ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κειμενο

Όπως ο Κρατικός Προϋπολογισμός έτσι και Προϋπολογισμός του Δήμου που ψηφίστηκε από την παράταξη της Δημοτικής Αρχής και τους «ανεξάρτητους» που την στηρίζουν, αντικειμενικά αποτυπώνει στοιχεία ταξικής ανακατανομής. Όταν η κρατική χρηματοδότηση μειώνεται, το ζήτημα της ανακατανομής σε βάρος των εργατικών λαϊκών στρωμάτων εντείνεται.

Τα έσοδα που μαζεύει ο Κρατικός Προϋπολογισμός -κατά 95% από το συνταξιούχο και τον μεροκαματιάρη- δεν έρχονται προς τα κάτω σε υποδομές, σε κοινωνική πολιτική, σε εργαζόμενους και εργασιακά δικαιώματα.

Έτσι οι λεγόμενοι «Ίδιοι πόροι» μεγεθύνονται και είναι το κύριο στοιχείο και σε αυτόν τον Προϋπολογισμού του Δήμου. Είναι η δεύτερη φορολόγηση των δημοτών με τέλη, ΤΑΠ, φόρους, νεκροταφείο, ανταποδοτικότητα στα προγράμματα του και αυτή είναι η γενική τάση. Πλευρά που η Δημοτική Αρχή και οι άλλες παρατάξεις (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ) επιδιώκουν να κρατάνε στην σκιά και εκτός κάθε συζήτησης.

Στο έδαφος της φοροεπιδρομής από τους Δήμους, ξεκινά αναδρομικά από το 2020 -με ρύθμιση της κυβέρνησης σύριζα- μία ακόμη επιβάρυνση των νοικοκυριών με βάση την δήλωση των τετραγωνικών, που κατά κύριο λόγο αφορά στους βοηθητικούς χώρους των κατοικιών και μέχρι σήμερα ήταν έκτος των Τελών και των Φορών του Δήμου. Είναι μια ακόμη επιβάρυνση που θα «τσούξει» πολλά νοικοκυριά. Το ύψος τους, για το Δήμο μας, θα ξεπεράσει τις 300 χιλ. ευρώ.

Ζήτημα που αποκρύπτει η Δημοτική Αρχή και το καταγράφει ελλιπώς στον προϋπολογισμό, παρότι σε λίγο καιρό τα νοικοκυριά που -πέρα από την επιβάρυνση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ- θα καλεστούν να περάσουν και από το Ταμείο του Δήμου!!!

Όλα τα παραπάνω τα ζούμε και στο Δήμο μας και είτε κρύβονται, είτε προβάλλονται ως πεπατημένη και ρεαλισμός, από την πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων (ΝΔ-σύριζα-κιναλ) όπως εκφράζονται στο Δημοτικό Συμβούλιο. Με αυτή την έννοια δεν μπορεί να ξαφνιάζει κανέναν η λευκή σημαία που σήκωσαν αυτές οι παρατάξεις, για την πολιτική της Δημοτικής Αρχής, όσον αφορά στο Τεχνικό Πρόγραμμα, τα Τέλη και τον Προϋπολογισμό.

Με την συναίνεση τους ο Δήμος πορεύεται επιβαρύνοντας τους δημότες, αδυνατώντας παράλληλα να υποστηρίξει στα σοβαρά βασικές ανάγκες και υποδομές του. Έτσι ο Προϋπολογισμός του Δήμου για μια ακόμη χρονιά, δεν ακουμπά το προσωπικό που χρειάζεται σε σειρά κρίσιμων κοινωνικών υπηρεσιών, όπως οι Παιδικοί Σταθμοί, το Γηροκομείο που εργαζόμενοι αγκομαχάνε και οι βάρδιες δεν βγαίνουν, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» με μόλις πέντε εργαζομένους κλπ.

