ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
Κειμενο

Εδώ και λίγες εβδομάδες, στα πλαίσια της προσπάθειας μετατροπής της Ηλιούπολης σε μια σύγχρονη και ΕΞΥΠΝΗ ΠΟΛΗ, έχει ξεκινήσει πιλοτικά σε 8 Δημοτικά Σχολεία της Ηλιούπολης η λειτουργία του πρότυπου συστήματος έξυπνων υδρομετρητών (smart water meters) για την παρακολούθηση της κατανάλωσης νερού σε πραγματικό χρόνο.

Οι έξυπνοι υδρομετρητές έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν στα εξής σχολεία:

- 5o Δημοτικό Σχολείο Ηλιούπολης
- 12o Δημοτικό Σχολείο Ηλιούπολης
- 11o Δημοτικό Σχολείο Ηλιούπολης
- 4o Δημοτικό Σχολείο Ηλιούπολης
- 10o Δημοτικό Σχολείο Ηλιούπολης
- 7o & 21o Δημοτικό Σχολείο Ηλιούπολης
- 15o Δημοτικό Σχολείο Ηλιούπολης
- 2o & 18o Δημοτικό Σχολείο Ηλιούπολης

Το σύστημα σχεδιάστηκε από το Δήμο Ηλιούπολης σε συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού και λειτουργεί για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ στην Ελλάδα.

Με το σύστημα αυτό δίνεται η δυνατότητα στο Δήμο Ηλιούπολης να παρακολουθεί μέσω υπολογιστή σε πραγματικό χρόνο την κατανάλωση νερού στα συγκεκριμένα σχολεία ώστε να εντοπίζεται είτε σπατάλη στην κατανάλωση νερού (υπερβολικό πότισμα κ.α.) είτε κάποια διαρροή που δεν ήταν δυνατό να εντοπιστεί είτε ακόμα και κλοπή νερού. Με την πάροδο του χρόνου και τη συνεχή συλλογή δεδομένων από το σύστημα θα δημιουργηθεί προφίλ κατανάλωσης νερού ανά σχολείο.

Ταυτόχρονα, ο έξυπνος υδρομετρητής έχει τη δυνατότητα της απομακρυσμένης και άμεσης διακοπής του νερού εφόσον διαπιστωθεί εκτεταμένη διαρροή είτε «ανωμαλία» που δεν ταιριάζει με το προφίλ κατανάλωσης νερού.

Με αυτόν τον τρόπο ο Δήμος είναι βέβαιο πως θα κάνει τεράστια εξοικονόμηση νερού αλλά και χρημάτων, κάτι που ήδη έχει γίνει από τις πρώτες μέρες λειτουργίας του συστήματος, αφού διαρροές στο 5 ο Δημοτικό και στο 7ο/21 ο Δημοτικό που δεν ήταν γνωστές, διαπιστώθηκαν από το σύστημα και επιδιορθώθηκαν.

Εφόσον το σύστημα κριθεί επιτυχημένο, στόχος είναι να επεκταθεί σε όλα τα σχολικά και δημοτικά κτήρια με σκοπό την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξοικονόμηση πόρων.

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.