ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κειμενο

Αγαπητοί γονείς
Η νέα χρονιά ξεκίνησε και μαζί με τα χιλιάδες, συσσωρευμένα προβλήματα, αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής και της συνεχιζόμενης επίθεσης όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια. Οι περισσότερες οικογένειες βρίσκονται σε δυσκολότερη θέση και στενάζουν κάτω από το βάρος των νέων μέτρων και των νέων μνημονίων. Το καινούργιο που υπάρχει σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές είναι ότι το μνημόνιο που ψηφίστηκε έχει ειδική αναφορά στην Παιδεία.

Πρώτη φορά που σε μνημόνιο  μπαίνουν συγκεκριμένες κατευθύνσεις που αφορούν την επιτάχυνση στην υλοποίηση και εφαρμογή των στρατηγικών επιλογών για την Παιδεία και όχι απλά δημοσιονομικοί στόχοι περικοπών. Μπαίνει το ζήτημα ελέγχου για το πώς υλοποιούνται οι κατευθύνσεις του «νέου σχολείου» που άνοιγε συνολικά τη βεντάλια των αντιδραστικών αλλαγών στα σχολεία (κατηγοριοποίηση των σχολείων, συγχωνεύσεις, παραπέρα αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα του εκπαιδευτικού, αντιδραστική αξιολόγηση). Συνεχίζεται η εφαρμογή του νόμου 4186/2013 για το Λύκειο (επέκταση της μαθητείας, πρόωρη κατηγοριοποίηση των μαθητών, άμεση παρέμβαση των επιχειρήσεων στις δομές της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης). Φυσικά, το μνημόνιο 3 συνεχίζει την κατεύθυνση για στάση πληρωμών από την πλευρά του κράτους προς τις δημόσιες δομές Εκπαίδευσης. Ενσωματώνει βασικές αντιλαϊκές προβλέψεις των προηγούμενων κυβερνήσεων  και των κρατικών προϋπολογισμών, όπως ο εξορθολογισμός των δαπανών για την Παιδεία, η αύξηση της αναλογίας μαθητών – εκπαιδευτικών, που φτάνει σε 30άρια τμήματα.

Αυτά σημαίνουν πρακτικά:

-    Συμπτύξεις τμημάτων, μαθητές να περιφέρονται από τάξη σε τάξη περιμένοντας το δάσκαλο ή τον καθηγητή τους να διοριστεί.

-    Τα ολοήμερα θα υπολειτουργήσουν με παιδιά στοιβαγμένα ανά 40 και 50 και τους ελάχιστους εκπαιδευτικούς στο ρόλο παιδοφύλακα.

-    Τα σχολεία θα μείνουν χωρίς χρήματα, για τα απολύτως αναγκαία, αφού η 3η δόση για τα λειτουργικά έξοδα δεν έχει καν σταλεί.

-    Τα παιδιά θα στεγαστούν σε ακατάλληλα και επικίνδυνα σχολικά κτήρια, αφού το κονδύλι για τις επισκευές έφτασε στους Δήμους μόλις στις 3 Σεπτέμβρη.

-    Η μεταφορά χιλιάδων μαθητών βρίσκεται στον αέρα.

-    Για μια ακόμα χρονιά θα υπάρχουν χιλιάδες παιδιά που υποσιτίζονται και θα λιποθυμούν από την πείνα. Με τις ΜΚΟ και τους φιλάνθρωπους επιχειρηματίες να πετούν ψίχουλα σε αυτούς που τσάκισαν πρώτα

-    Για μια ακόμα χρονιά οι γονείς θα κλιθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη τους για να καλύψουν μέρος του κόστους λειτουργίας των σχολείων.

Στην περιοχή μας τα προβλήματα περισσεύουν! Τα περισσότερα ολοήμερα δημοτικά δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει καθώς λείπουν οι ειδικότητες και σε μεγαλύτερες βαθμίδες (γυμνάσια, λύκεια). Το κτηριακό αναδεικνύεται σε σημαντικό πρόβλημα, με κτήρια ακατάλληλα, με απουσία πλήρης αντισεισμικού ελέγχου, αίθουσες μαθημάτων που δεν επαρκούν με αποτέλεσμα σε κάποια σχολεία να γίνονται μαθήματα σε προκάτ. Είδη σε κάποια λύκεια της περιοχής οι μαθητές βρίσκονται σε κινητοποιήσεις αντιδρώντας κύρια σε εκπαιδευτικές και κτηριακές ελλείψεις.

