόσβαση 2,5 εκατ. ανασφάλιστων στα ελληνικά νοσοκομεία, την αύξηση από 40.000 σε 100.000 της κάλυψης παιδιών από τους παιδικούς σταθμούς, την προστασία της πρώτης κατοικίας, τη στήριξη πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, καθώς στον εξωδικαστικό συμβιβασμό μπορούν να μπαίνουν επιχειρήσεις με χρέη πάνω από 20.000 ενώ ζητείτο να μπαίνουν επιχειρήσεις με χρέη πάνω από 200.000.

Στη συνέχεια ο Υπουργός απάντησε σε πλήθος ερωτήσεων των παρευρισκομένων πολιτών.

Η μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης απέδειξε ότι τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης δεν φοβούνται να συνομιλήσουν με τους πολίτες. Ήταν και θα παραμείνουν δίπλα στον λαό, μέσα στην κοινωνία, θα αφουγκράζονται τις έγνοιες της και τα προβλήματά της, θα αγωνίζονται για μια καλύτερη ζωή για τους πιο αδύναμους, δημοσίως και στο φως της μέρας, συνεπείς με την παράδοση της Αριστεράς.

Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.