ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κειμενο

Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ηλιούπολης την Δευτέρα 31 Αύγουστου, η Λαϊκή Συσπείρωση ανέδειξε σειρά θεμάτων που αφορούν σε ζητήματα λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου και κυρία ζητημάτων που αφορούν την ζωή των κατοίκων και των εργαζομένων στην πόλη.

1) Η Λαϊκή Συσπείρωση αντιτίθεται στο αίτημα του κου Αραμπατζή να επανέλθει ως τρόπος λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου η τηλεδιάσκεψη. Οι συζητήσεις και οι αποφάσεις στο επίπεδο του Δημοτικού Συμβουλίου πρέπει να συνεχίσουν να είναι δια ζώσης και φυσικά να αναζητηθούν και να διαμορφωθούν όλες οι αναγκαίες υποστηρικτικές προϋποθέσεις ώστε το Δημοτικό Συμβούλιο να λειτουργεί ουσιαστικά και με ασφάλεια. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε με την επίκληση της πανδημίας αποστειρωμένων και fast track διαδικασιών που υποβαθμίζουν την ζωντανή αντιπαράθεση στο Δημοτικό Συμβούλιο και αποτρέπουν την παρουσία και παρέμβαση των πολιτών και εκπροσώπων των φορέων της πόλης.

2) Αναδείξαμε ως άμεση και επείγουσα ανάγκη, το Δημοτικό Συμβούλιο να κουβεντιάσει και να αποφασίσει για την διαμορφούμενη επικίνδυνη κατάσταση που έχει επιβάλει η ύπαρξη της Λεωφόρου Κατεχάκη για την Πόλη. Να παρθούν άμεσα αγωνιστικές πρωτοβουλίες και μέτρα ώστε να προασπίσουμε τη ζωή ανθρώπων της πόλης, να διασφαλίσουμε την πρόσβαση στους σε πλατείες, κοινόχρηστους χώρους και δρόμους της πόλης μας, ζήτημα που σήμερα έχει καταντήσει σε άσκηση υψηλού κίνδυνου.

3) Θέσαμε το ζήτημα του ανθυγιεινού επιδόματος για σειρά εργαζομένων του Δήμου πουλόγω απόφασης του ελεγκτικού συνεδρίου και ενώ δουλεύουν στις ίδιες ανθυγιεινές συνθήκες με άλλους συνάδελφους τους, δεν το παίρνουν. Μπαίνει ένα ουσιαστικό ζήτημα, δεδομένου ότι πέραν από την κυβερνητική ευθύνη που δεν έχει παρέμβει απέναντι σε τέτοιες αυθαίρετες αποφάσεις του ελεγκτικού συνεδρίου, κωλυσιεργεί και η Δημοτική Αρχή που επιλέγει να κρύβεται πίσω από την άρνηση των υπευθύνων των αντίστοιχων υπηρεσιών και αρνείται το εντέλλεσθαι για ένα ζήτημα που και νόμιμο είναι και δίκαιο για ένα αριθμό εργαζομένων που ενώ δουλεύουν σε ανθυγιεινές συνθήκες αποκλείονται από το επίδομα εγκλωβισμένοι και θύματα των κυβερνήσεων και της γραφειοκρατίας των λεγόμενων ελεγκτικών μηχανισμών.

4) Αναδείξαμε για μια ακόμη φορά την αυθαιρεσία και δυσοσμία που διαμορφώνουν συγκεκριμένα καταστήματα στην οδό Βύρωνος με την διαχρονική συνδρομή των Δημοτικών Αρχών και της σημερινής. Αφορμή καταγγελία δημοτών που επέφερε τον έλεγχο και την πιστοποίηση από την αστυνομία ότι δύο συγκεκριμένες καφετέριες λειτουργούν χωρίς άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου.
Από την Δημοτική Αρχή οφείλεται άμεσα η απάντηση της στο ζήτημα έχοντας ως δεδομένο ότι σε προηγούμενη αναφορά μας στις αυθαίρετες και επικίνδυνες κατασκευές σε Βύρωνος και Μπότσαρη που έχουν την υπογραφή των υπηρεσιών Δήμου έστρεξε η Δημοτική Αρχή να τις σιγοντάρει μέσα από ενέργειες ή παραλείψεις της!!!

5) Για το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και την μη σύγκληση του Διοικητικού του Συμβουλίου για πάνω από ένα χρόνο, η Δημοτική Αρχή είναι υπόλογη. Ενώ έχει την ευθύνη να προστατεύσει συνολικά την υπόσταση του Μουσείου, με τον αυθαίρετο τρόπο που λειτουργεί δίνει εκτός των άλλων βάσιμα επιχειρήματα σε όλους εκείνους που χτυπάνε το Μουσείο και το χαρακτήρα του.

6) Αναφορικά με το ζήτημα της έναρξης και λειτουργίας των σχολείων για το οποίο ζητήσαμε να γίνει και έκτακτη συνεδρίαση με την παρουσία των εκπροσώπων της σχολικής κοινότητας μπροστά στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται ως Λαϊκή Συσπείρωση ακούσαμε θετικά από τη μεριά της Δημοτικής Αρχής την αναζήτηση χώρων προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα σχολεία και ειδικότερα των πιο επιβαρυμμένων σχολείων όπως πχ το Δημοτικό Σχολείο στους Αγ. Αναργύρους.

