ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
Κειμενο

Από τη Δευτέρα «όλες οι τράπεζες παντού είναι ανοικτές» επιβεβαίωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας. Οι πολίτες στο γκισέ θα μπορούν να κάνουν ένα σύνολο δοσοληψιών (καταθέσεις, μεταφορές ποσών και άλλες πράξεις λογιστικών εγγραφών), εντούτοις δεν θα μπορούν να τραβήξουν μετρητά καθώς θα παραμείνει το όριο των 60 ευρώ την ημέρα.

Οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων θα παραμείνουν, ωστόσο άμεσα θα διευρυνθεί το δίκτυο εξυπηρέτησης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, διευκολύνοντας τους συναλλασσομένους σε σημαντικό βαθμό.

Ταυτόχρονα με το άνοιγμα των μονάδων σε όλη την Ελλάδα θα υπάρξει κατά πάσα πιθανότητα και αλλαγή στο ημερήσιο όριο αναλήψεων, το οποίο θα ισχύει σωρευτικά, ακόμη και αν κατά τη διάρκεια ενός 24ώρου ο καταθέτης δεν «σηκώσει» τα 60 ευρώ που δικαιούται.

Στο πλαίσιο αυτό θα είναι δυνατή η ανάληψη ως και 300 ευρώ κατά τη διάρκεια ενός εργάσιμου πενθημέρου με μία μόνο επίσκεψη σε ΑΤΜ.

Ειδική μέριμνα θα ληφθεί για τις εξαγωγικές και εισαγωγικές επιχειρήσεις και τους σπουδαστές στο εξωτερικό, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν από την Ελλάδα 5.000 ευρώ το τρίμηνο.

Πρόσβαση χωρίς κανέναν περιορισμό εκτιμάται ότι θα δοθεί και στις τραπεζικές θυρίδες, στις οποίες υπολογίζεται πως βρίσκεται αποθηκευμένη ρευστότητα υπό τη μορφή μετρητών της τάξεως των 10 δισ. ευρώ.

Πάντως η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί σημαντικά σε σχέση με τις πρώτες ημέρες των capital controls. Εκτιμάται ότι τις τελευταίες ημέρες η ημερήσια εκροή στο σύνολο του συστήματος δεν ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα καταγράφονται εισροές τόσο από τους τουρίστες όσο και από νοικοκυριά - επιχειρήσεις που καταθέτουν χρήματα για την πληρωμή υποχρεώσεων προς τράπεζες, δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι τα επιπλέον 900 εκατ. ευρώ που έδωσε η ΕΚΤ θα διαρκέσουν, αν δεν επιδεινωθεί το κλίμα, για αρκετές ημέρες.

Σημειώνεται ότι οι συναλλαγές που θα μπορούν να πραγματοποιούνται και μετά το άνοιγμα των καταστημάτων θα είναι σίγουρα όσες γίνονται και κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας.

Δηλαδή:

- Kαταθέσεις σε ήδη υφιστάμενους τραπεζικούς λογαριασμούς. Δεν επιτρέπεται ωστόσο το άνοιγμα νέων τραπεζικών λογαριασμών ή η προσθήκη συνδικαιούχου σε ήδη υφιστάμενο λογαριασμό.

- Eκδοση νέων χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζει κάθε τράπεζα.

- Eκδοση κωδικών πρόσβασης στο web, mobile και phone banking.

- Μετατροπή, με αίτηση του δικαιούχου, σε ευρώ ποσού σύνταξης καταβαλλόμενης σε ξένο νόμισμα από ασφαλιστικό φορέα του εξωτερικού και μεταφορά αυτού του ποσού σε άλλον υφιστάμενο καταθετικό λογαριασμό του ίδιου δικαιούχου για άπαξ ανάληψη από αυτόν ποσού ως 120 ευρώ.

- Εκτέλεση πληρωμών σε λογαριασμούς καταθέσεων εντός Ελλάδος, σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζει κάθε τράπεζα.

- Ανοιγμα λογαριασμού για την καταβολή μισθοδοσίας / σύνταξης / επιδόματος ανεργίας.

- Oι πληρωμές ληξιπρόθεσμων και τρεχουσών δόσεων από τη χρήση πιστωτικής κάρτας και από κάθε είδους δάνειο και κάθε είδους οφειλών προς το Δημόσιο, προς τις ΔΕΚΟ, προς ασφαλιστικούς οργανισμούς και προς ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες με κατάθεση μετρητών ή με εντολή μεταφοράς χρηματικού ποσού από τραπεζικό λογαριασμό.

- H εντολή μεταφοράς κεφαλαίων από λογαριασμό ταμιευτηρίου ή όψεως σε άλλον αντίστοιχο λογαριασμό που τηρείται στο ίδιο πιστωτικό ίδρυμα

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.