ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κειμενο

Χαιρετίζουμε τα σωματεία και τις ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, επαγγελματιών, εμπόρων και βιοτεχνών, τους συνάδελφους σε όλη την Αττική, που δεν έμειναν σιωπηλοί, που παρά τις δυσκολίες και τις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας μπήκαν μπροστά, ώστε να μην ανασταλεί η συνδικαλιστική δράση, τα σωματεία να παραμείνουν  ενεργά, στήριγμα και αποκούμπι για κάθε συνάδελφο, σε αυτές τις δύσκολες μέρες.

Η φετινή Πρωτομαγιά μας βρίσκει μπροστά σε νέες δυσκολίες. Πολύ γρήγορα το success story της Κυβέρνησης, η ανάπτυξη για όλους, οι “ατομικές ευκαιρίες που όλοι θα είχαμε τη δική μας”, μετατράπηκαν στη σημερινή αβεβαιότητα. Μας λένε ότι ο κορωνοϊος δεν κάνει διακρίσεις σε πλούσιους και φτωχούς. Αλήθεια, πιστεύει κανείς ότι οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές θα πεινάσουν, επειδή η επιχείρηση τους υπολειτουργεί ή έχει κλείσει προσωρινά; Ή μήπως  απολαμβάνουν τις ιδίες παροχές στην υγεία; Οι μεγάλοι έχουν τις πλάτες των κυβερνήσεων. Οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί ΕΒΕ, όπως και ο υπόλοιποι εργαζόμενοι του τόπου μας, δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει. Αυτό έδειξε και η προηγουμένη οικονομική κρίση.

Την 1η Μάη συνεχίζουμε αγωνίστηκα, μαχητικά, δυναμώνουμε την φωνή μας!
Οι προστασία της υγείας μας, των παιδιών μας, είναι αδιαπραγμάτευτη!

Για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η κυβέρνηση κλείνει σε όλες τις πτώσεις την ατομική ευθύνη. Tα αναγκαία μέτρα αυτοπροστασίας δε θα γίνουν η «κουρτίνα» που θα κρύψει τις δικές της ευθύνες για το διαλυμένο δημόσιο σύστημα υγείας, την ανύπαρκτη πρωτοβάθμια φροντίδα, τις ελλείψεις σε υλικά και προσωπικό, τον ανεπαρκή αριθμό ΜΕΘ κα. Το «σύστημα υγείας» που χτίστηκε στη βάση της ανταποδοτικότητας του καπιταλιστικού κέρδους αποκαλύπτεται. Η κατάρρευσή του, ακόμη και στη μητέρα του “σύγχρονου” καπιταλισμού, τις ΗΠΑ, παρά τον ηρωισμό των εργαζομένων σε αυτό, αποδεικνύει  ότι η «υγειά εμπόρευμα» είναι επικίνδυνη για τους λαούς.

Γι’ αυτό και από την πρώτη στιγμή μπήκαμε μπροστά στη μάχη για την προστασία της υγείας των λαϊκών οικογενειών απαιτώντας:

  • Άμεση πρόσληψη μόνιμων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων. Να λειτουργήσουν αποτελεσματικά όλα τα δημοσιά κέντρα υγείας, νοσοκομεία, εργαστήρια και να ανοίξουν άμεσα όλες οι μονάδες ΜΕΘ που χρειάζονται.
  • Να λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση όλες οι μονάδες Πρωτοβάθμιας Υγείας πλήρως στελεχωμένες.
  • Να διατεθούν στον πληθυσμό δωρεάν και με αποκλειστική ευθύνη του κράτους όλα τα απαραίτητα υλικά προφύλαξης.

Την 1η Μάη  ανοίγουμε καινούργια σελίδα αγώνα!
Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ξαναματώσουμε για να σωθούν τα κέρδη των λίγων!

Ενώνουμε τις φωνές μας με τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους σπουδαστές, τους μαθητές. Συναντιόμαστε ξανά. Η προηγούμενη 10ετής κρίση μας βρήκε πολλές φορές σε κοινή δράση. Αυτή η πείρα είναι πολύτιμη για το επόμενο διάστημα.

