ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κειμενο

Με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στο Δήμο Ηλιούπολης καταγγέλλει τη Δημοτική Αρχή για την αδιαφορία της διοίκησης και του Νομικού Προσώπου για την διατροφή των παιδιών στους Παιδικούς Σταθμούς.

Στην ανακοίνωσή του αναφέρει:

Η υπομονή κι η ανοχή μας εξαντλήθηκαν!

Στο ίδιο έργο θεατές, οι εργαζόμενοι των παιδικών σταθμών παρατηρούν με αγανάκτηση ότι η Διοίκηση του Δήμου αλλά και του Ν.Π.Δ.Δ. «ΚΑΦΑΔΗΛ», αδιαφορεί για το πρόβλημα της ποιότητας των τροφίμων που προμηθεύονται για την σίτιση των παιδιών, αφήνοντας το διαιτολόγιο τους να είναι απογοητευτικό και ακατάλληλο για την ανάπτυξη και την υγεία των παιδιών!

Από τον Σεπτέμβριο του 2022, αναδείξαμε το ανησυχητικό ζήτημα της προμήθειας ακατάλληλου κρέατος για τη διατροφή των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς. Αντί για το προβλεπόμενο «νεαρό μόσχο», ο προμηθευτής παρείχε κρέας βοείου με περίσσιο αίμα και λίπος, παραβιάζοντας τις υγειονομικές διατάξεις. Το ίδιο συνέβαινε και με τον κιμά, ο οποίος πολλές φορές παρουσίαζε κίτρινο χρώμα, δείχνοντας την ανακολουθία στα πρότυπα ποιότητας. Οι εργαζόμενοι, επιδεικνύοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης, κάθε φορά που κρίνουν το κρέας ακατάλληλο, το επιστρέφουν στον προμηθευτή.

Ωστόσο, αντιμετωπίζουν πολλές φορές απαράδεκτη συμπεριφορά από τον προμηθευτή, ο οποίος τους μιλάει άσχημα και νιώθει «θιγμένος», φτάνοντας ακόμα και στο σημείο να αποσύρει ακόμα και τα αυγά και τα κοτόπουλα που προμήθευε, παρά την έλλειψη προβλημάτων σε αυτά. Ως αποτέλεσμα, για δύο βδομάδες τώρα, το κρέας έχει εκ νέου αφαιρεθεί από το διαιτολόγιο των βρεφών και νηπίων. Παρόμοιο πρόβλημα αντιμετωπίζεται και με τον προμηθευτή γάλακτος, καθώς παρατηρούμε αλλοιωμένο γάλα, παρά το γεγονός ότι δεν έχει λήξει.

Πώς είναι δυνατόν το ζήτημα αυτό να μην έχει λυθεί ακόμη, ενώ ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ είναι ενημερωμένος από τον Σεπτέμβρη? Γιατί οι παιδικοί σταθμοί δεν έχουν ΤΕΧΝΟΛΟΓΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, με αποτέλεσμα να παραλαμβάνουμε χαμηλής ποιότητας προϊόντα από τους προμηθευτές;

Δεν είναι δουλειά και ευθύνη των μαγείρων να "τα κάνουν όλα και συμφέρουν".

Δηλαδή εκτός από την προετοιμασία και το μαγείρεμα (πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό) να αναλαμβάνουν εργασίες που δεν συνδέονται με την παρασκευή των γευμάτων. Δεν είναι δική τους δουλειά να αναλαμβάνουν τον έλεγχο των προϊόντων (που είναι δουλειά του τεχνολόγου τροφίμων), τον χειρισμό των ποσοτολογίων, το σερβίρισμα (που είναι δουλειά του τραπεζοκόμου που δεν υπάρχει), το πλύσιμο των σκευών (που είναι δουλειά του βοηθού μάγειρα και του τραπεζοκόμου) και άλλα παρόμοια. Οι μάγειρες στους παιδικούς σταθμούς μας έχουν φθάσει στα όρια τους, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά, λόγω του μεγάλου όγκου εργασίας που αναλαμβάνουν.

Σε κάθε παράρτημα των παιδικών σταθμών, υπάρχει (σχεδόν) ένας μάγειρας για κάθε σταθμό. Ωστόσο, σε περίπτωση άδειας ή ασθένειας, προκύπτει πρόβλημα καθώς δεν υπάρχει αντικαταστάτης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχή μετακίνηση του προσωπικού από έναν σταθμό σε άλλον, προκαλώντας δυσκολίες στη λειτουργία της κουζίνας.

Πέραν όλων αυτών, οι ελλείψεις σε επαγγελματικό εξοπλισμό στις κουζίνες δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την εργασία των μαγείρων. Συχνά, βρίσκονται σε θέση να φέρνουν τα δικά τους σκεύη, ενώ σε άλλες περιπτώσεις πρέπει ακόμη και να πληρώνουν από την ίδια τους την τσέπη για την επισκευή κάποιου αντικειμένου που είναι αναγκαίο για την εργασία τους.

Τα προβλήματα και οι παθογένειες που αντιμετωπίζουν οι παιδικοί σταθμοί, όπως η έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής, η έλλειψη προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και άλλα παρόμοια, είναι διαχρονικά και αποτελούν διαρκείς προβληματισμούς που έχουμε αναδείξει αμέτρητες φορές. Ωστόσο, το ζήτημα έχει φτάσει στο αποκορύφωμά του αποτελώντας μια ανεπίλυτη πρόκληση και πλέον «ο κόμπος έφτασε στο χτένι»

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

1. Άμεση πρόσληψη όλων των ειδικοτήτων που απαιτούνται στους παιδικούς σταθμούς, συμπεριλαμβανομένων: α) Τεχνολόγου τροφίμων, β) Βοηθών μαγείρων, γ) Τραπεζοκόμων, δ) Καθαριστριών εσωτερικών χώρων, ε) Παιδαγωγών, στ) Ειδικών παιδαγωγών

2. Άμεση επισκευή κάθε κακοτεχνίας που παρουσιάζουν οι κτιριακές υποδομές των κτιρίων των παιδικών σταθμών, ιδίως αυτών που απειλούν την ασφάλεια των παιδιών και των εργαζομένων.

Αρκετά με την αδιαφορία της Διοίκησης! Είναι καιρός να σταματήσουν να «σφυρίζουν αδιάφορα» και να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους. Εμείς, ως εργαζόμενοι, δεν θα μείνουμε σιωπηλοί. Θα αναδείξουμε τα προβλήματα, θα ενημερωνόμαστε και θα διεκδικούμε την ασφάλεια των παιδιών και των εργαζομένων.

Στα Τέμπη, οι εργαζόμενοι προειδοποίησαν εγκαίρως, αλλά δυστυχώς αγνοήθηκαν…

Αλλά δεν θα επιτρέψουμε να παραμείνουν αναπάντητες οι φωνές μας! Δίνουμε την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με αποφασιστικότητα για τα δικαιώματα και την ασφάλεια των παιδιών και των εργαζομένων.

Οι φωνές μας δεν θα μείνουν απλά στα χαρτιά, αυτό είναι υπόσχεση…

Το Δ.Σ.

Σ.Ε.Δ.Η.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.