Η Δημοτική Αρχή κάνει «κοινωνική πολίτικη» με όραμα την αναζήτηση της σακούλας του Κοινωνικού Παντοπωλείου, με τον εθελοντισμό των χορτάτων, τις επιταγές των μεγάλων αλυσίδων Super Market στην πόλη, που κάνουν marketing κοινωνικής ευαισθησίας ξεζουμίζοντας εργαζομένους και πελάτες.

Για δε τις άλλες υπηρεσίες ευθαρσώς η Δημοτική Αρχή σχεδιάζει με βάση τα οκτάμηνα προγράμματα των άνεργων. Τα προγράμματα εκμετάλλευσης των  μακροχρόνια ανέργων που έρχονται στο Δήμο με μόλις 425 ευρώ, ζητώντας τους να δουλέψουν, βάζοντας -όχι λίγες φορές- σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή, πίσω από το απορριμματοφόρο, στους δρόμους, στα σχολειά, στο  πράσινο.

Όταν το μόνιμο προσωπικό υπολείπεται σταθερά και έχεις ως ευαγγέλιο τον δημοσιονομικό κορσέ. Όταν ο Δήμος λειτουργεί χωρίς προσωπικό στο πράσινο και στην καθαριότητα, έρχεται επίσημα πια ο ιδιώτης από την πόρτα και ως ιδιώτης θέλει την… εργολαβία του!!!

Να γιατί η εργολαβία της ανάθεσης των 24.800 ευρώ στους κωδικούς προϋπολογισμού του Δήμου έχει θέση σταθερού μπαλαντέρ!!!

H διοίκηση του Δήμου προσπαθεί να πείσει ότι κάνει έργο και διαχειρίζεται με τον καλύτερο τρόπο τα πράγματα και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις (ΝΔ-σύριζα-κιναλ) την εγκαλούν σε ένα καλύτερο «όραμα διαχείρισης»!!! Συναινώντας στην κεντρική αντιλαϊκή κατεύθυνση της λειτουργίας των Δήμων, στήνουν συχνά πυκνά στο Δημοτικό Συμβούλιο και το facebook, αδυσώπητο «καυγά» για τις λεπτομέρειες που επαναλαμβάνεται σαν ένα κακόγουστο έργο. Οδηγός τους η αγωνία για την  επόμενη κάλπη.

Ως ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ θεωρούμε ότι μια πολιτική δύναμη που δεν έχει όραμα για τον εργαζόμενο άνθρωπο να περπατάει όρθιος και δεν σέβεται τον μόχθο του, οι ιεραρχήσεις της δεν μπορεί πάρα να είναι μίζερες και προκλητικά μακριά από τις ανάγκες και τις αγωνίες του λαού της πόλης.

Μας εγκαλούν δε γιατί όπως λένε, δεν κάνουμε προτάσεις.

Προτάσεις κάνουμε, και η πρόταση μας η βασική είναι να συγκρουστούμε με αυτή την πολιτική. Οι ανάγκες των δημοτών μας -εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων, μικροεπαγγελματιών, νεολαίας- δεν χωράνε στο δημοσιονομικό κορσέ της κυβέρνησης, στην πολιτική της ανταπόδοσης, ούτε πηγαίνουν αντάμα με τις ανάγκες και τους σχεδιασμούς των εργολάβων και των επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτή η θέση μας είναι θεμελιώδης πρόταση μιας άλλης πολιτικής. Θέση που κοιτάει με καθαρό και ρεαλιστικό μάτι τις λαϊκές ανάγκες του σήμερα και του αύριο, δεν συμφιλιώνεται με τις κυβερνητικές κατευθύνσεις και βλέπει τον ίδιο τον λαό  οργανωτή της ζωής του και στο Δήμο και στην Χώρα.

Περίσσεψαν κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού τα δάκρυα από Δημοτική Αρχή και τις άλλες δυνάμεις για την στήριξη της μικρής επιχειρηματικότητας, που  δοκιμάζεται σκληρά και αύριο δεν ξέρει που και θα  σταθεί!

