ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κειμενο

Ο Προϋπολογισμός που ψήφισε η Δημοτική Αρχή της πόλης, υπακούει πιστά στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης της ΝΔ και του αντιλαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου που άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Παρακολουθεί πιστά τις αντιδραστικές ανατροπές στην Τοπική Διοίκηση, που στόχο έχουν την αποδέσμευση κεντρικών πόρων από τις ανάγκες των Δήμων και την διοχέτευσή τους στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.

Στο πλαίσιο αυτής της Πολιτικής, η Κοινωνική Πολιτική για στους Δήμους έχει καταλήξει σχεδόν να ταυτίζεται με την σακούλα του κοινωνικού παντοπωλείου, με τις ευκαιριακές δομές για τα πιο εξαθλιωμένα θύματα της αντιλαϊκής πολιτικής, με τα ψίχουλα του ΚΕΑ, που η πρόσφατη συνταγματοποίηση του -με τις ψήφους ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ- δεν είναι παρά η κυνική δήλωση τους, ότι ο λαός μας, τα παιδιά του, θα πρέπει να μάθουν να ζούνε στον 21ο αιώνα, ως ζήτουλες!!!

Η πετσοκομμένη Κρατική Χρηματοδότηση, οι τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό, η απαγόρευση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, αποτυπώνονται και στο φετινό Προϋπολογισμό -Κρατικό και Δήμου- και μετατρέπουν σταθερά τους Δήμους σε έναν ελεγκτικό, φορομπηχτικό μηχανισμό, με σειρά από τις πιο ζωντανές υπηρεσίες τους, να περνάνε στα χέρια ιδιωτών.

Αυτή την κατεύθυνση σηματοδοτεί και η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ για ιδιωτικοποίηση Καθαριότητας, Ηλεκτροφωτισμού, Πρασίνου. Αυτή την πραγματικότητα φέρνει πιο κοντά και ο προϋπολογισμός της Δημοτικής Αρχής μιας και οι υπηρεσίες του Δήμου συνεχίζουν χωρίς το αναγκαίο προσωπικό και οι εργολαβίες στο Δήμο καλά να κρατούν.

  • Πιο συγκεκριμένα, στον Προϋπολογισμό του Δήμου, από την μεριά των εσόδων του, τα 13,6 εκατ. Ευρώ προέρχονται από τέλη, φόρους, ανταποδοτικά και μόλις τα 9,6 εκατ. Ευρώ, από την κρατική χρηματοδότηση. Ηλίου φαεινότερο ποιος πληρώνει την λειτουργία του Δήμου και ακόμη πιο ολοκάθαρο ότι σε αυτό το πλαίσιο οι δομές του Δήμου θα συρρικνώνονται, θα διευρύνεται η ανταπόδοση και θα μεγαλώνει η διείσδυση της επιχειρηματικότητας.
  • Ένα κομμάτι του Προϋπολογισμού από το οποίο βγαίνουν χρήσιμα συμπεράσματα είναι αυτό της Υπηρεσίας Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού: Επί συνόλου 10 εκατ. ευρώ ή αλλιώς το 25% του προϋπολογισμού, τα 3 εκατ. ευρώ, ήτοι το 30%, αφορά στις αμοιβές προσωπικού. Η πιο κρίσιμη υπηρεσία δηλαδή, την οποία πληρώνει κατά αποκλειστικότητα το νοικοκυριό της πόλης, που απασχολεί τον κύριο όγκο του εργατοτεχνικού προσωπικού, το οποίο πληρώνεται με τους χαμηλότερους μισθούς και δουλεύει κάτω από δύσκολες συνθήκες συνεχίζει ΥΠΟστελεχωμένη και με απαξιωμένο στόλο και εξοπλισμό. Η αναποτελεσματικότητα της πάει μαζί με το σκόπιμο διασυρμό της, όψεις του ίδιου έργου. Στρώνεται το έδαφος για την παράδοση της στους ιδιώτες, με προίκα τα ανταποδοτικά τέλη.

Καθόλου δεν μας εφησυχάζουν οι διαβεβαιώσεις της Δημοτικής Αρχής ότι «δεν υπάρχουν σκέψεις για ιδιωτικοποίηση». Η υποσημείωση «σε αυτή την φάση» όπως ανέφερε πρόσφατα σε συνέντευξη του ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου αποδίδει πιο πιστά την εικόνα. Μας έχει κιόλας προϊδεάσει επίσης η παράταξη των «Συνεργών» και του αντιδημάρχου Στασινόπουλου, που συνδράμει την Δημοτική Αρχή δηλώνοντας ευθαρσώς πως «δεν διακατέχεται από ιδεοληψίες» απέναντι στις ιδιωτικοποιήσεις.

