ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κειμενο

Η Δημοτική Αρχή με τον χαρακτήρα και του Τεχνικού Προγράμματος που έφερε προς ψήφιση, επιβεβαιώνει ότι σχεδιάζει μακριά από τις λαϊκές ανάγκες.

Φέρνει προς ψήφιση ένα Προϋπολογισμό και ένα Τεχνικό Πρόγραμμα, πλήρως ευθυγραμμισμένα με τον δημοσιονομικό κορσέ και τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης. Ένα προϋπολογισμό στον οποίο, όλο και πιο δραστικά, συνεισφέρουν τα νοικοκυριά από την τσέπη τους και η κρατική χρηματοδότηση συνεχώς λιγοστεύει.

Στα στενά περιθώρια αυτού του Προϋπολογισμού το όποιο Τεχνικό Πρόγραμμα της Δημοτικής Αρχής -που φτάνει το 1 εκ ευρώ- αδυνατεί να απαντήσει ακόμη και σε στοιχειώδεις ανάγκες στην πόλη!

Αυτή την αντιλαϊκή πορεία στους Δήμους, που συναρτά την λειτουργία τους με την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών τους, με την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και την μείωση του μόνιμου προσωπικού, τις ιδιωτικοποιήσεις και το πανηγύρι των εργολάβων, με την ένταση της  λειτουργία τους ως ένα ακόμη φορομπηχτικό μηχανισμό, που επιβαρύνει και πάλι τα λαϊκά νοικοκυριά, στο πλάι αυτών του κεντρικού κράτους, η Δημοτική Αρχή επιλέγει να την κρατά στο σκοτάδι και πέρα από κάθε συζήτηση.

Σε αυτό το δρόμο δεν είναι μονάχη της. Πλάι της είναι οι Δημοτικές Παρατάξεις που έχουν ως αναφορά και μήτρα τους τα αστικά κόμματα της ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ.

Γι αυτό και τις βλέπουμε να συμπορεύονται σταθερά, στον κεντρικό οδικό χάρτη που διαμορφώνει την πολιτική των Δήμων (ανταπόδοση, τέλη, φόροι, προϋπολογισμό, τεχνικό πρόγραμμα) επιλέγοντας ως στοιχείο διαφοροποίησης  τους αποπροσανατολιστικούς σκυλοκαβγάδες στις λεπτομέρειες της διαχείρισης και την… γλύκα της καρέκλας.

Έτσι αφού ψήφισαν μαζί τα ψίχουλα της μείωσης των ανταποδοτικών τελών, στο Τεχνικό Πρόγραμμα επέλεξαν να ρίξουν …λευκή πετσέτα στην πρόταση της Δημοτικής Αρχής. Σε λίγες μέρες άλλωστε έρχεται και ο Προϋπολογισμός του Δήμου, αναμένοντας την έγκριση του Οικονομικού Παρατηρητηρίου ότι ευθυγραμμίζεται με τον δημοσιοοικονομικό κορσέ. Η διάχυτη συναίνεση είναι πολύ πιθανό ότι θα εκφραστεί και εδώ. Χαρακτηριστική  η αναφορά του κ. Ασβεστά -επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ- απευθυνόμενος στην Δημοτική Αρχή κατά την συζήτηση του Τεχνικού Προγράμματος είπε «… δεν αμφισβητούμε την προσπάθεια που κάνετε, είμαστε σε καλό δρόμο…»!

Με δεδομένο αυτό το πλαίσιο, το αποτύπωμα της Δημοτικής Αρχής στο Τεχνικό Πρόγραμμα, είναι η διαχείριση της μιζέριας με όρους ωραιοποίησης, φτηνής επικοινωνίας και εντυπώσεων, τα μπαλώματα και οι μικροεργολαβίες ανάθεσης, ο σχεδιασμός στο πόδι, η προσαρμοστικότητα στο άναρχο κυνήγι των χρηματοδοτικών προγραμμάτων, που οργανώνει η Κυβέρνηση για την τοπική διοίκηση, των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, που διαχειρίζεται ο κ. Πατούλης στην Περιφέρεια Αττικής.

