ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κειμενο

Τι κρύβεται πίσω από τους αριθμούς του Τεχνικού Προγράμματος; Η Μαχόμενη Ηλιούπολη θέτει ερωτήματα:

ΣΜΑ στο βουνό για πάντα;

«Θα μας αλλάξουν τα φώτα» οι ιδιώτες;

Εκπαιδευτικές αίθουσες δεν έχουμε, σχολικά αμφιθέατρα για ιδιώτες φτιάχνουμε;
Τέλη Ιουλίου ενημερώναμε τους Ηλιουπολίτες για τα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής τις πρώτες 300 μέρες της και τονίζαμε ότι:

«Οι εξελίξεις τρέχουν σε κεντρικό όσο και τοπικό επίπεδο. Οφείλουμε και θα βρισκόμαστε σε εγρήγορση το επόμενο χρονικό διάστημα καθώς διαφαίνονται προσπάθειες αντιδραστικών λύσεων. Δεν αναθέτουμε την επίλυση τους σε καμία διοίκηση καθώς ξέρουμε πολύ καλά τα συμφέροντα που εξυπηρετούν. Συμφέροντα τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με αυτά του λαού της Ηλιούπολης».

Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο γίναμε μάρτυρες στο ίδιο, πολυπαιγμένο, έργο από την ημιμόνιμη διοίκηση του δήμου.

Ο προϋπολογισμός του δήμου δεν είναι ακόμα γνωστός, αλλά έχει ήδη δημοσιευθεί ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2021, που δείχνει προς τα πού θα κινηθεί συνολικά η κεντρική και τοπική διοίκηση: Μειώσεις σε οτιδήποτε αφορά την κοινωνία (παιδεία, υγεία, αντιμετώπισης ανεργίας, χρηματοδότηση Δήμων και Περιφερειών κλπ). Με βάση αυτό δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικό το περιεχόμενο του τεχνικού προγράμματος που παρουσίασε η Δημοτική Αρχή Χατζηδάκη και που χαρακτηρίζεται από μειώσεις και πάλι μειώσεις.

Προφανώς και ο συνολικός προϋπολογισμός του Δήμου σε σχέση με το περσινό θα ειναι μειωμένος.

Τι περιλαμβάνει το τεχνικό πρόγραμμα;

Ενώ θα έπρεπε να εκφράζει τις σκέψεις, τα σχέδια και την απόφαση της Δημοτικής Αρχής για έργα κοινωνικά ωφέλιμα, δηλαδή έργα υποδομής (ηλεκτροφωτισμός, σχολεία, παιδικοί σταθμοί κλπ.), για στήριξη κοινωνικών δομών, ιδιαίτερα λόγω των δύσκολων συνθηκών (covid-19, οικονομική πολιτική της ανάλγητης κυβερνησης της Ν.Δ., της αναπτυσσόμενης ανεργίας κλπ)

τί βλέπουμε;

Βλέπουμε την ανικανότητα της Δημ. Αρχής να απαιτήσει και να διεκδικήσει αύξηση της χρηματοδότησης (από τους φόρους που οι εργαζόμενοι πληρώνουν στο κράτος) και την έλλειψη σεβασμού και φροντίδας για τον δοκιμαζόμενο λαό, με αποτέλεσμα να αρνείται να δώσει λύσεις σε χρόνια προβλήματα των κατοίκων της Ηλιούπολης.

Είναι χαρακτηριστικό πως στο τεχνικό πρόγραμμα του 2021 δεν προβλέπεται κανένα έργο υποδομής που να αφορά τις κοινωνικές ανάγκες! Η δημοτική αρχή προϋπολογίζει και κοστολογεί τόσο όσο να μην διαλυθούν οι υπάρχουσες υποδομές.

Ακόμη βλέπουμε μια λαθροχειρία με την χρηματοδότηση, αφού τα περισσότερα κονδύλια τα στηρίζει σε προγράμματα που κανείς δεν εγγυάται ότι θα καταφέρει να πάρει («Φιλόδημος ΙΙ», «Αντώνης Τρίτσης»).

Είναι χαρακτηριστικό πως δεν βρήκε ούτε ένα ευρώ να δώσει για τη συντήρηση ενός κτιρίου που θα έπρεπε να είναι κόσμημα για τη πόλη μας, το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης. Στο κτίριο βρίσκονται έργα και αντικείμενα που αφορούν την ιστορία του λαού μας, της πόλης μας. Η θαυμάσια δουλειά που γίνεται κινδυνεύει απο μια απλή βροχή, οπως συνέβηκε στις 4 Δεκέμβρη 2020 (υπάρχουν φωτογραφίες που δείχνουν το νερό της βροχής να τρέχει και να καταστρέφει).

