ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
Κειμενο

Τη δέσμευση της κυβέρνησης να καλύψει πλήρως τις απώλειες εσόδων που θα προκύψουν στους Δήμους λόγω μείωσης δημοτικών τελών από τον κορωνοϊό, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, σε παρέμβασή του με την οποία στήριξε την τροπολογία που κατέθεσε για τη δυνατότητα επέκτασης των τραπεζοκαθισμάτων των καταστημάτων εστίασης, σε κοινόχρηστους χώρους.

Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να στηρίξει την οικονομία και τις θέσεις απασχόλησης και κάλεσε τα κόμματα της Βουλής ενωμένα να βοηθήσουν στην υλοποίηση αυτής της προσπάθειας.

Η παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών έχει ως εξής:

Τάκης Θεοδωρικάκος: Νομίζω ότι όλοι θα συμφωνήσουμε ότι καθώς υπάρχουν και σοβαρότατες οικονομικές επιπτώσεις, οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να στηρίξουμε τις θέσεις απασχόλησης των εργαζομένων και την επαγγελματική δραστηριότητα, ιδίως σε τομείς όπως είναι ο φόρος της εστίασης που αφορά δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, επιχειρήσεις και υπηρεσίες οι οποίες συνδέονται άμεσα με την παροχή τουριστικών υπηρεσιών που αποτελούν έτσι κι αλλιώς έναν σημαντικότατο κλάδο της ελληνικής οικονομίας.

Για τον σκοπό αυτό εγκαίρως, εδώ και δύο εβδομάδες, έχουν γίνει μια σειρά προεργασίες. Σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης με πλήρη υποστήριξη του Πρωθυπουργού, ο οποίος προήδευσε σε σχετική τηλεδιάσκεψη και σε συνεργασία επίσης και με τους επαγγελματικούς φορείς του κλάδου, διαμορφώσαμε την συγκεκριμένη τροπολογία. Πιστεύω ότι τυγχάνει, ελπίζω, καθολικής αποδοχής δίνοντας τη δυνατότητα ως και διπλασιασμού του υπαίθριου δημόσιου χώρου που μπορούν να καταλάβουν με τα τραπεζοκαθίσματα, καταστήματα τα οποία έχουν την σχετική άδεια ή και να διπλασιάσουν αν πρόκειται, με αυτόν τον τρόπο, να κρατήσουν σταθερό τον αριθμό που περιλαμβάνει η άδειά τους για τραπεζοκαθίσματα μετά την εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας τα οποία έχει προτείνει και η Επιτροπή των ειδικών λοιμωξιολόγων και τα οποία η κυβέρνηση έχει αποφασίσει για λόγους ασφαλείας να τηρήσουμε σε ολόκληρη τη χώρα.

Διευκρινίζεται και καλώ την Τοπική Αυτοδιοίκηση αυτό να εφαρμοστεί παντού, όπου είναι δυνατόν, γιατί αυτός είναι ο τρόπος να διασφαλίσουμε και να συμβάλλουμε στους τζίρους των εταιρειών και άρα στη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης που είναι το μείζον που μας ενδιαφέρει και στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών. Όπου αυτό δεν είναι δυνατό, η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα να μειωθούν έως και 50% τα δημοτικά τέλη. Αφού δεν είμαστε σε θέση να αυξήσουμε, σε αυτή την περίπτωση, τον τζίρο, τουλάχιστον να μειωθεί το κόστος των επιχειρήσεων και να μπορέσουν να λειτουργήσουν.

Όσοι είμαστε στην κοινωνία και στην αγορά γνωρίζουμε τις τεράστιες δυσκολίες που έχει ο κλάδος, ο χώρος, όλο αυτό το διάστημα. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε και μια σειρά άλλα μέτρα οικονομικού και φορολογικού χαρακτήρα αλλά η συμβολή αυτής της τροπολογίας θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντική.

Θέλω να διευκρινίσω κάτι, ότι το μέτρο αυτό έχουμε ζητήσει από την Αυτοδιοίκηση, να υλοποιηθεί με αποτελεσματικό τρόπο αλλά ταυτόχρονα κοινωνικά ισορροπημένο τρόπο, υπεύθυνο και ασφαλή, προκειμένου σε κάθε περίπτωση να διατηρηθούν τα κενά των διαδρόμων τουλάχιστον ενάμιση μέτρο για τους πεζούς. Σε καμία περίπτωση να μην τεθεί πρόβλημα με τις διαβάσεις για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Να μην υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα με τις υπάρχουσες οδεύσεις για τα άτομα που έχουν τεράστια προβλήματα με την όρασή τους, για τους συμπολίτες μας οι οποίοι είναι τυφλοί.

Οφείλουμε όλοι μαζί, όπως πετύχαμε με ενότητα, αλληλεγγύη και πειθαρχία να αντιμετωπίσουμε το υγειονομικό τμήμα της κρίσης το προηγούμενο διάστημα, να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε.

Να είμαστε ενωμένοι και να δείξουμε αλληλεγγύη στην εφαρμογή της συγκεκριμένης τροπολογίας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Θέλω τέλος, να διευκρινίσω ότι όλο αυτό είναι μια δυνατότητα για την Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες και δεν επιβάλλεται με έναν ενιαίο και υποχρεωτικό τρόπο από το κέντρο, διότι θα ήταν μη λογικό και μη συγκροτημένο να γίνει με ενιαίο τρόπο, με μια απόφαση από το κέντρο της Αθήνας, από το Κοινοβούλιο και την πλατεία Συντάγματος.

Εμπιστευόμαστε τις τοπικές αρχές, εμπιστευόμαστε τους δημάρχους, εμπιστευόμαστε τις υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εμπιστευόμαστε τις τοπικές κοινωνίες ότι θα υλοποιήσουν αυτό το μέτρο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Διαφορετικά μια απόφαση από το κέντρο της Αθήνας θα μπορούσε να εμπεριέχει πάρα πολλές αυθαιρεσίες, ενώ με την συγκεκριμένη τοποθέτηση δίνουμε τη δυνατότητα στην Αυτοδιοίκηση να πάρει τις καλύτερες αποφάσεις σε τοπικό επίπεδο. Αυτές οι οποίες θα είναι οι πλέον λειτουργικές και αποτελεσματικές.

Η διάρκεια είναι μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Και δίνουμε επίσης τη δυνατότητα, όπου υπάρχει πρόταση, κατόπιν μιας στοιχειώδους μελέτης, και για πεζοδρόμηση οδών, είτε για ολόκληρή την ημέρα είτε για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα της ημέρας, σε συνεννόηση και συνεργασία και σύμφωνη γνώμη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της οικείας αστυνομικής διεύθυνσης να μπορέσει να γίνει και πεζοδρόμηση προκειμένου το μέτρο να μπορέσει να τεθεί σε εφαρμογή.

Με δυο λόγια κάνουμε τα πάντα για να στηρίξουμε την Αυτοδιοίκηση. Να στηρίξουμε την οικονομία. Να στηρίξουμε τις θέσεις απασχόλησης. Και καλούμαστε όλοι μαζί, ενωμένοι, να υλοποιήσουμε αυτήν την προσπάθεια με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.