Βέβαια, δεν θεωρούμε ότι είναι κυρία η ευθύνη της Δημοτικής Αρχής, αλλά κυρίως της κυβέρνησης η οποία πάει στην λογική του βλέποντας και κάνοντας μπροστά στην πανδημία, ντύνοντας με επιστημοσύνη τον επικίνδυνο συνωστισμό στις τάξεις.

Φυσικά και υπερασπιζόμαστε το άνοιγμα των σχολείων αναδεικνύοντας όμως όλες τις προϋποθέσεις ασφαλείας για παιδιά, εκπαιδευτικούς και νοικοκυριά, αντιπαλεύοντας την πολιτική της κυβέρνησης που τα αφήνει ανοχύρωτα και αντιμετωπίζει προκλητικά τα αναγκαία μέτρα αποσυμφόρησης των σχολικών τάξεων πχ εξεύρεση χώρων, επιπλέον προσλήψεις εκπαιδευτικών, καθαριότητα κλπ με την λογική του κόστους!!.

Είναι διπλή πρόκληση η πολιτική της κυβέρνησης όταν την ίδια περίοδο 70 δις. του λεγόμενου Ταμείου Ανάκαμψης παρελαύνουν και κατατίθενται στα σχέδια και τις επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων επιβαρύνοντας και πάλι το μόνιμο υποζύγιο της αντιλαϊκής πολιτικής, τον λαό και τα παιδιά του και που μένουν μόνιμα ανοχύρωτοι σε ζωή και δικαιώματα.

Με αυτή την μεγάλη εικόνα μία συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να προβάλει την υγεία του λαού και δεν μπορεί η κυβέρνηση να ισχυρίζεται συνεχώς ότι το μόνο όπλο που έχουμε είναι η μάσκα και η ατομική ευθύνη.

Κάνει δε εντύπωση ο τρόπος που η κυβέρνηση παρενέβη και στο ζήτημα των καθαριστριών και με ποια κριτήρια έκανε την κατανομή του και τι απαίτησε η Δημοτική Αρχή σε αυτό τον τομέα!

Για παράδειγμα, ο Δήμος της Ηλιούπολης με 46 Νηπιαγωγεία και Σχολεία μαζί έχει μόλις 36 καθαρίστριες, λιγότερες πχ από μικρότερους Δήμους όπως πχ ο Άγιο Δημήτριος ή ο Άλιμος, η Γλυφάδα κλπ. Επίσης αναφέρει η κυβέρνηση ότι ο Δήμος μπορεί τη μερική απασχόληση των καθαριστριών να την κάνει πλήρη ώστε να καλύψει το διάστημα της πανδημίας σε βάρος των ανταποδοτικών του κάθε Δήμου! Φυσικά και πρέπει να πάνε στην πλήρη απασχόληση, ώστε και με αυτό τον τρόπο να καλυφτούν οι πραγματικές ανάγκες, αλλά θα πρέπει να απαιτηθεί με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η κυβέρνηση να πληρώσει και όχι πάλι οι δημότες.

Επίσης αναδείχτηκε ότι τα κοντέινερ του Υπουργείου για την κάλυψη των αναγκών στα νηπιαγωγεία 14 Σεπτέμβρη δεν θα έχουν έρθει άρα μένει ανοικτό πότε τελικά θα ξεκινήσει η σχολική χρονιά για μια σειρά παιδιών από τις γειτονιές της Αγ. Μαρίνας. Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη και γιατί ο Δήμος δεν ξεφωνίζει την πολιτική της κυβέρνησης η οποία δεν αξιοποίησε το χρόνο που κέρδισε με την βοήθεια του λαού και την υπομονή του. Δηλαδή, αν η Δημοτική Αρχή δεν φέρνει έγκαιρα στο προσκήνιο τέτοια σοβαρά θέματα που αφορούν τις λαϊκές ανάγκες, τι κάνει ακριβώς?

Επιπλέον, επειδή μόλις ήρθαν οι παιδαγωγοί από τη άδεια τους και ασχέτως την ανευθυνότητα της κυβέρνησης που δεν υποδεικνύει ούτε στηρίζει τα μαζικά τεστ, ως Δήμος, πρέπει να δείξουμε υπευθυνότητα και να διαμορφώσουμε όρους στοιχειώδους ασφαλείας έναρξης των Παιδικών Σταθμών της πόλης, ζήτημα που και οι ίδιοι οι γονείς κατανοούν. Γι’ αυτό και αποφασίστηκε να μην ανοίξουν οι Παιδικοί Σταθμοί το πρώτο επταήμερο του Σεπτέμβρη ως ένα νοητό διάστημα καραντίνας που υποδείχνει ως μέτρο και ο επιστημονικός κόσμος.

Οι Δημοτικού Σύμβουλοι
Τσατσούλη Αναστασία
Χιωτέλης Ιωάννης
Κούλια Ζωή
Στυλιάρας Θωμάς

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.