ΚΟΣΜΟΣ
Κειμενο

Έπειτα από πολυήμερη αναβολή λόγω τεχνικών προβλημάτων, ο αμερικανικός στρατός εκτόξευσε τον πρώτο από μια σειρά νέων δορυφόρων που θα αντικαταστήσουν τον γερασμένο αστερισμό του Global Positioning System.

 

Ο αρχικός αστερισμός του συστήματος πλοήγησης αποτελούνταν από 24 δορυφόρους που τέθηκαν σταδιακά σε τροχιά τις δεκαετίες του 1980 και 1990.

Πέρυσι το Μάιο, οι αρμόδιες υπηρεσίες της αμερικανικής κυβέρνησης προειδοποίησαν ότι ορισμένοι γερασμένοι δορυφόροι δεν αποκλείεται να σταματήσουν να λειτουργούν εντός του 2010.

Ο δορυφόρος που εκτοξεύτηκε την Παρασκευή από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα είναι ο πρώτος από τους 12 νέους δορυφόρους της Boeing που θα αντικαταστήσουν τους παλιούς.

Ήταν ο πρώτος δορυφόρος του GPS που εκτοξεύεται με πύραυλο Delta IV της Boeing, έπειτα από 49 αποστολές με τον μικρότερο Delta II την περίοδο 1989-2009. Στο εξής οι εκτοξεύσεις θα πραγματοποιούνται με πυραύλους Delta IV, Atlas IV και EELV.

Από το 2014, το GPS θα έχει να αντιμετωπίσει τον εμπορικό ανταγωνισμό του ευρωπαϊκού Galileo αλλά και του ρωσικού Glonass.

Δημοσίευση 29/05/2010

[readon1 url="http://news.in.gr"]Πηγή: in.gr[/readon1]

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.