Η καραμέλα των αναπλάσεων σε Λ. Ειρήνης και στο κέντρο της πόλης -η χαρά των εργολάβων- τα show με τις «Λευκές Νύχτες» που μαυρίζουν την ζωή των εργαζομένων, παρουσιάζονται σαν σανίδα σωτηρίας των μικρομεσαίων μαγαζιών στην  πόλη, κλείνοντας τα ματιά μπροστά στο εισόδημα των εργαζομένων που βυθίζεται, στην πραγματικότητα των MALL στις παρυφές της πόλης, στα projeckt του Λάτση στο Ελληνικό, που θα αφανίσουν ότι απομείνει.

Αποκαλύψαμε ότι τα απαιτητά έσοδα παρελθόντων ετών του Δήμου, καταγράφονται με πάνω από 400 χιλιάδες ευρώ οφειλές μικροεπιτηδευματίων της πόλης και πλησιάζει η ώρα που θα πέσουν με ορμή στο κεφάλι τους, συνεισφέροντας και ο Δήμος στον θάνατο του εμποράκου. Καλέσαμε Δημοτικό Συμβούλιο και Δημοτική Αρχή να αποφασίσουν ότι δεν θα προβούν σε καμία νέα κατάσχεση σε μικροεισοδηματίες που αποδεδειγμένα τσακίζονται μέσα στην κρίση και τα  lockdown και οι οφειλές σε Τράπεζες, Ταμεία, Εφορεία και Δήμο τους έχουν  αποτελειώσει. Τους καλέσαμε, με κριτήρια κοινωνικά και οικονομικά να σταθούν στο πλάι των πιο αδύναμων και πως ο Δήμος μπορεί να τους καταγράψει με αντικειμενικά κριτήρια. Απάντησαν ότι δεν θα παρανομήσουν!!!

Η Ένωση των ΕΒΕ της πόλης έχει καταγγείλει εδώ και μέρες το μπλοκάρισμα του  λογαριασμού μέλος της, που δύσκολα επιβιώνει. Κατά τα άλλα, τις πλατείες της  πόλης τις  κοσμούν τα πανό της Δημοτικής Αρχής, που μας αναγγέλλουν την πρωτοβουλία της για δημιουργία ομάδας Νομικών και Οικονομολόγων εθελοντών, με στόχο την στήριξη δημοτών, που βρίσκονται κάτω από την απειλή της κατάσχεσης Τραπεζών, Ταμείων, Εφορείας κλπ!!! Οι κατασχέσεις του Δήμου δεν εγγράφονται φυσικά στην καμπανιά της Δημοτικής Αρχής!!!

Ο μεγάλος μας πεζογράφος Μενέλαος Λουντέμης έγραψε χαρακτηριστικά «Ειπωθήκαν ψέματα που ντράπηκαν και τα ίδια, μιας και δεν ντράπηκαν τα στόματα που τα λέγαν». Όμως τα στελέχη της Δημοτικής Αρχή, μάλλον δεν έλαχε να τον διαβάσουν!!!

Δεν έχουμε αυταπάτες ότι κάτι θετικό μπορεί να προκύψει για τον λαό και τις ανάγκες του σε επίπεδο κρατικών θεσμών, στο χώρο της Τοπικής Διοίκησης. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη σε Δημοτική Αρχή, αστικές πολιτικές δυνάμεις, σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο.

Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα ανοίξει κάτι πολύ καλύτερο όταν ο ίδιος ο λαός πάρει στα χέρια του, την υπόθεση της ζωής του και το αύριο των παιδιών του.

Στον 21ο αιώνα υπάρχει πλούτος για να εξυπηρετηθεί ο παραγωγός του, ο εργαζόμενος άνθρωπος, για να περπατάει και να στέκεται όρθιος και να μην εξαρτάται η ζωή και η αξιοπρέπεια του από τα ψίχουλα του συστήματος και την σακούλα των «φιλεύσπλαχνων»

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.