Την εικόνα των μεγάλων ελλείψεων σε χρηματοδότηση και προσωπικό την βλέπουμε να επαναλαμβάνεται στους Παιδικούς Σταθμούς, στα ΚΑΠΗ, στα προγράμματα Μαζικού Αθλητισμού που σχεδόν είναι ανύπαρκτα. Η ανυπαρξία στήριξης της πολιτιστικής δράσης στην Σχολική Κοινότητα, των Πολιτιστικών Συλλόγων που ο προϋπολογισμός δεν τα ακουμπά. Όπως δήλωσε, με την εισηγητική της έκθεση η Δημοτική αρχή, ο προϋπολογισμός που κατέθεσε «είναι ρεαλιστικός και υλοποιήσιμος».

Την «ρεαλιστικότητα» του την υπογράφουν κυβέρνηση, Οικονομικό Παρατηρητήριο και που χωρίς την έγκριση τους δεν έρχεται καν για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο!

Το θέμα λέμε εμείς -ως Λαϊκή Συσπείρωση- ότι δεν είναι ρεαλιστικός και πολύ περισσότερο ο αναγκαίος για τις λαϊκές ανάγκες στην πόλη!!!

Με αυτό τον χαρακτήρα του προϋπολογισμού, τα ψίχουλα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που φτάνουν από το αρμόδιο Υπουργείο και τις επιχειρηματικές προτεραιότητες που θέτει το ΕΣΠΑ, το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου μας για το 2020 και 700 χιλ. ευρώ χρηματοδοτούμενο έργο δεν μπορεί να απαντήσει σε αναγκαία έργα και υποδομές που χρειάζεται η πόλη και που χρόνια τώρα είναι στο περίμενε.

Η κριτική μας ως Λαϊκής Συσπείρωσης στην Δημοτική Αρχή, εδράζεται στο μέτωπο των διεκδικήσεων που δεν ορθώνει απέναντι στην ανυπαρξία των κρατικών ενισχύσεων, γιατί δεν το αναδεικνύει ως πρόβλημα στις γειτονίες και το λαό της πόλης. Μένει στις δημόσιες σχέσεις, αναζητώντας λύσεις ευκαιρίας σε πολιτικούς παράγοντες και διαδρόμους. Η κριτική μας αφορά τον χαρακτήρα των ιεραρχήσεων που θέτει.

Ο σχεδιασμός του Τεχνικού Έργου που κατάθεσε η Δημοτική Αρχή και ψήφισε μαζί με όλες τις άλλες πολιτικές δυνάμεις υπηρετεί κύρια τις επικοινωνιακές ανάγκες της δημοτικής αρχής, είναι στο γόνατο και στον αέρα.

  • Ξεχωρίζει σε αυτή την κατεύθυνση ο σχεδιασμός της για την πεζοδρόμηση της Λεωφόρου Ειρήνης, χωρίς συζήτηση, χωρίς μελέτη και σχέδιο για τον χαρακτήρα του Κέντρου της πόλης. Με οδηγό την εμπορική επισκεψιμότητα του Κέντρου ως μέρος της απελθούσας δημοτικής αρχής ξεκίνησαν το έργο «ανάπλασης της Λεωφ. Ειρήνης» (με προϋπολογισμό 300 χιλ ευρώ) και πριν ακόμη τελειώσει αυτό το «εμβληματικό έργο» φέρνουν …την πεζοδρόμηση της!! Την προεκλογική περίοδο οι ίδιοι πρόβαλλαν την πεζοδρόμηση της Ε. Βενιζέλου… Εμείς ομολογούμε ότι μένουμε και πάλι έκθαμβοι μπροστά στον…. «υπεύθυνο» σχεδιασμό και τον σεβασμό που δείχνουν ως Δημοτική Αρχή στο δημόσιο χρήμα αλλά και την νοημοσύνη των συμπολιτών μας.
  • Απαιτήσαμε από την Δημοτική Αρχή να σταθεί με πολιτική υπευθυνότητα. Να μην σχεδιάζει με βάση την αγορά και τις ανάγκες των μεγαλοεργολάβων. Με σταθερά βήματα και μέτωπο απέναντι στην κυβέρνηση, να απαιτήσει να απεγκλωβιστεί επιτέλους η πόλη από την Λεωφ. Κατεχάκη. Να πάψει να ορίζεται -στο επίπεδο της πόλης- ως δρόμος ταχείας κυκλοφορίας, χαρακτηρισμός που επέβαλλε η λειτουργία του Αεροδρομίου στο Ελληνικό, που εδώ και χρόνια όμως έπαψε να υπάρχει.