  • Μαζί δίνουμε τη μάχη για την προστασία της υγείας του λαού, για την εργασία, για την Παιδεία, για τον ελεύθερο χρόνο, για την υπεράσπιση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.
  • Μαζί δυναμώνουμε τον αγώνα για να μην μετακυλήσουν παλι τα βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων. Για να πληρώσουν αυτοί που ευθύνονται, οι βιομήχανοι οι εφοπλιστές οι τραπεζίτες, με αύξηση της φορολογίας τους, με κατάργηση των φοροαπαλλαγών που απλόχερα για άλλη μια φορά η κυβέρνηση τους μοιράζει.
  • Μαζί διεκδικούμε ουσιαστικά μετρά προστασίας και οργανώνουμε την αλληλεγγύη σε όσους την έχουν ανάγκη, βάζουμε εμπόδια για να ανακοπούν πλειστηριασμοί και κατασχέσεις

Tα μέτρα της κυβέρνησης δεν αρκούν. Δε δίνουν λύση στα νέα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, απλά μεταθέτουν τα οικονομικά αδιέξοδα των εμπόρων, των επαγγελματιών και των βιοτεχνών, για αργότερα. Δεν αλλάζουν την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική στην φορολογία, το ασφαλιστικό, τις συντάξεις. Ένα μήνα μετά την έναρξη των περιορισμών της πανδημίας, κανένας συνάδελφος δεν έχει πάρει ούτε μισό ευρώ από την περιβόητη οικονομική ενίσχυσή.

H νέα κρίση ρίχνει βαριά την σκιά της στη ζωή μας, η ύφεση που έρχεται θα φέρει πολλούς από μας μπροστά σε νέα αδιέξοδα. Μόνη διέξοδος, είναι η ενίσχυση της δράσης των σωματείων. Να πυκνώσουν οι γραμμές του κινήματος μας με νέες δυνάμεις. Να μπουν εμπόδια στην πολιτική της κυβέρνησης που θα επιχειρήσει, μια ακόμα φορά, να φορτώσει τις συνέπειες της νέας κρίσης στις πλάτες μας, για να διευκολύνει την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλίων.

Καμιά αναμονή! Τώρα είναι η ώρα να οργανωθεί ο αγώνας!
Καλούμε κάθε σωματείο, κάθε συνάδελφο να μπει στην πάλη!

Απαιτούμε μέτρα ουσιαστικής στήριξης  για όλους τους αυτοαπασχολούμενους, με προτεραιότητα όσους έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ απαιτούμε:

  • Να δοθεί άμεσα το επίδομα των 800 ευρώ σε όλους τους α/α χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες.
  • Άμεση αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων (αναστολή προθεσμιών καταβολής ΦΠΑ και ρυθμίσεων) για 4 μήνες. Άμεση επανένταξη των α/α στο αφορολόγητο όριο (ύψους 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί) ξεκινώντας από το φορολογικό έτος 2019. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της καταβολής του ΕΝΦΙΑ, κατάργηση της προκαταβολής φόρου, καταρχήν για τα έτη 2019 και 2020, με προοπτική οριστικής κατάργησής τους. Χωρίς αυτά, η δυνατότητα επιβίωσης των α/α, είναι πρακτικά αδύνατη.
  • Απαλλαγή των α/α από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για όσο διάστημα κρατούν τα έκτακτα μετρά, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Το κράτος να καλύψει πλήρως τις ασφαλιστικές τους εισφορές, συνταξιοδοτικές και υγείας.
  • Αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων, δόσεων και ρυθμίσεων στις τράπεζες, για όλους τους α/α και τα λαϊκά στρώματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, μέχρι το Σεπτέμβρη. Η αναστολή να αφορά όλα τα χαμηλά εισοδήματα, μισθωτούς-αυτοαπασχολούμενους-συνταξιούχους και το σύνολο των οφειλόμενων ποσών, κεφάλαιο και τόκους. Αρκετά ταΐσαμε τις τράπεζες.
  • Αναστολή των ρυθμίσεων για οφειλές προς τη ΔΕΗ ή άλλους ιδιώτες παρόχους και προς άλλες πρώην ΔΕΚΟ μέχρι το Σεπτέμβρη. Καμία χρέωση σε φως, νερό, τηλέφωνο για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα καραντίνας
  • Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης -κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις λογαριασμών- που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν δρομολογηθεί για χρέη είτε προς Δημόσιο είτε προς ιδιώτες, προμηθευτές κ.α. μέχρι το τέλος του χρόνου.
  • Απαλλαγή όλων των α/α από δημοτικά τέλη για 6 μήνες καθώς και από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές εγκαταστάσεις πχ για κυλικεία σχολείων, δημοτικά αναψυκτήρια, πωλητές-παραγωγοί λαϊκών αγορών κλπ.
  • Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους επαγγελματίες που έκλεισαν την επιχείρησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις

Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής
Ο.Β.Σ.Α.

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.