ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κειμενο

Ένα σημαντικό θέμα τόσο για τον δήμο μας όσο και για την τοπική αυτοδιοίκηση είναι η παραχώρηση οικοπέδων από την ΕΤΑΔ προκειμένου να αξιοποιηθούν για κοινωφελείς σκοπούς.

Το ερώτημα που τείθεται είναι το πώς αντιδρά ένας δήμαρχος αλλά και το δημοτικό συμβούλιο, όταν γίνεται παραχώρηση οικοπέδου σε ιδιώτη από την ΕΤΑΔ, χωρίς να ερωτηθεί ο Δήμος. Πολύ περισσότερο δε για το ποιά πρέπει να είναι η αντίδραση, όταν αυτό το οικόπεδο το διεκδικεί ο Δήμος, προκειμένου να το αξιοποιήσει για κοινωφελείς σκοπούς.

Το θέμα της διεκδίκησης παραχώρησης οικοπέδων από την ΕΤΑΔ σε Δήμους, θα πρέπει να αναδειχθεί σε επίπεδο ΚΕΔΕ αλλά και ΠΕΔΑ, με σκοπό αποφασιστεί ένα κοινό πλαίσιο δράσης για την παραχώρηση οικοπέδων και ακινήτων για την αξιοποίησή τους για το συμφέρον των δημοτών τους.

Ο Δήμος Ηλιούπολης ξεκίνησε τον αγώνα για την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας πριν απο σχεδόν τέσσερις (4) δεκαετίες. Κάποια στιγμή, σε αυτή την προσπάθεια συνεργάστηκε με τους Δήμους Αργυρούπολης-Ελληνικού και Αλίμου. Το μέγεθος του ζητήματος όμως δεν είναι το ίδιο και για τους τρεις (3) Δήμους. Ο Δήμος Ηλιούπολης  μπορεί να χαρακτηριστεί ως «ο φτωχός συγγενής», αφού δεν έχει οικόπεδα που ανήκουν απευθείας στο ΤΑΙΠΕΔ. Στο ΤΑΙΠΕΔ είναι τα ακίνητα του Ελληνικού που σύντομα θα αξιοποιηθούν μέσω της μεγάλης επένδυσης.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να επισημανθεί ότι λόγω αυτής της αξιοποίησης, ο Δήμος μας θα επιβαρυνθεί απο τον επιπλέον κυκλοφοριακό φόρτο, που θα δεχθεί απο την διέλευση διαμέσω της δυτικής περιφερειακής οδού του Υμηττού με κατεύθυνση προς το Ελληνικό. Είναι ένα σημαντικό και σοβαρό πρόβλημα για την πόλη μας που θα πρέπει να μας απασχολήσει και να εξεταστούν όλες οι δυνατές λύσεις, έστω και την έσχατη στιγμή.

Τα οικόπεδα που προσδιορίζονται ως Δημόσια περιουσία στο Δήμο Ηλιούπολης είναι περισσότερα από εκατό (100) εκ των οποίων, τα μισά και παραπάνω, είναι μικρότερα των πεντακοσίων (500) τετραγωνικών μέτρων.
Ένα μικρό οικόπεδο ανάμεσα σε πολυκατοικίες σίγουρα δεν ενδιαφέρει τους μεγαλοεπενδυτές, αλλά ενδιαφέρει τη γειτονιά, αφού θα μπορούσε να αξιοποιηθεί με διάφορους τρόπους (νηπιαγωγείο, χώρος πρασίνου, πράσινη γωνιά, δημόσιο παρκινγκ).

Επισημαίνουμε την δεδομένη ανάγκη του Δήμου σε νηπιαγωγεία, λόγω της πρόσφατα νομοθετημένης υποχρεωτικής διετούς προσχολικής αγωγής, που προκάλεσε πρόβλημα στην κάλυψη των αναγκών. Επιπλέον, με πρόσφατη εγκύκλιο των Κτηριακών Υποδομών κανένας Δήμος δεν μπορεί να ξεκινήσει την διαδικασία αδειοτότησης ανέγερσης σχολικής μονάδας, εάν δεν έχει λύσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του προς αξιοποίηση οικοπέδου, αφού πρέπει να έχει τον τίτλο και να έχει εγγραφεί στο κτηματολόγιο.

Η δημοτική αρχή θα πρέπει να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση στην ΕΤΑΔ για την αξιοποίηση των οικοπέδων, η οποία θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα συνεργασίας με τις δημοτικές παρατάξεις και τους φορείς της πόλης μας. Το θέμα είχε συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο τον Νοέμβριο του 2019, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν τηρηθεί αυτά που προβλέπει η απόφαση που πάρθηκε.

Δεν έχει συσταθεί διαπαραταξιακή επιτροπή και η σημερινή συνάντηση δεν είχε το χαρακτήρα που αρμόζει στην μείζονα σημασία του θέματος. Θα έπρεπε να είχαν κληθεί οι πρώην δήμαρχοι, οι δημοτικοί σύμβουλοι και οι πολίτες που έδωσαν αγώνες για το θέμα της δημόσιας περιουσίας. Επίσης, δεν ενημερώθηκαν οι πολίτες με ανακοίνωση για αυτήν τη συνάντηση από το Δήμο. Η σημερινή συνάντηση δεν είχε το χαρακτήρα επίσημης συνάντησης με τους βουλευτές, δεν υπήρξε τηλεοπτική κάλυψη και δεν τηρήθηκαν τα ανάλογα πρακτικά. Ποιοί και τί φοβήθηκαν;

Στο θέμα της δημόσιας περιουσίας δεν χωρούν μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις, πολιτικές ιδεοκαταλήψεις και συμφέροντα, εγωισμοί και έριδες του παρελθόντος. Η ιστορία μας δείχνει αλλά και η εποχή μας επιβάλλει ότι με την σύνθεση και την σύμπνοια μπορούμε να επιτύχουμε και όχι με την διαίρεση και διχόνοια.

Διαχρονικά, το θέμα της δημόσιας περιουσίας μας ενώνει και μόνο όλοι μαζί μπορούμε να προχωρήσουμε, να διεκδικήσουμε την παραχώρηση της στο Δήμο με σκοπό να αξιοποιήσουμε την «Δημόσια Περιουσία» προς όφελος όλων των δημοτών - πολιτών.

Για την «Η Πόλη Που Θέλω»
Αραμπατζής Γαβριήλ

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.