ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κειμενο

Τι γίνεται επιτέλους με την εφαρμογή της 2χρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής στην πόλη μας?

Ποια είναι τα μέτρα που έχουν παρθεί από Κυβέρνηση και απερχόμενη Δημοτική Αρχή, ώστε τα 930 νήπια και προνήπια στην πόλη -που έχουν κάνει ήδη την αίτηση εγγραφής- να βρουν θέση στα δημόσιο νηπιαγωγείο τον Σεπτέμβρη?

Με ποια ευθύνη έως και σήμερα -μέσα Ιούνη- το αρμόδιο υπουργείο και η απερχόμενη Δημοτική Αρχή δεν μπορούν να απαντήσουν στα νοικοκυριά της πόλης, για το ποιο νηπιαγωγείο και σε πια περιοχή θα υποδεχτεί τα παιδιά τους?

Γιατί κανείς δεν γνωρίζει ακόμη, για τους ποιους χώρους και σε ποιες γειτονιές της πόλης υποδεικνύει η απερχόμενη Δημοτική Αρχή στην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας, ώστε να μπούνε τα περιφημά "container", που η Κυβέρνηση έχει υποδείξει  ως λύση των κτηριακών υποδομών που υπολείπονται  στην πόλη?

Και αφού ακόμη Δημοτική αρχή και η αρμόδια Διεύθυνση ψάχνονται για χώρους  και για το που θα μπούνε τα container (ακόμα και σε ακατάλληλες αυλές νηπιαγωγείων),  ποιος μας λέει ότι θα έχουν βρει λύση στο τέλος Ιούνη που περιμένουν με αγωνία οι γονείς ή ότι δεν θα δημιουργήσουν ασφυκτικά 25αρια τμήματα στα νηπιαγωγεία της πόλης μας?

Ποιος τάχα θα μας πείσει ότι "το θαύμα της συνέπειας" θα γίνει εν μέσω προεκλογικής περιόδου, με μια κυβέρνηση που κοιτάει την κάλπη και με μια Δημοτική Αρχή που απέρχεται και τα έχει φορτώσει όλα στον …κόκορα?

Και αν όλα τα παραπάνω μας διαψεύσουν -που το ευχόμαστε- αλήθεια με ποιους πόρους ο δήμος και με ποιες πρακτικές ενέργειες και διαδικασίες, θα μπορέσει μέσα στο κατακαλόκαιρο, να διαμορφώσει και να περαιώσει, τις αναγκαίες υποδομές, ώστε να μπορέσουν, να στηθούν και να λειτουργήσουν με ασφάλεια σχολικής στέγης,  τα περίφημα container της κυβέρνησης?

Τελικά πως θα καλυφτούν τα 37 τουλάχιστον νήπια της Αγίας Μαρίνας που δεν βρίσκουν θέση στα νηπιαγωγεία της περιοχής και τα 40 νήπια της περιοχής του Αγίου Κωνσταντίνου και των Τυπογραφικών, που θα πρέπει να διασχίσουν απαγορευτικές αποστάσεις για να βρουν θέση σε νηπιαγωγείο?

Γιατί η απερχόμενη Δημοτική Αρχή από την αρχή επέμεινε να μην υποδεικνύει προς αξιοποίηση, τα δημόσια οικόπεδα στην πόλη, παρότι το ΦΕΚ της κυβέρνησης, της έδινε την δυνατότητα να υποδείξει και  "διεκδικούμενα" οικόπεδα

Τα ερωτήματα πολλά και αναπάντητα.

Η καθυστέρηση δεδομένη. Κυβέρνηση και απερχόμενη Δημοτική Αρχή "περπατάνε  αμέριμνα", συμπληρώνοντας η μια την άλλη σε ανευθυνότητα, παίζοντας με την αγωνία εκατοντάδων γονιών και παιδιών στην πόλη και στην χώρα.

Ο δρόμος που έχει επιλέξει η κυβέρνηση ναρκοθετεί από την αρχή του, ένα σημαντικό και αναγκαίο μέτρο παιδαγωγικής, αυτό της 2χρρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής ως ευθύνη του κράτους.

Η προχειρότητα και οι ελλείψεις που συνοδεύουν το μέτρο, οδηγούν στην ενδυνάμωση της ιδιωτικής εκπαίδευσης και όχι δυστυχώς στην ενδυνάμωση του Δημόσιου Νηπιαγωγείου.

Ναρκοθετεί από την αφετηρία του το δικαίωμα του παιδιού στην δημόσια δωρεάν 2χρονη προσχολική αγωγή και ανοίγει δρόμο για την συνολική αμφισβήτηση του, τον ενταφιασμό της.

Δίνει τροφή, να κερδίζουν έδαφος, προθέσεις όπως αυτές του Πατούλη και των Δημάρχων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στην ΚΕΔΕ, που εδώ και καιρό ζητάνε με πείσμα το πέρασμα της αρμοδιότητας των Νηπιαγωγείων στους Δήμους, την υποβάθμιση  δηλαδή και κατηγοριοποίηση του Νηπιαγωγείου, το πέρασμα του στην ανταπόδοση, όπως έγινε με τους Παιδικούς Σταθμούς, όταν πέρασαν ως αρμοδιότητα στου Δήμους την δεκαετία του 90.

Καλούμε την απερχόμενη Δημοτική Αρχή, τον κ. Χατζηδάκη -νέο Δήμαρχο της πόλης- το σύνολο των παρατάξεων να κινηθούν άμεσα για την έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να αναλάβει πρωτοβουλίες για το καίριο αυτό ζήτημα. Να ασκήσει πίεση λύσης του, προς την μεριά των αρμοδίων και της κυβέρνησης.

Καλούμε τους γονείς, τους Συλλόγους Γονέων, τα Σωματεία των εκπαιδευτικών, ξεχωριστά τους Νηπιαγωγούς και παιδαγωγούς, να υψώσουν φωνή διαμαρτυρίας για την ολιγωρία των αρμοδίων και να απαιτήσουν την διασφάλιση της 2χρονης υποχρεωτικής δωρεάν προσχολικής αγωγής και  για τα 930 νήπια στην πόλη.

"Ας κόψουν το λαιμό τους" όπως λέει ο λαός μας. Κυβέρνηση και Δημοτική Αρχή, να διασφαλίσουν όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις ώστε το Σεπτέμβρη τα 930 παιδιά της πόλης να έχουν θέση στο δημόσιο νηπιαγωγείο.
Να διασφαλίσουν ότι τα νήπια και οι γονείς τους στην πόλη μας, δεν θα διανύουν χιλιόμετρα για να βρουν το νηπιαγωγείο τους, ότι δεν θα στοιβαχτούν τα νήπια στα ήδη υπάρχοντα τμήματα, δεν θα εξαναγκαστούν και πάλι να βάλουν το χέρι στην τσέπη για ένα δικαίωμα των παιδιών, που το κράτος οφείλει με ευθύνη του να διασφαλίσει.

Καλούμε γονείς και φορείς να δηλώσουν μαζικό παρόν σε παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 7 μ.μ. στο Δημαρχείο της πόλης.

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.