ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κειμενο

ΝΕΟ Π.Δ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ:

Θετικά βήματα αλλά και αρκετά επικίνδυνα κενά διαπιστώνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι στο σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για τον Υμηττό, που προτείνεται σε διαβούλευση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής.

Προτάσεις που είχαμε καταθέσει ως Οικολόγοι Πράσινοι, αλλά και αιτήματα από τα κινήματα πολιτών, φαίνεται ότι έχουν επηρεάσει τη διαμόρφωση του νέου σχεδίου σε μια σειρά σημεία:

  • Στην επέκταση της Α Ζώνης Προστασίας, με καθιέρωση ρητής απαγόρευσης κάθε είδους δόμησης σε όλη την έκτασή της.
  • Στην απαγόρευση παραχώρησης δημοσίων δασικών εκτάσεων κατά κυριότητα ή κατά χρήση.
  • Στην απαγόρευση του κυνηγιού σε όλη την έκταση του βουνού, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημά μας ως ασύμβατο με κάθε περιαστικό χώρο ήπιας αναψυχής.
  • Στην καταγραφή όλων των παράνομων ή αυθαίρετων κτισμάτων εντός των ζωνών προστασίας του Υμηττού, με σκοπό τη κατεδάφιση τους.

Αντίθετα θεωρούμε ανεπαρκείς και με πολλά επικίνδυνα κενά τις ρυθμίσεις για τη Β Ζώνη Προστασίας, που δέχεται και τις εντονότερες πιέσεις. Με δεδομένες και τις βλέψεις πολλών Δήμων περιμετρικά του ορεινού όγκου για χωροθέτηση εγκαταστάσεων που ουσιαστικά προεκτείνουν την πόλη στο βουνό, οι ρυθμίσεις αυτές ούτε διασφαλίζουν ούτε προστατεύουν το φυσικό περιβάλλον και την άκτιστη γη.

Δεδομένου ότι με το υφιστάμενο καθεστώς, η Β Ζώνη Προστασίας του Υμηττού έχει ήδη επιβαρυνθεί με πλήθος κοινωφελών κτισμάτων και χρήσεων, διαφωνούμε με την παρεχόμενη δυνατότητα να κτιστούν επιπλέον δημόσια ή ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και κέντρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στις ανατολικές υπώρειες του Υμηττού, εντός της Β΄ Ζώνης Προστασίας.

Επισημαίνουμε επίσης ότι η εξαίρεση των οικοδομικών αδειών που έχουν ήδη ζητηθεί, ή των εγκαταστάσεων που έχουν έγκριση περιβαλλοντικών όρων με το παλιό καθεστώς, ακυρώνει κάθε προσπάθεια διαφύλαξης του ορεινού όγκου από την οικοδόμηση. Για λόγους διαφάνειας ζητάμε από το Υπουργείο να δημοσιοποιήσει όλες τις άδειες οικοδομής που εκκρεμούν για τη β Ζώνη του Υμηττού, ώστε να δούμε ποιοι είχαν σπεύσει να επωφεληθούν από τις αδυναμίες του ισχύοντος καθεστώτος γνωρίζοντας ότι είχε ήδη αρχίσει η διαδικασία για την αναθεώρησή του.

Στο πλαίσιο αυτό απαιτούμε να μην προχωρήσουν ούτε οι εγκαταστάσεις δημόσιας ή ιδιωτικής υγείας, που είχαν προγραμματιστεί στο βουνό αλλά δεν έχουν ακόμη  προχωρήσει, τονίζοντας τη θέση μας  για πλήρη κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης. Τέλος σε εκκρεμότητα παραμένει η η απομάκρυνση του ΚΥΤ της ΔΕΗ στην Δυτική πλευρά του Υμηττού καθώς και η απομάκρυνση των δύο στρατοπέδων και η κατεδάφιση των κτισμάτων που ανεγέρθηκαν εντός του στρατοπέδου Σακέττα.