Ελπίδα υπάρχει εκεί που ο λαός στέκεται στα πόδια του και
δεν περιμένει λύσεις από σωτήρες!

Αγαπητοί γονείς

Στην δύσκολη σημερινή κατάσταση , είναι περισσότερο από αναγκαίο να δυναμώσουμε τους συλλόγους γονέων. Μέσα από τα συλλογικά μας όργανα να υπάρξει οργανωμένη πάλη και αντίσταση που μπορεί να βάλει φραγμό στη σαρωτική επίθεση που έρχεται και να ανοίξει ο δρόμος για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες μας. Τώρα που η κάθε οικογένεια δοκιμάζεται, είναι σημαντικό μέσα από τους συλλόγους να υπερασπιστούμε το δικαίωμα όλων των παιδιών στη δωρεάν εκπαίδευση, που συμπεριλαμβάνει και την εκδρομή και τις δραστηριότητες που γίνονται μέσα στο χώρο του σχολείου. Διότι και αυτά με την σειρά τους βοηθάνε στην ολόπλευρη διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού. Μέχρι πότε θα βάζουμε το χέρι στην τσέπη για πράγματα που έχουμε πληρώσει μέσω των φόρων και των δημοτικών τελών, πόσο μάλιστα τώρα που η προστασία και η επιβίωση των λαϊκών οικογενειών είναι το πρωτεύον. «Η δύσκολη πραγματικότητα» δεν αντιμετωπίζεται με μια  δραστηριότητα αλλά με οργάνωση του αγώνα μας παντού! Πρέπει να διεκδικήσουμε αγωνιστικά το σχολείο που έχουν ανάγκη τα παιδιά μας και να το κάνουμε υπόθεση των γενικών συνελεύσεων των συλλόγων.

ΖΗΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ

    Την άμεση κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών κενών, με μαζικούς μόνιμους διορισμούς.
    20 μαθητές ανά τμήμα, όχι στα 27άρια και 30αρια τμήματα, όχι στις συγχωνεύσεις τμημάτων.
    Έκτακτη οικονομική επιχορήγηση όλων των σχολικών μονάδων, να αποσταλεί άμεσα η 3η δόση για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων.
    Διαγραφή των χρεών των σχολικών επιτροπών προς τις πρώην ΔΕΚΟ. Ρύθμιση για αποκλειστικά δωρεάν πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο στα σχολεία.
    Απαλλαγή ΦΠΑ για τις σχολικές επιτροπές. Κατάργηση του ΦΠΑ στα φροντιστήρια και είδη πρώτης ανάγκης για τις λαϊκές οικογένειες.
    Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών, των εκπαιδευτικών ή των συλλόγων για πληρωμή λειτουργικών εξόδων, τραπεζοκόμων, εκπαιδευτικών εκδρομών, βιβλίων κλπ. Αγορά όλων των ξενόγλωσσων βιβλίων.
    Να διασφαλιστεί άμεσα η δωρεών μεταφορά όλων των μαθητών προς και από τα σχολεία τους. Δωρεάν μεταφορά όλων των μαθητών – φοιτητών με τα ΜΜΜ.
    Δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη όλων των μαθητών, ανεξάρτητα από φορέα ασφάλισης. Να εξασφαλιστούν κινητές μονάδες υγείας, για τον εμβολιασμό όλων των μαθητών και τα πιστοποιητικά υγείας.
     Να εξασφαλιστεί κονδύλι για την παροχή ενός γεύματος με ευθύνη του κράτους σε όλους τους μαθητές, με προτεραιότητα τις πιο λαϊκές συνοικίες και Δήμους.

‘‘Αγωνιστική Συνεργασία Γονέων’’ Ηλιούπολης
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.