Στο πλαίσιο των συγκεκριμένων χρηματοδοτικών προγραμμάτων, με κέντρο και αναφορά τις ιεραρχήσεις των επιχειρηματικών ομίλων και των μεγάλων εργολάβων, δύσκολα βρίσκουν χώρο οι λαϊκές ανάγκες για βασικές υποδομές, όπως καταγράφονται και στην πόλης μας:

Για νέες σχολικές μονάδες, Νηπιαγωγεία, Παιδικούς/Βρεφικούς Σταθμούς, η ελλιπής και εμβαλωματική συντήρηση των παλιών, οι ανάγκες για νέες αθλητικές και πολιτιστικές υποδομές, για στέγαση των ΚΑΠΗ που χρόνια παραμένουν σε ενοικιαζόμενα κτήρια, η αντιπλημμυρική θωράκιση που προχωράει  αποσπασματικά και με ρυθμούς χελώνας, η συντήρηση και η ανανέωση του  δικτύου φωτισμού, του οδικού δικτύου που ειδικά στις γειτονίες παραμένει μόνο ως διακαής πόθος.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα της Δημοτικής Αρχής, αποτυπώνει πλήρως όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά και κύρια αποτυπώνει την προσαρμοστικότητα της Δημοτικής Αρχής, στα όρια και την πολιτική που θέλει για την τοπική διοίκηση  κυβέρνηση, κεφάλαιο. Έτσι:

Από το περσινό στο φετινό Τεχνικό Πρόγραμμα έκαναν φτερά 340 χιλ ευρώ από τα κονδύλια συντηρήσεις των Σχολικών Κτηρίων, παρ’ ότι τα συγκεκριμένα κονδύλια υποτίθεται ότι είναι αποκλειστικά και μόνο για τις συγκεκριμένες  δράσεις. Την ώρα δηλαδή που το σύνολο της σχολικής κοινότητας κραυγάζει, σχεδόν καθημερινά, για αντίστοιχες ελλείψεις και ανάγκες στα Σχολεία, η Δημοτική Αρχή παίρνει τα λεφτά των Σχολείων για να κλείσει …άλλες τρύπες και εμφανίζει μια δήθεν αυξημένη για φέτος χρηματοδότηση του Τεχνικού Προγράμματος!!!

Κανένας σχεδιασμός ή μελέτη, δεν περπάτησε όσον αφορά τις κτηριακές ανάγκες σε Νηπιαγωγεία και Παιδικούς Σταθμούς. Που σημαίνει ότι το οποίο περιθώριο διεκδίκησης χρηματοδότησης, για την έναρξη της κάλυψης κάποιων  από τις κτηριακές ανάγκες για 7 Νηπιαγωγεία στην πόλη, που συνεχίζουν να στεγάζονται σε ενοικιαζόμενες και προκάτ αίθουσες μπαίνει και πάλι σε αναμονή  και με άγνωστο χρονικό ορίζοντα!!!

Επαναφέρει και πάλι ως σχεδιασμό κάλυψης των κτηριακών αναγκών που χρόνια ταλανίζουν Δημοτικά Σχολεία της πόλης όπως το 8ο – 19ο Δημοτικό Σχολείο με «λύση» την μονιμοποίηση του συνωστισμού των παιδιών και νέες αίθουσες στον …περιβάλλοντα χώρο!!!

Η αναβάθμιση του Ειδικού Σχολείου μένει και πάλι ως υπόσχεση για το μέλλον, αναζητώντας αυτή την φορά την συνδρομή του κ. Πατούλη στην Περιφέρεια. Μέχρι τότε σε αναμονή …αλλά -όπως μας διαβεβαιώνει η Δημοτική Αρχή- με ευαισθησία θα προχωράει τα έργα διευκόλυνσης των ΑΜΕΑ στα πεζοδρόμια της πόλης!!!

Στα αζήτητα η επιβεβλημένη και ολοκληρωμένη συντήρηση του συγκροτήματος των Πολυκλαδικών Σχολείων, που στεγάζει 4 σχολικές μονάδες και χρόνια τώρα ρημάζει, πέφτοντας στα κεφάλια των παιδιών οι σοβάδες.

Στο χρονοντούλαπο και το σχέδιο αναβάθμισης του δικτύου ηλεκτροφωτισμού της πόλης και παρ ότι τα νοικοκυριά πληρώνουν κάθε χρόνο κοντά στα 700 χιλ στο Δήμο (φόρος ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών), θα συνεχίσουν -για άγνωστο ποσό-  να «απολαμβάνουν» το ρομαντισμό του …ημίφως και θα ψάχνουν με το ντουφέκι έναν ηλεκτρολόγο στο Δήμο για να αντικαταστήσει καμία καμένη λάμπα.

