ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κειμενο

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 22 Ιανουαρίου συζητήθηκε η «επικαιροποίηση του σχεδίου προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2024».

Ο προϋπολογισμός που εισηγήθηκε η νέα δημοτική αρχή, ψηφίστηκε από την Παράταξη του κ. Ευαγγέλου, ενώ έχει τη «λευκή επιταγή» να εφαρμοστεί από όλες τις άλλες παρατάξεις (του κ. Χατζηδάκη, κ. Ευσταθίου, κ. Παπαδάτου) ψηφίζοντας λευκό, όπως και από την παράταξη του κ. Αραμπατζή που δήλωσε ότι απέχει.

Μόνο η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε τον προϋπολογισμό αναδεικνύοντας γιατί η υλοποίησή του θα φέρει σε ακόμα δυσκολότερη θέση το λαό της πόλης. Αναδείξαμε συγκεκριμένα πως και με αυτόν τον προϋπολογισμό ενισχύεται ο ρόλος του δήμου ως ένας ακόμα φορομπηχτικός μηχανισμός, ενώ βρίσκεται σε πλήρη αντιστοιχία με τον κρατικό προϋπολογισμό που αφήνει τον λαό να «ματώνει», να στερείται διαρκώς, και να πληρώνει από την τσέπη του «πιο πολλά», την ώρα που οι μονοπωλιακοί όμιλοι «θησαυρίζουν» .

Η λογική που ακολουθεί και αυτή η δημοτική αρχή «αυτά έχουμε, με αυτά θα πορευτούμε» για άλλη μια φορά έχει ως αποτέλεσμα να μπαίνει «κόφτης» σε κάθε υπηρεσία ή δραστηριότητα που έχει ανάγκη η λαϊκή οικογένεια στην πόλη μας, από την υγεία, την πρόνοια, την εκπαίδευση και την καθαριότητα, μέχρι την ελεύθερη πρόσβαση σε πολιτισμό και αθλητισμό.

Συγκεκριμένα από τον προϋπολογισμό προκύπτουν τα εξής:

* Οι Κεντρικοί Αυτοτελής Πόροι για το 2024, δηλαδή τα λεφτά που παίρνει ο δήμος από τον κρατικό προϋπολογισμό θα μειωθούν κατά 552.743€. Δηλαδή αντί ο δήμος να απαιτήσει μεγαλύτερη χρηματοδότηση για τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν και με δεδομένο ότι ο Ηλιουπολίτικος λαός πληρώνει περισσότερα σε φόρους και χαράτσια, προϋπολογίζει πάνω από μισό εκατομμύριο λιγότερα από το 2023, ενώ αυξάνει την ανταποδοτικότητα. Σε αυτό χρειάζεται να συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι με βάση και το 3ο μνημόνιο που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΝΔ (και στήριξαν οι εκλεχτοί τους σε περιφέρειες και δήμους) οι δήμοι παίρνουν έως και 60% λιγότερα χρήματα από αυτά που τους οφείλει το κράτος.

* Δεν υπάρχει καμία διεκδίκηση για αύξηση της χρηματοδότησης στη συντήρηση και επισκευή κτιρίων, τη στιγμή που τα σχολεία της περιοχής είναι σε «μαύρο χάλι» και πολλές φορές επικίνδυνα για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Τι και αν «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου» μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί και αυτή η δημοτική αρχή μαζί με την περιφέρεια και την κυβέρνηση το «χαβά της». Συγκεκριμένα, 164.200 ήταν το κονδύλι για την επισκευή και συντήρηση σχολικών κτηρίων το 2023 τα ίδια θα μείνουν και το 2024. Αντίστοιχα, η μισθοδοσία του προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία μειώνεται και άλλο κατά 30.000€ το 2024, ενώ ήδη οι εργαζόμενοι είναι ελάχιστοι, με συμβάσεις λίγων μηνών που δεν καλύπτουν τις υπάρχουσες ανάγκες.