Ας φύγουμε λίγο απο το καθαρά οικονομικό κομμάτι. Γιατί με το τεχνικό πρόγραμμα ή τον προϋπολογισμό παρουσιάζονται και τα σχέδια της διοίκησης τουλάχιστον για το επόμενο έτος. Οι τοποθετήσεις στο δημοτικό συμβούλιο των μελών της διοίκησης του Δήμου και κυρίως η τοποθέτηση του αντιδημάρχου τεχνικών υπηρεσιών, δημιούργησε πολλά ερωτηματικά για επιλογές σε αντιδραστική κατεύθυνση σε βάρος των κατοίκων.

  • Η δημοτική αρχή αφού πρώτα άναψε πράσινο φως για το εγκληματικό άνοιγμα των χρήσεων στο βουνό του Υμηττού (σε πλήρη σύμπλευση με ΣΠΑΥ και κυβέρνηση), προϋπολογίζει δαπάνες για μηχανήματα και οχήματα που θα κάνουν ευκολότερη την λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Ηλιούπολης, που ως γνωστόν βρίσκεται στο βουνό, μέσα σε ζώνη προστασίας, όπου κανονικά απαγορεύεται μια τέτοια εγκατάσταση.

Βεβαίως, ο ΣΜΑ Ηλιούπολης, με το τελευταίο αντι-περιβαλλοντικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ, «νομιμοποιείται» για τρία χρόνια, με σκοπό να συμβάλει στην ελάφρυνση της κατάστασης του ΧΥΤΑ Φυλής. Τι σημαίνει αυτό;;; Αποκομιδή, συμπίεση, θάψιμο ίσως και καύση σκουπιδιών δίπλα στις γειτονιές μας, και πάνω στο βουνό, αλλά και προοπτική μονιμοποίησης του ΣΜΑ στις πλαγιές του Υμηττού! Γιατί... ουδέν μονιμότερο του προσωρινού. Άρα δεν είναι τυχαία η χρηματόδοτησή του.

Σπουδαίο μέλλον, καθαρό περιβάλλον μας επιφυλάσσει η Δημοτική Αρχή Χατζηδάκη.

  • Δεν αναλαμβάνεται καμία σοβαρή προσπάθεια για επίλυση του προβλήματος με τον ηλεκτροφωτισμό της πόλης, για τον οποίο προβλέπεται ελλιπής χρηματοδότηση. Ας κάνουμε μια εκτίμηση και να εκφράσουμε ένα προβληματισμό σε σχέση με αυτό. Δεδομένου του ότι υπάρχει η μελέτη για τον ηλεκτροφωτισμό, ενώ παράλληλα δεν υπάρχει σκέψη χρηματοδότησης, μήπως η δημοτική αρχή σκέφτεται να κάνει χρήση του νομικού πλαισίου που δίνει την δυνατότητα σε ιδιωτικές εταιρίες να αναλάβουν το κόστος του φωτισμού, με χρηματοδότηση όμως από τα ανταποδοτικά τέλη των δημοτών; Μήπως δηλαδή σχεδιάζει να ιδιωτικοποιήσει τον ηλεκτροφωτισμό, με αποτέλεσμα να μην έχει ο δήμος έσοδα, αφού τα χρήματα των πολιτών θα μπουν σε τσέπες εταιριών; Όσο δεν λύνει το πρόβλημα η οποιαδήποτε διαψευση είναι λόγια από αυτά που μας έχει συνηθίσει 450 μέρες· κούφια λόγια!
  • Ύποπτη κρίνεται και η συζήτηση που εκτυλίσσεται γύρω από την (περίπου) συντήρηση των υποδομών των πολυκλαδικών. Ενώ οι ανάγκες για σχολικές αίθουσες συνεχώς αυξάνονται (και θα έπρεπε να βρεθούν νέες αίθουσες για τάξεις μέχρι 15 μαθητές όπως ζητούν μαθητές-εκπαιδευτικοί-γονείς), κτιριακές υποδομές καταλαμβάνονται από φορείς που δεν έχουν καμία σχέση με την εκπαίδευση, ενώ υπεραναγκαία έργα όπως ο παιδικός σταθμός στη Λεωφόρο Ειρήνης έχουν παγώσει, η δημοτική αρχή Χατζηδάκη σπεύδει να διαμορφώσει το μεγάλο αμφιθέατρο εντός του συγκροτήματος των πολυκλαδικών, διαμορφώνοντάς το ανοιχτό για κάθε χρήση.

Καλοβλέπει λοιπόν επένδυση στο φιλέτο των πολυκλαδικών η δημοτική αρχή;

Τελικά πάλι το χέρι στη τσέπη του λαού θα μπεί.

Για εμάς πέρα από την διαπίστωση των στοχεύσεων της δημοτικής αρχής, το πιο σημαντικό είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενημέρωση και η αγωνιστική εγρήγορση των κατοίκων της Ηλιούπολης, γιατί με αφορμή την κρίση της πανδημίας του covid-19, αντιδραστικότερα σχέδια και σενάρια έχουν έρθει στο προσκήνιο. Δεν αναθέτουμε την επίλυση τους σε καμία διοίκηση.

Μόνο ο λαός σώζει τον λαό.

Μαχόμενη Ηλιούπολη (ΜΑΧΗ)

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.