ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
Κειμενο

Το «πάρτι κερδοφορίας» μεταξύ προμηθευτών νοσοκομειακών υλικών - ιατρικών μηχανημάτων και ιατρών, νοσηλευτών, διοικητικών υπαλλήλων και διοικητών των νοσοκομείων, αποκαλύπτεται μέσα από τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Υπουργείο Υγείας, ύστερα από έρευνα που διεξήγαγε σε συνεργασία με τις εισαγγελικές αρχές.

 

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία της έρευνας, που αποκάλυψε η εφημερίδα «Το Βήμα», τα τελευταία πέντε χρόνια οι δαπάνες στην Υγεία έχουν διπλασιαστεί, φτάνοντας τα 3 δις ευρώ από 1.5 δις. Η συνολική δαπάνη για την Υγεία στην Ελλάδα αντιπροσωπεύει πλέον το 10,1% του ΑΕΠ, ενώ ο μέσος όρος στον ΟΟΣΑ είναι 9%. Παράλληλα, για το 2009 η συνολική φαρμακευτική δαπάνη θα φτάσει τα 9,2 δισ. ευρώ, όταν στην Ισπανία, με τετραπλάσιο πληθυσμό, η αντίστοιχη δαπάνη είναι 12 δισ.ευρώ.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι υλικό της ίδιας εταιρείας, που χρεώνεται 100 ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία από νοσοκομεία του Λονδίνου και της Μαδρίτης, στην Ελλάδα χρεώνεται από 300 έως και 3.000 ευρώ, ανάλογα με τη συμφωνία των γιατρών και των προμηθευτών.

Ακόμη και μεταξύ των ελληνικών νοσοκομείων υπάρχει διαφορά στο κοστολόγιο στις ίδιες θεραπείες και στις ακτινογραφίες. Δεν λείπουν βέβαια και οι αγορές άχρηστων υλικών από τα νοσοκομεία, ενώ την ίδια στιγμή οι νοσηλευτές χρησιμοποιούν τα αναλώσιμα υλικά χωρίς κανέναν έλεγχο, οδηγώντας σε μία ανεξέλεγκτη δαπάνη.

Από την έρευνα αποδεικνύεται ότι οι διοικητές των νοσοκομείων έχουν υπογράψει υπερκοστολογημένες προμήθειες ιατρικών μηχανημάτων, ενώ υπουργοί ενέκριναν χωρίς αντίδραση τους φουσκωμένους προϋπολογισμούς. Όπως δηλώνει στο Βήμα, ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, που δεν κατονομάζεται, «όταν η έρευνα ολοκληρωθεί πλήρως θα ασκηθούν διώξεις και οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν. Θα λογοδοτήσουν όσοι υπέγραψαν εντάλματα παραγραφής υπερκοστολογημένων προϊόντων ή μηχανημάτων».

Την ίδια στιγμή, οι αρχές διαπιστώνουν ότι τα ασφαλιστικά ταμεία αδυνατούν ακόμη και να εκκαθαρίσουν τα αρχεία τους, ώστε να υπάρξει μία πλήρης καταγραφή των ασφαλισμένων τους. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το «Βήμα», είναι πιθανόν ο αριθμός των ασφαλισμένων που έχουν πεθάνει και θεωρούνται ακόμη ασφαλισμένοι να αγγίζει τις 150.000. Μάλιστα έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις συνταγογράφησης σε ανθρώπους που δεν βρίσκονται στη ζωή.

Ορισμένα παραδείγματα της κατασπατάλησης...

Τα αναλώσιμα υλικά, όπως τα φίλτρα αιμοκάθαρσης,οι βελόνες παρακέντησης,τα διαλύματα κ.λπ., αγοράζονται σε τιμές υψηλότερες από τις Ευρωπαϊκές. Οι ενδοφακοί στις οφθαλμιατρικές κλινικές. Ενας ακρυλικός υδρόφιλος ενδοφακός χρεώνεται 295 ευρώ στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», 280 ευρώ στο Οφθαλμιατρείο Αθηνών και 120 ευρώ στην Ευρώπη.

Στα νεφρολογικά υλικά, ένα φίλτρο υψηλής διαπερατότητας αγοράζεται από το ελληνικό Δημόσιο 50 ευρώ,ενώ στην Κύπρο κοστίζει 7 ευρώ και στις ΗΠΑ 8,5 δολάρια.

Στα ορθοπαιδικά υλικά, ένας στειλεός κοστίζει 1.400 ευρώ στην Ελλάδα και 700 στην Κύπρο και μια κοτύλη 960 ευρώ στην Ελλάδα και 300 ευρώ στην Κύπρο.

