ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
Κειμενο

Δημόσια περιουσία αποτελούν τόσο τα διεκδικούμενα από τον Δήμο Ηλιούπολης οικόπεδα της εντός σχεδίου περιοχής του Δήμου, όσο και η εκτός σχεδίου δασική περιοχή στον Υμηττό.

Η περιοχή του Προφήτη Ηλία αποτελεί συστατικό στοιχείο της δημόσιας δασικής περιουσίας της Ηλιούπολης και δεν ανήκει ούτε στην εκκλησία, ούτε σε ιδιώτες.

Σε διάφορα σημεία της εκτός σχεδίου περιοχής του Δήμου Ηλιούπολης έγιναν στο παρελθόν απόπειρες ιδιοποίησης και οικοπεδοποίησης του δημόσιου δασικού χώρου από τους κληρονόμους Νάστου και εν συνεχεία από κάποιους ιδιώτες  (Τέρμα οδού Νεύτωνος, Λεωφ. Σοφ. Βενιζέλου, οδός Μαραθωνομάχων, περιοχή ΚΥΤ). Υπήρξαν χρόνιες δικαστικές διαμάχες οι οποίες κατέληξαν ότι οι περιοχές αυτές ανήκουν, κατά κύριο λόγο, στο Ελληνικό Δημόσιο και όχι στους κληρονόμους Νάστου κλπ.

Παρά τις οριστικές αποφάσεις των δικαστηρίων υπάρχουν ακόμη κάποιοι ελαχιστοι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες, κάποιοι διεκδικητές- καταπατητές τμημάτων δημόσιων δασικών χώρων στον Υμηττό, στα όρια του Ρυμοτομικού Σχεδίου του Δήμου Ηλιούπολης, οι οποίοι έχουν χτίσει αυθαίρετα και εξακολουθούν να ζητούν να ενταχθούν στο Σχέδιο Πόλεως και να οικοδομήσουν νόμιμα.

Ο Δήμος Ηλιούπολης την δεκαετία του ’90 εκπόνησε έγκυρη επιστημονική «Μελέτη για την προστασία και την αξιοποίηση της εκτός Σχεδίου Περιοχής του Δήμου Ηλιούπολης», η οποία κατέληξε σε σαφή συμπεράσματα σχετικά με το πολύπλοκο ιδιοκτησιακό καθεστώς που επικρατούσε σ΄αυτήν την δασική περιοχή του Υμηττού, στο μέγεθος  της αυθαίρετης δόμησης, της  καταπάτησης της δημόσιας δασικής γης κλπ .

Παρ’ όλα αυτά, με την ανοχή των αρμόδιων κρατικών και τοπικών αρχών, κάποιοι εξακολουθούν να διακατέχουν παράνομα τμήματα δημόσιων δασικών εκτάσεων στον Υμηττό και ενδεχομένως, να έχουν καταγράψει στο Κτηματολόγιο τις υποτιθέμενες ιδιοκτησίες τους, κάτι που πρέπει να ελεγχθεί άμεσα.

ΝΑ ΔΙΑΣΩΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ
ΚΑΙ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ
ΤΟΣΟ ΣΤΗΝ ΕΝΤΟΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΑΣΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

Πρωτοβουλία Πολιτων για την προστασία του Υμηττού
Κίνηση Πολιτών Ηλιουπολης (ΚΙ.Π.Η)
Περιβαλλοντικος Πολιτιστικός Ομιλος Αττικής (ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο)

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.