ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κειμενο

Νοέμβριος 2017, Ηλιούπολη: στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μενελάου με τη λεωφόρο Βουλιαγμένης, πάνω στο μπαζωμένο τμήμα του ρέματος της Πικροδάφνης, στο χώρο που χρησιμοποιείται σαν παιδική χαρά και για αθλοπαιδιές, διαπιστώθηκε η ταυτόχρονη κοπή 19 δέντρων!

Στο χώρο αυτό είχαν κοπεί πολλά δέντρα πριν από τρία χρόνια, για να συνδεθεθεί ο αγωγός Σ2 με το ρέμα της Πικροδάφνης και σήμερα το έγκλημα ολοκληρώθηκε...

Ένας καταπράσινος χώρος, που παρείχε στους κατοίκους της περιοχής:

   •    φίλτρο για τους ρύπους της παρακείμενης λεωφόρου Βουλιαγμένης,
   •    προστασία από το θόρυβο μιας λεωφόρου υπερτοπικής κυκλοφορίας
   •    αντιπλημμυρική προστασία, που προσέφερε το ριζικό σύστημα των πανύψηλων δέντρων του απορροφώντας τα όμβρια νερά που κυλούν επιφανειακά από το πάρκο Καλαβρύτων (το οποίο ήταν κλάδος της Πικροδάφνης και μπαζώθηκε, όμως το νερό ακολουθεί το δρόμο που ξέρει, ακόμη κι αν χρειαστεί να περάσει από πάνω μας...)

...αποψιλώθηκε συστηματικά!

Επιπλέον χωροθετείται παράνομα παιδική χαρά και χώρος για αθλοπαιδιές σε μπαζωμένη περιοχή του ΜΗ ΟΡΙΟΘΕΤΗΜΕΝΟΥ ΡΕΜΑΤΟΣ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗΣ!

Καταγγείλαμε  τις αυθαίρετες και παράνομες επεμβάσεις του Δήμου Ηλιούπολης στο ρέμα της Πικροδάφνης και θα συνεχίσουμε, με όποιο μέσο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, προκειμένου να σταματήσει η αυθαίρετη διαχείριση της κοινής μας περιουσίας! Γιατί για εμάς, η προστασία της Ζωής και της Υγείας των κατοίκων μιας πόλης είναι πάντα οι πρώτοι στόχοι στην ιεράρχηση των αναγκών της. Ουδείς, εκλεγμένος ή μη, έχει το δικαίωμα να θέσει τα δύο υπέρτατα αυτά αγαθά σε άλλη θέση, με άλλη προτεραιότητα και είμαστε αποφασισμένοι να τα υπερασπιστούμε!

Καταγγείλαμε διότι:

   •    Η συγκεκριμένη περιοχή ευρισκόμενη πάνω από το μπαζωμένο τμήμα του ρέματος Πικροδάφνης, είναι δασική έκταση και ως εκ τούτου δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε επέμβαση χωρίς άδεια από την αρμόδια αρχή. Αν έχει εκδοθεί τέτοια άδεια, ζητάμε επειγόντως αντίγραφό της.
   •    Σύμφωνα με την πάγια νομολογία του ΣΤΕ, αλλά και με την πρόσφατη απόφασή του, με αρ. 1915/2017, δεν επιτρέπεται οποιοσδήποτε σχεδιασμός και επέμβαση στο ρέμα της Πικροδάφνης, χωρίς να προηγηθεί οριοθέτησή του και δη ενιαία (για όλο το μήκος του ρέματος, ανάντη και κατάντη της λεωφόρου Βουλιαγμένης). Κατά συνέπεια η κοπή δέντρων το Νοέμβριο του 2017 στη συγκεκριμένη περιοχή, δηλαδή πάνω στο μπαζωμένο τμήμα του ρέματος της Πικροδάφνης, συνιστά παράνομη ενέργεια, αντίθετα με την προαναφερθείσα απόφαση.
   •    Με βάση την Υπουργική Απόφαση Αριθμ. 28492 (ΦΕΚ Β 931/18.05.2009), άρθρο 2 και την ΥΑ 27934/ΦΕΚ Β 2029/25.07.2014, οι παιδικές χαρές δεν επιτρέπεται να λειτουργούν σε περιοχές με ατμοσφαιρική και ηχητική ρύπανση, να μη γειτνιάζουν με δρόμους μεγάλης κυκλοφορίας και να μη βρίσκονται δίπλα σε περιοχές που εγκυμονούν κινδύνους για τα παιδιά (κατολισθήσεις, κατακρημνίσεις κλπ).
   •    Ο συγκεκριμένος χώρος βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη λεωφόρο Βουλιαγμένης, δρόμο ταχείας υπερτοπικής κυκλοφορίας, με αυξημένη ηχορύπανση και ατμοσφαιρική ρύπανση και κυρίως βρίσκεται πάνω στο μπαζωμένο ρέμα,  επομένως είναι παντελώς ακατάλληλος ως προς τη χωροθέτησή του για παιδική χαρά και αθλοπαιδιές.
   •    Το μπαζωμένο τμήμα του ρέματος Πικροδάφνης στο συγκεκριμένο σημείο δεν αποτελεί δημοτικό ακίνητο ώστε να μπορεί να εγκατασταθεί παιδική χαρά με άρθρο 1 της ΥΑ 27934/25-7-2014. Το τμήμα του ρέματος που έχει μπαζωθεί και από όπου διέρχεται υπόγειος αγωγός, δεν αποτελεί δημοτικό ακίνητο ούτε υπάγεται εντός του ρυμοτομικού σχεδίου του δήμου Ηλιούπολης ώστε να χρησιμοποιηθεί για τις εν λόγω χρήσεις.

Περισσότερα: http://kipi.gr/?p=9815

Κι.Π.Η.-  Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης
Σκρα 10, 163 46 Ηλιούπολη  
Τ.:2109730215 • K.:6944683652
F.: 2118005508, 2109718162
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.http://www.kipi.gr

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.