Η αναγνωρισμένη Μουσειακή Έκθεση Ιστορικού Οπλισμού & Αυθεντικής Φορεσιάς που είχε προβληθεί στο Πολεμικό Μουσείο έρχεται από την Τετάρτη 6 Μαρτίου έως και το Σάββατο 9 Μαρτίου 2024 στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στην Ηλιούπολη.

Ο Δήμος Ηλιούπολης σε συνεργασία με τον Εξωραϊστικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Απανταχού Αρμεναίων Κυπαρισσίας Μεσσηνίας και τον Σύλλογο «ΕΛΛΗΝΟΜΝΗΜΟΝΕΣ» έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν στην Μουσειακή Έκθεση Ιστορικού Οπλισμού & Αυθεντικής Φορεσιάς του Συλλέκτη κ. Σπύρου Κατσίρα.

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: Τετάρτη, 6 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024 & ώρα: 19:30

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10.00π.μ. -14.00μ.μ & 17.00μ.μ - 21.00μ.μ, Σάββατο: 10:00π.μ – 14:00μ.μ

Λίγα λόγια για την Έκθεση:

"Τα αντικείμενα έχουν τη δική τους προσωπικότητα". Μια φράση τόσο απλή, αλλά ταυτόχρονα και τόσο αληθινή, που δεν την συνειδητοποιούμε. Αυτά τα λόγια του συλλέκτη Σπύρου Κατσίρα συνοψίζουν σε μεγάλο βαθμό τη φιλοσοφία του ως προς τη δημιουργία της Συλλογής του.

Μιας Συλλογής που καλύπτει χρονικά 2 αιώνες ιστορικής μνήμης από το 1650 έως το 1850 και περιλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα αντικειμένων: Γιαταγάνια, μάρτυρες αγώνων και αυτοθυσίας. Αντιπροσωπευτικά δείγματα από κουμπούρες ευρωπαϊκής και ασιατικής προέλευσης, που αποτελούσαν το βασικό μέσο επίθεσης. Καριοφίλια, που έμειναν στην Ελλάδα ως λάφυρα μετά από νικηφόρες μάχες. Σπάνιος οπλισμός, για παράδειγμα ένα σπαθί- όπλο, μία μαγκούρα- όπλο, δυσεύρετα στη χώρα μας, καθώς και κλειδιά- όπλα. Απλά, αλλά και χρυσοκέντητα σελάχια, που κοσμούσαν τη μέση πολεμιστών και στα οποία στήριζαν τον οπλισμό τους. Όλα τα παραπάνω παρουσιάζουν την πολεμική εξάρτηση που κυριαρχούσε από τον 17ο έως τον 19ο αιώνα και συνέβαλαν με τον δικό τους τρόπο στην επιτυχή έκβαση διαφόρων συρράξεων. Είναι κειμήλια που εκτίθενται σε όλη την Ελλάδα δωρεάν, κατόπιν πρόσκλησης από Δήμους και φορείς.

Πληροφορίες για τον Συλλέκτη:

Ο Σπύρος Κατσίρας γεννήθηκε και κατοικεί στην Καλαμάτα. Ο παππούς του Ντίνος Φλέσσας  τού μετέδωσε το “μικρόβιο” της ιστορικής μνήμης και του κληροδότησε τα πρώτα πολύτιμα αντικείμενα. Άρχισε έτσι σταδιακά να δημιουργείται μία σημαντική Συλλογή κειμηλίων, πολεμικού εξοπλισμού και ειδών καθημερινής χρήσης, η οποία χρονολογείται από το 1650 ως το 1850. Η Συλλογή εμπλουτίζεται συνεχώς με επιλεγμένες αγορές και δωρεές από ανθρώπους, οι οποίοι μοιράζονται το ίδιο πάθος και αγάπη για την Ιστορία μας.
Το 2010 ίδρυσε τον Σύλλογο “Ελληνομνήμονες”, που έχει ως στόχο τη διάσωση της Παράδοσης και τη μεταλαμπάδευσή της στις επόμενες γενιές.

Για πληροφορίες σχετικά με την Έκθεση μπορείτε να καλείτε στο 210 99 01 400

Η έκθεση «ΕΛΛΗΝΟΜΝΗΜΟΝΕΣ» στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Ηλιούπολης

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.