Σε κοινή τους δήλωση οι εκπρόσωποι τύπου των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ Ιωάννα Κοντούλη και Γιάννης Παρασκευόπουλος επισημαίνουν:

«Μετά τις καταστροφές στην Πάρνηθα, την Πεντέλη και τη Βόρεια Αττική, η ανάγκη να προστατευτεί ο Υμηττός είναι σήμερα ακόμη μεγαλύτερη. Το νέο σχέδιο περιέχει θετικά βήματα, η διατήρηση όμως Ζώνης Β με μειωμένη διαβάθμιση προστασίας αντιμετωπίζει μεγάλα τμήματα του βουνού ως περιοχή «εκτός σχεδίου» με ειδικούς όρους δόμησης και όχι αυστηρό καθεστώς προστασίας. Το αίτημα των κινημάτων πολιτών και του Συνδέσμου  Προστασίας για επέκταση των αυστηρών ρυθμίσεων της Ζώνης Α σε όλη την προστατευόμενη περιοχή, παραμένει εύστοχο και επίκαιρο ενόψει και της διαβούλευσης για το νέο σχέδιο.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι αντιλαμβανόμαστε ότι τα οικονομικά συμφέροντα για την περιοχή είναι τεράστια. Θα επιμείνουμε όμως ο Υμηττός να έχει μόνο ειδικούς όρους προστασίας, χωρίς παραθυράκια για άλλες κοινωφελείς εγκαταστάσεις, δημόσιες ή ιδιωτικές. Επενδυτές κάθε τύπου θα πρέπει να κρατηθούν σε απόσταση ασφαλείας από τον Υμηττό, ιδιαίτερα όταν σε πολλές περιοχές  υπάρχουν καταπατήσεις και  θολό ιδιοκτησιακό καθεστώς».

Η Εκτελεστική Γραμματεία των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ

Για περισσότερες πληροφορίες:

Ιωάννα Κοντούλη            6972 400417

Ηλίας Κυριακόπουλος       6932 382883

 

22 Απριλίου 2010


ΥΜΗΤΤΟΣ: ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΟ ΧΩΡΟ

Οι Οικολόγοι Πράσινοι χαιρετίζουν το σχέδιο νέου Π.Δ. για την Προστασία του Ορεινού Όγκου του Υμηττού, όπου καθορίζεται (άρθρο 7, παρ. 3) ότι «σε όλες τις ζώνες προστασίας του Υμηττού απαγορεύεται η θήρα». Η θέση αυτή ανταποκρίνεται στην ανάγκη προστασίας της πολύτιμης χλωρίδας και πανίδας του Υμηττού (Natura 2000), αλλά και στο δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών να απολαμβάνουν χωρίς κίνδυνο και ψυχική ταραχή την φύση και τα ιστορικά μνημεία του.

Η απαγόρευση του κυνηγιού στον Υμηττό ήταν πάγιο αίτημα των Οικολόγων Πράσινων οι οποίοι μέσω της Θεματικής Ομάδας για τα Δικαιώματα Ζώων διεξήγαγαν επίμονο αγώνα σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού (ΣΠΑΥ) για την προστασία αυτού του ιστορικού βουνού και τον τερματισμό του κυνηγιού σε όλη την έκτασή του.

Ο Υμηττός είναι μία όαση πρασίνου για τους κατοίκους της Αθήνας και των Μεσογείων. Είναι τόπος αναψυχής, ηρεμίας, άσκησης και πολιτιστικού ενδιαφέροντος και ανήκει στο σύνολο των πολιτών. Το κυνήγι παρενοχλεί κάθε άλλη χρήση και τυχόν αντιδράσεις από μέρους των κυνηγών ή της κυνηγετικής βιομηχανίας που τους υποστηρίζει θα μας βρουν αντίθετους.

Υπενθυμίζουμε ότι εκκρεμεί το αίτημά μας για  άμεση και οριστική παύση του κυνηγιού σε ολόκληρο τον Νομό Αττικής και τους γειτονικούς νομούς, ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες καταστροφικές πυρκαγιές. Στην Αττική υπάρχει μια έντονα αυξανόμενη τάση από μέρους των κατοίκων της να χαρακτηριστούν οι ορεινοί της όγκοι ως χώροι αναψυχής και περιήγησης, με απαγόρευση του κυνηγιού τόσο για την προστασία της εναπομένουσας πανίδας όσο και για την ασφάλεια της ζωής τους. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έχει υποχρέωση να ανταποκριθεί άμεσα σε αυτό το αίτημα.

Θεματική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Ζώων - ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

Για περισσότερες πληροφορίες:

Βασίλης Ηλιόπουλος (6973 006903)

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.