Στα καρδιολογικά υλικά,ένας αμφικοιλιακός απινιδωτής χρεώνεται 22.000 ευρώ στην Ελλάδα,12.600 στην Ευρώπη και 13.076 στην Κύπρο και ένας μονοεστιακός ως 34.467 ευρώ στην Ελλάδα,10.800 στην Ευρώπη και 8.590 στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, αν και τα μηχανήματα τεχνητού νεφρού αγοράζονται από τα νοσοκομεία σε τιμές χαμηλότερες από τις ευρωπαϊκές, ωστόσο παρουσιάζονται πολύ υψηλότερες τιμές συντήρησης των μηχανημάτων.

Τα κέρδη των προμηθευτών...

Σύμφωνα με έκθεση ελέγχου της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, τέσσερις ελληνικές και ξένες εταιρείες, οι οποίες κατέχουν το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας στις προμήθειες νοσοκομειακού υλικού και των ορθοπαιδικών εμφυτευμάτων, πουλούν με κέρδος που ανέρχεται ακόμη και στο 773%. Οι εν λόγω εταιρείες, σύμφωνα με την έκθεση είναι οι ΙΑΜΕΧ ΑΕ, Αρθρωσις ΑΕ, Johnson & Johnson Ηellas ΑΕΒΕ και ΒΙΟΜΕΤ ΑΕ.

Ο έλεγχος διενεργήθηκε ύστερα από καταγγελία του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του Γενικού Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης, η οποία αφορούσε στο κόστος ειδικής ενδοπρόθεσης ισχίου και την προσφορά που έγινε από την εταιρεία ΙΑΜΕΞ Βορείου Ελλάδος. Η προσφορά που έδωσε η ΙΑΜΕΞ Βορείου Ελλάδος για να προμηθεύσει στο νοσοκομείο το συγκεκριμένο είδος ήταν 28.000 ευρώ, χωρίς τον ΦΠΑ.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι «ο έλεγχος διαπίστωσε για παραπλήσιο ορθοπαιδικό εμφύτευμα, με βάση παραστατικά στοιχεία (τιμολόγια αγοράς- τιμολόγια πώλησης),ότι η τιμή αγοράς από τον ξένο οίκο ανερχόταν σε 13.650 ευρώ και τιμολογήθηκε στο Νοσοκομείο Παίδων “Αγλαΐα Κυριακού” στην τιμή των 35.000 ευρώ».

Η έρευνα δεν περιορίστηκε μόνο στην αγορά του συγκεκριμένου εμφυτεύματος αλλά «επεκτάθηκε και στη διερεύνηση και άλλων ορθοπαιδικών εμφυτευμάτων για γόνατα και ισχία προκειμένου να διαπιστωθούν το κόστος, η τιμή πώλησης και το μεικτό κέρδος». Οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομίας διαπίστωσαν ότι προϊόν που έχει κόστος αγοράς 99 ευρώ, πουλήθηκε από την ΙΑΜΕΧ στη τιμή των 865 ευρώ στο Γενικό Κρατικό Αιγίου, κερδίζοντας 773,7%.

Επιπλέον η εταιρεία Αρθρωσις Ιατρικά Είδη ΑΕ φέρεται να προμηθεύεται εμφύτευμα με 189,04 ευρώ και να το πουλάει στο ΠΓΝ «Αττικόν» προς 1.290 ευρώ, καταγράφοντας ποσοστό κέρδους 582,39%.

Οι επόμενες κινήσεις...

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα», το υπουργείο Υγείας προωθεί δέσμη μέτρων για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το οποίο την περασμένη εβδομάδα απαγόρευσε τη συνταγογράφηση 253 «καθημερινών» φαρμάκων (παυσίπονα, αναλγητικά, αντιόξινα κ.ά.).

Το υπουργείο φέρεται να μελετά την άμεση και γενική μείωση των τιμών κατά 10%, ενώ σύμφωνα άλλες πληροφορίες μελετάται η ανατιμολόγηση των φαρμάκων που κυκλοφόρησαν την περίοδο 1998-2009 με ταυτόχρονη μείωση της τιμής τους κατά 12% από τον Φεβρουάριο του 2011.

Ταυτόχρονα, το Υπουργείο προωθεί τη γενική εφαρμογή της λίστας φαρμάκων, με σύστημα τιμών αναφοράς ανά θεραπευτική κατηγορία με βάση τις πρωτότυπες δραστικές ουσίες, ενώ προωθείται και η πλήρης μηχανοργάνωση και ο έλεγχος της διακίνησης των νοσοκομειακών υλικών με σύστημα που θα αναθεωρείται και θα βελτιώνεται ανά εξάμηνο.

Δημοσίευση 24/05/2010

[readon1 url="http://tvxs.gr"]Πηγή: tvxs.gr[/readon1]

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.