* Όσον αφορά την πυροπροστασία, 30.000 διατέθηκαν το 2023 τόσα θα διατεθούν και το 2024. Τι και αν υπάρχει κίνδυνος, τι και αν ο Υμηττός μένει απροστάτευτος χωρίς προσωπικό, μέσα και ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας αλλά και ανάδειξης του, η δημοτική αρχή προτείνει «να προσευχηθούμε να πάνε όλα καλά».

Ταυτόχρονα με τα παραπάνω ο Δήμος σκοπεύει να αυξήσει τα έσοδά του αναγκάζοντας τον λαό της πόλης να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη.

* Για το τρέχον έτος υπολογίζεται αύξηση του «τέλους επί των ακαθάριστων εσόδων επιτηδευματιών», δηλαδή των μικροεπαγγελματιών της πόλης, από 85.000€ σε 120.000€, δηλαδή κατά 35.000€. Συνεχίζει ο δήμος το έργο της κυβέρνησης που εξαπέλυσε το προηγούμενο διάστημα επίθεση – φοροεπιδρομή στους μικρούς επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους.
Την ίδια στιγμή με αυτό, στον προϋπολογισμό αναγράφεται ότι το «τέλος χρήσης δικαιώματος διέλευσης δικτύων υπεδάφους» (δηλαδή έργα που αναλαμβάνουν μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι και όχι ο μανάβης και ο φούρναρης της Ηλιούπολης) από 130.766,24 που καταβάλανε στο δήμο το 2023 τώρα προϋπολογίζεται να εισφέρουν στο ταμείο του δήμου μόλις 85.000. Δηλαδή κύλησε ο «τέντζερης και βρήκε το καπάκι» στην επίθεση στα λαϊκά στρώματα, τους μεροκαματιάρηδες που είναι στα μαγαζιά τους «ήλιο με ήλιο» για να τα βγάλουν πέρα, ενώ επιχειρήσεις-μεγαθήρια απολαμβάνουν ευνοϊκότερους όρους και επιδοτήσεις από την κυβέρνηση, την περιφέρεια και το δήμο.

* Αντίστοιχα όσον αφορά την υπηρεσία αποχέτευσης, ενώ προϋπολόγισε ο δήμος από τον Ηλιουπολίτικο λαό το 2023 να πάρει 125.000 το 2024 θα «τσεπώσει» 228.550,24.

* Η πρόσβαση του Ηλιουπολίτικου λαού σε πολιτισμό και αθλητισμό γίνεται ένα ακόμα πιο ακριβό εμπόρευμα. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό τα έσοδα από συνδρομές μελών εργαστηρίων, τεχνών, μουσικής, θεάτρου, χορού, θα είναι 44.000€ το 2024. Το ίδιο θα συμβεί και με τα έσοδα από την παραχώρηση χώρων εκδηλώσεων και εισιτηρίων θεάτρων, μουσείων κινηματογράφου που προβλέπεται να ανέλθουν αθροιστικά στα 80.000€ που θα φύγουν κατευθείαν από την τσέπη του λαού της πόλης.

* Τέλος, η δημοτική αρχή σκοπεύει να κάνει το δημοτικό κολυμβητήριο «χρυσορυχείο», λες και είμαστε στο «Μονακό» αφού από τις συνδρομές των μελών θέλει να αντλήσει 180.000€.

Από όλα τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύεται ότι ο προϋπολογισμός έχει ως στόχο να ξεζουμίσει το λαϊκό εισόδημα που ήδη με την ακρίβεια και τον πληθωρισμό δε φτάνει ούτε μέχρι τα μισά του μήνα.
Εμείς θα είμαστε απέναντι. Ως Λαϊκή Συσπείρωση καλούμε τον λαό της πόλης, τη νεολαία, τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς να βγούμε μπροστά για να διεκδικήσουμε μέτρα πραγματικής ανακούφισης για τη ζωή και το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας.

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.