Να μπουν φανάρια, προκειμένου να μπορούμε να διαβαίνουμε περιοχές της πόλης με σχετική ασφάλεια πχ Πλατεία 28ης Οκτωβρίου, Κεντρική πλατεία. Για αυτό μόνο ως πρόκληση ή promotion εταιρειών, μπορεί να εκληφθεί η ένταξη της περίφημης Σήραγγας στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου, όταν είναι γνωστό και στον πιο ανίδεο πολιτικά, ότι καμία σχέση δεν έχει η πραγμάτωση της ή μη με αυτόν.

  • Να παρέμβει ακόμα ο Δήμος στην Πλατεία Ανεξαρτησίας, που η ανάπλαση της -8 χρονιά πριν- στοίχησε 2,8 εκατ. ευρώ (ΕΣΠΑ) και σήμερα χάσκει, με τα παιδιά να κινδυνεύουν. Να μάθει ο λαός της περιοχής και της πόλης και από αυτό το έργο για το τι υπηρετούν τέτοιου προϋπολογισμού και χαρακτήρα έργα, για το πάρτυ των εργολαβιών.
  • Τονίσαμε ότι υπάρχει δυνατότητα και με λιγότερα χρήματα, η Μαρίνου Αντύπα και ο περιβάλλοντας χώρος στο Ρέμα της Πικροδάφνης να λειτουργήσουν επιτέλους ως χώροι περιπάτου, να διαμορφωθεί η ευρύτερη περιοχή στον Αγ Νικόλα, ως Θεματικό Πάρκο για το Παιδί, περιφρουρώντας με τέτοιες παρεμβάσεις τις γύρω Δημόσιες εκτάσεις που απειλούνται από το ΤΑΙΠΕΔ.
  • Δηλώσαμε ότι στο Χαλικάκι δεν είναι ώρα για μεγαλεπήβολα έργα και μεγαλοεργολάβους, αλλά η ώρα για άμεσες ενέργειες του Δήμου για κατοχύρωση του χώρου, για αυτό και επιμένουμε στην άμεση διαμόρφωση του, με αυτεπιστασία, προκείμενου να μπορεί ο λαός της πόλης και της περιοχής να τον χαρεί.
  • Ζητήσαμε να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση από το κράτος των 3 Νηπιαγωγείων και να μην μείνουν σε επίπεδό της μελέτης και τα παιδιά και οι γονείς σε χρόνια αναμονή. Να λυθούν τα ζητήματα με το Δασαρχείο για το οικόπεδο τέρμα της Υπερείδων ώστε να πάρει προτεραιότητα επιτέλους το 9ο Δημοτικό Σχολείο στην Αγία Μαρίνα.
  • Και τέλος να ξεκινήσει επιτέλους, στο πλαίσιο του Σχεδίου Πόλης, ο προσδιορισμός χρήσεων γης για κάθε Δημόσιο Οικόπεδο που χρειάζεται η πόλη, προκειμένου και με αυτό τον τρόπο να περιφρουρήσουν από ΕΤΑΔ –ΤΑΙΠΕΔ.

Χωρίς να διαφεύγει της προσοχής μας από πια πολιτική μήτρα προέρχεται αυτή η Δημοτική Αρχή και οι δυνάμεις που την συγκροτούν, η στήριξη της στις αντιδραστικές ανατροπές στην Τοπική Διοίκηση, την λεγόμενη αποκέντρωση λειτουργιών του κράτους, την λογική της ανταποδοτικότητας, τις ιδιωτικοποιήσεις και πολύ περισσότερο χωρίς αυταπάτες για το πια συμφέροντα έρχεται να υπηρετήσει η πολιτική και της σημερινής κυβέρνησης απευθυνόμαστε με τις θέσεις και προτάσεις μας στο λαό, τους εργαζόμενους, τους μικροέμπορους και την νεολαία της πόλης.

Αυτοί είναι η ζωντανή κοινωνική δύναμη που μπορεί να τραβήξει μπροστά τις ανάγκες στην πόλη και στην χώρα. Χωρίς αναθέσεις και παίρνοντας την ζωή και τα πολιτικά πράγματα στα χεριά της, μπορεί να φέρει το Κόσμο πιο κοντά στο Μπόι των Ανθρώπων της δουλειάς, του μεροκάματου!

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.