Αντίθετα παρουσιάζεται «ως μεγαλόπνοο έργο» η ενεργειακή αναβάθμιση του Δημαρχιακού μεγάρου, προϋπολογισμού 700 χιλ ευρώ(!!!) και ως «έργο προοπτικής» το σχέδιο ενός υπόγειου γκαράζ στο οικόπεδο του Δημαρχείου.

Άραγε σε ποιον σχεδιασμό αναγκών, «κουμπώνουν» τέτοιου είδους προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής, των εργολάβων ή μήπως των Δημοτών?

Και το όραμα της η Δημοτική Αρχή το κλείνει με μελέτες «ανάπλασης» για την Κάτω Ηλιούπολη, την Αγ. Μαρίνα -με κορμό την Πατριάρχου Γρηγορίου, με «έναν κάποιο  ποδηλατοδρόμο Γ» που μας το φυλάει για έκπληξη, για το που και πως, με έργα εξωραϊσμού του κέντρου της πόλης «για την βοήθεια της επιχειρηματικότητας», με σταθμούς φορτίσεις ηλεκτροκίνητων αυτοκίνητων, γιατί ως γνωστόν κοιτάει στο μέλλον!!! Είναι γνωστό τοις πάσι ότι οι «βιοκλιματικές αναπλάσεις» βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της ανάπτυξης, όπως το οραματίζεται το αστικό μπλοκ και οι μεγαλοεργολάβοι. Όπως είναι αλήθεια επίσης ότι πολλά είναι και τα κονδύλια που διοχετεύονται σε τέτοιου είδους έργα και προτεραιότητες εργολάβων!!! Γνωστά και τα φυλλάδια του πρώην δημάρχου που κυκλοφόρησε στις εκλογές και δείχνανε την γειτονιά της Αγ. Μαρίνας πράσινη σαν …ζούγκλα!!! Καιρός αυτή η Δημοτική Αρχή, να μας κάνει την έκπληξη,  να φέρει τον …ΤΑΡΖΑΝ στην Κάτω Ηλιούπολη!!!

Εκκωφαντικά στα αζήτητα του σχεδιασμού της Δημοτικής Αρχής η Δημόσια Περιουσία και κάθε ενέργεια διεκδίκηση της. Η κυβέρνηση ομολογουμένως θα πρέπει να δώσει τα εύσημα της στην Δημοτική Αρχή, αφού δεν διανοήθηκε να αμφισβητήσει το «εθνικό» χαρτοφυλάκιο του Υπερταμείου, με αποτέλεσμα η  Δημόσια Γη και σειρά από υποδομές  της  πόλης  να συνεχίζουν να  παραμένουν  στα νυχιά του. Κατά τα άλλα η Δημοτική Αρχή συνεχίζει το εμπαιγμό, για δήθεν σχέδια και μελέτες αξιοποίησης Δημοσίων Οικοπέδων (ΙΚΑ και Χαλικάκη), αγνοώντας τάχα ότι ΕΤΑΔ και Υπερταμείο εμμένουν προκλητικά να βλέπουν το Δήμο ως ενοικιαστή της δικής του γης!!!

Επειδή οι μελέτες και τα μεγαλεπήβολα έργα που ευαγγελίζεται η Δημοτική Αρχή με βάση την Δημόσια Γη, προϋποθέτουν την «νόμιμη χρήση» για τον Δήμο, που σήμερα αμφισβητείται από την μεριά των κυβερνώντων, ας αφήσει τις γραφικές πιρουέτες και ας γίνει σε κάτι επιτέλους συγκεκριμένη και δει στην κρίσιμη υπόθεση της Δημόσιας Περιουσίας στην πόλη. Είναι ομολογουμένως εμβληματικός ο εφησυχασμός της στο καίριο αυτό ζήτημα. Τέτοιος που κατά την γνώμη μας, πρέπει να βάλει τον αγωνιζόμενο λαό της πόλης σε επιφυλακή και επαγρύπνηση.

Προς ώρας, μάλλον οι γνωστοί στίχοι του Βάρναλη, είναι που μπορούν να  αποδώσουν την στάση της: “Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα, προσμένουμε, ίσως, κάποιο θάμα!”

Θυμίζοντας τους ότι οι καιροί είναι ζόρικοι για τον λαό και είναι πολύ πιθανό σύντομα να εξαντληθεί και η υπομονή του, τους ευχόμαστε να μην καταγραφούν ως οι ΜΟΙΡΑΙΟΙ της πόλης.

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.