ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κειμενο

Στις 29/6 κατατέθηκε και ήδη συζητείται στη Βουλή το νομοσχέδιο – έκτρωμα για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, με στόχο να μπει στο γύψο το οργανωμένο λαϊκό κίνημα.

Η κυβέρνηση προκλητικά διακηρύσσει ότι στόχος της είναι «η προστασία των ατομικών και κοινωνικών ελευθεριών», και από το πρώτο κιόλας άρθρο οι αγώνες του λαού εξισώνονται με κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια.

Με το άθλιο αυτό νομοσχέδιο, που το περιεχόμενό του αποτελεί σταθερό και διαχρονικό πόθο των επιχειρηματικών ομίλων, δίνεται από την κυβέρνηση η δυνατότητα στην αστυνομία να «εκτιμάει», με βάση μια σειρά από έννοιες και διατάξεις – «λάστιχο», το κατά πόσο έχουν τα εργατικά συνδικάτα, οι μαζικοί φορείς, το δικαίωμα να διαδηλώνουν. Και αναλόγως με το τι εκτιμάει η εκάστοτε αστυνομική αρχή, θα μπορεί να απαγορεύει ή ακόμα και να διαλύει μια συγκέντρωση, καθιστώντας μέχρι και «ιδιώνυμο αδίκημα» τη συμμετοχή ατόμου σε μια διαδήλωση που κατά τη γνώμη της δεν επιτρεπόταν να πραγματοποιηθεί.

Με το νομοσχέδιο, κάθε διαδήλωση θα υποχρεούται να ορίζει «οργανωτή», ο οποίος οφείλει να γνωστοποιεί εγγράφως «στην κατά τόπο αρμόδια αστυνομική ή λιμενική αρχή» «συγκεκριμένο τόπο», «χρόνο έναρξης και λήξης», «σκοπό» της διαδήλωσης/συνάθροισης και αριθμό ατόμων στην περιφρούρηση, προς κρίση αυτής. Η γνωστοποίηση ισούται με κανονικό φακέλωμα αφού ο οργανωτής υποχρεώνεται να δίνει στοιχεία της ταυτότητάς του και καθίσταται υπεύθυνος «για την αποζημίωση όσων υπέστησαν βλάβη της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας από τους συμμετέχοντες στη δημόσια υπαίθρια συνάθροιση».

Ορίζεται η απαγόρευση δημόσιας συνάθροισης, πάντα από την αρμόδια αρχή και κατά την κρίση της, με κριτήρια που μπορούν να ερμηνευθούν κατά το δοκούν, όπως αν «επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια», αν «απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής» ή αν «πρόκειται για δημόσια υπαίθρια συνάθροιση ο σκοπός της οποίας αντιτίθεται προς τον σκοπό ήδη προγραμματισμένης (…) συνάθροισης», ή με βάση τον «εκτιμώμενο αριθμό συμμετεχόντων»!

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται επίσης η σύσταση «Διεύθυνσης Πρόληψης της Βίας» που υπάγεται απευθείας στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Στόχος είναι «να αναπτυχθεί μεταξύ των εμπλεκόμενων κρατικών φορέων και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ένα ισχυρό δίκτυο συνεργασίας με στόχο την καταπολέμηση ποικίλων μορφών και εκφάνσεων της βίας, όπως η ριζοσπαστικοποίηση, ο βίαιος εξτρεμισμός, η ενδοοικογενειακή, έμφυλη και ενδοσχολική βία».

Τσουβαλιάζεται το εργατικό κίνημα που πολιτικοποιείται και ριζοσπαστικοποιείται, παλεύοντας για την κατάργηση της εκμετάλλευσης και την ανατροπή του σάπιου συστήματος, με την ποινική βία, στα γήπεδα, στο σχολείο, στην οικογένεια, που είναι προϊόν αυτού του σάπιου συστήματος. Σε αυτό το πλαίσιο ενισχύεται το δίκτυο φακελώματος και καταστολής του εργατικού κινήματος.

Δεν είναι τυχαίος, άλλωστε, ο χρόνος που επιλέγεται για την προώθηση και αυτού του νομοσχεδίου. Τώρα, που στους νόμους των μνημονίων, που παραμένουν ακέραιοι, προστίθενται και νέοι αντιλαϊκοί νόμοι, που με πρόσχημα την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης της πανδημίας, προσπαθούν να φορτώσουν πάλι στις πλάτες του εργαζόμενου λαού, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων, τα βάρη της νέας διεθνούς οικονομικής κρίσης, που επισπεύστηκε. Προσπαθούν, έτσι, να σώσουν τα κέρδη των μονοπωλίων, που γι΄αυτά δουλεύουν όλες οι αστικές κυβερνήσεις.

Ως Ένωση ΕΒΕ Ηλιούπολης, έχουμε συνταχτεί στο πλευρό του ταξικού εργατικού κινήματος και παλεύουμε για τα δικαιώματα και τις ανάγκες των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, που πνίγονται από την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων, που υλοποιούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ, όλα τα τελευταία χρόνια. Kαταδικάζουμε αυτό το νομοσχέδιο και στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις για την καταδίκη του.

Ένωση ΕΒΕ Ηλιούπολης

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.