ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κειμενο

Για άλλη μια φορά η εκκλησία έδειξε το δογματικό και βαθιά ανορθολογικό της πρόσωπο αντιδρώντας προκλητικά στην κινητοποίηση, που είχε στόχο να πιέσει για την υλοποίηση της απόφασης κατεδάφισης του παράνομου κτίσματος-ναού στην Β' δασική ζώνη του Υμηττού.

Στις 10/5 πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη δράση από πολίτες της Ηλιούπολης, οι οποίοι διεκδικούσαν το αυτονόητο, δηλαδή την υλοποίηση της απόφασης για κατεδάφιση του αυθαίρετου ναού που δεσπόζει εκεί που βρίσκεται το παραδοσιακό παρεκκλήσι του προφήτη Ηλία. Η κινητοποίηση θα περιλάμβανε εκτός των άλλων και το γράψιμο συνθημάτων στους τοίχους της παράνομης, υπό ανέγερση, εκκλησίας, που ούτως ή άλλως προορίζεται για γκρέμισμα.

Δεδομένου ότι η κινητοποίηση είχε προγραμματιστεί εδώ και καιρό οι υπερασπιστές της αυθαιρεσίας προγραμμάτισαν αντισυγκέντρωση με τη μορφή λειτουργίας. Οι πολίτες που παρευρίσκονταν στη διαμαρτυρία σεβόμενοι το θρησκευτικό συναίσθημα των παρευρισκόμενων περίμεναν να τελειώσει η προσευχή των πιστών, για να ξεκινήσουν οι προγραμματισμένοι ακτιβισμοί. Η λειτουργία όμως κρατούσε ασυνήθιστα μεγάλο χρονικό διάστημα με προφανή στόχο να παρακωλύσει την περάτωση της κινητοποίησης. Όταν οι συγκεντρωμένοι πολίτες αποφάσισαν πως θα παρακάμψουν τον ιερέα και τους πιστούς και θα προχωρήσουν στην αναγραφή των συνθημάτων οι πιστοί προέβησαν σε βιαιοπραγίες προς τους συγκεντρωμένους. Στο όλο σκηνικό η παρουσία της αστυνομίας ήταν έντονη με μόνο στόχο να τρομοκρατήσει τους συγκεντρωμένους πολίτες τη στιγμή που άφηνε τον αρχιμανδρίτη να ιερουργεί ανενόχλητος σε ένα εργοτάξιο προς κατεδάφιση.

Τα χθεσινά τραγελαφικά από την πλευρά της εκκλησίας, έρχονται να προστεθούν σε σωρεία πεπραγμένων όπως το μνημόσυνο στον οπλοφόρο Κατσίφα από τον Σεραφείμ Δημητρίου (που πρωτοστατούσε στη χτεσινή λειτουργία-παρωδία), αλλά και οι τηλεοπτικές γνωματεύσεις του Στυλιανού Καρπαθίου (του αυθαιρέτου ναού), πως ο ιός δεν μεταδίδεται από τη μετάληψη!

Συνυπεύθυνοι για τα χτεσινά γεγονότα είναι εκτός από τους προαναφερθέντες εκκλησιαστικούς κύκλους η πολεοδομία, το δασαρχείο και η δημοτική αρχή. Η εγκληματική τους κωλυσιεργία για την υλοποίηση της απόφασης δίνουν πάτημα στους αυθαιρετούντες να προχωρούν το έργο τους και να προσπαθούν να υλοποιήσουν το τερατούργημά τους στην καρδιά του Υμηττού.

Θα πρέπει επίσης να λάβουμε υπ όψιν μας πως το νομικό πλαίσιο που εξυφαίνεται κινείται προς την κατεύθυνση της νομιμοποίησης τέτοιων αυθαιρέτων και δεν έχουμε καμία αυταπάτη πως η νομιμοποίηση του συγκεκριμένου κτίσματος θα ανοίξει την όρεξη για καινούριες καταπατήσεις. Επιπλέον ο αυθαίρετος ναός δεν είναι το μόνο αυθαίρετο κτίσμα στην περιοχή της δασικής έκτασης του Υμηττού αφού ελάχιστα μέτρα δίπλα στέκει το αυθαίρετο αναψυκτήριο που θα πλαισίωνε τις ιερές μπίζνες αλλά και σωρεία άλλων όπως το ΚΥΤ και οι σταθμοί μεταφόρτωσης απορριμμάτων.

Η περίπτωση του προφήτη Ηλία δεν είναι παρά ένα ακόμα λιθαράκι στα φαραωνικά σχέδια επιχειρηματικής αξιοποίησης του Υμηττού και η δράση μας πρέπει να εκτείνεται ολόπλευρα σε κάθε σχέδιο καταπάτησης και υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος.

Θα πρέπει εκκλησία, εργολάβοι, δημοτικές αρχές, ΣΠΑΥ και κυβέρνηση να έχουν καλά στο μυαλό τους πως οι κάτοικοι της Ηλιούπολης θα πάνε κόντρα στα σχέδιά και θα μπλοκάρουν κάθε απόπειρα τσιμεντοποίησης του βουνού και μετατροπής των δασικών του εκτάσεων σε «πάρκα».

Ειδικά το τελευταίο διάστημα χιλιάδες κόσμου από την Ηλιούπολη και τους γύρω δήμους, ανέβηκαν και περπάτησαν στον Υμηττό, ο Υμηττός έγινε ξανά το βουνό τους. Ήρθαν κοντά στη φύση, επανεκτίμησαν την αξία των ελεύθερων δημοσίων χώρων και του φυσικού περιβάλλοντος .

Σαν Μαχόμενη Ηλιούπολη δηλώνουμε απερίφραστα πως δεν πρόκειται να τρομοκρατηθούμε από τη στάση της κυβέρνησης που με πρόσχημα της πανδημίας πάει να ποινικοποιήσει τους αγώνες και θα συμμετέχουμε σε κάθε κινηματική ενέργεια που έχει ως στόχο να προασπίσει τα λαϊκά συμφέροντα και το βουνό ως δασικό οικοσύστημα. Τέλος δεν πρέπει να ξεχνούν πως εάν δεν υλοποιήσουν την απόφαση για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων και δεν πάρουν πίσω το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο θα μας βρίσκουν συνεχώς απέναντί τους.

Και όσοι μας κτυπούν υποκριτικά την πλάτη και λένε πως «είμαστε όλοι μαζί» να γνωρίζουν πως η κοροϊδία δεν πιάνει.

Σπέρνουν ανέμους και θα θερίσουν θύελλες, γιατί οι επόμενες δράσεις θα είναι πιο μαζικές και πιο δυναμικές.

Μαχόμενη Ηλιούπολη (ΜΑΧΗ)

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.