ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
Κειμενο

Ένα πρώτο βήμα για την εκ βάθρων εξυγίανση του κατεστημένου των Εφοριών αποτελεί η αποπομπή 20 διευθυντών ΔΟΥ ανά την επικράτεια, με την ταυτόχρονη προκήρυξη θέσεων ευθύνης διευθυντών σε Εφορίες, σύμφωνα με το νέο νόμο.

Οι αποπεμφθέντες διευθυντές ανήκουν στις εξής Διευθύνσεις: ΙΕ' Αθηνών, ΚΑ' Αθηνών, ΙΣΤ' Αθηνών, ΚΒ' Αθηνών, Κορωπίου, Ν. Φιλαδέλφειας, Ιλίου, Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, Α' Θεσσαλονίκης, Δ' Θεσσαλονίκης, ΦΑΕ Θεσσαλονίκης, Αγρινίου, Α' Καλλιθέας, Α' Πατρών, Ρεθύμνου, ΦΑΒΕ Αθηνών, Μοσχάτου, Αλεξανδρούπολης, Χαλκίδας και Α' Περιστερίου.

Ο διευθυντής της ΦΑΒΕ Αθηνών ελέγχεται ήδη από το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και τους ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης (προσφάτως ο γενικός επίτροπος επέστρεψε τη μέχρι τότε πραγματοποιηθείσα έρευνα εις βάρος του ως απαράδεκτη). Ο συγκεκριμένος ελέγχεται για τη μείωση προστίμων προς την «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή», που εμπλέκεται στην υπόθεση των «ομολόγων».

Η διευθύντρια της ΔΟΥ Νέας Φιλαδέλφειας ελέγχθηκε, μετά από δημοσιεύματα της εφημερίδας το «VETO», ως υπεύθυνη για τους λάθος υπολογισμούς εσόδων, που εξέθεσαν την κυβέρνηση, η οποία παρουσίασε στις Βρυξέλλες λιγότερα έσοδα του Δημοσίου από τα πραγματικά.

Είναι η πρώτη φορά που η κρατική μηχανή, μετά από καταγγελίες των ΜΜΕ ή ανώνυμες καταγγελίες πολιτών, προχωρεί σε απομάκρυνση ανώτερων στελεχών Εφοριών. Το βασικό επιχείρημα του υπουργείου Οικονομικών, ότι δηλαδή οι αποπεμφθέντες δεν «έπιασαν» τους στόχους εσόδων που τους είχε επιβληθεί, δεν είναι αρκετό για να δικαιολογήσει το Πογκρόμ που άρχισε και αναμένεται να συνεχιστεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις ανώτερων στελεχών του εν λόγω υπουργείου. Ήδη, από τις επίσημες ανακοινώσεις, προκύπτει πως το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε, μετά από καταγγελίες, σε ΕΔΕ (55 τον αριθμό) και μετατάξεις εφοριακών (αρκετές δεκάδες). Οι ενέργειες αυτές, προφανώς, πραγματοποιήθηκαν για «προληπτικούς λόγους», ώστε να κοπεί ο «ομφάλιος λώρος» μεταξύ εφοριακών και ιδιωτών στην ίδια Εφορία, ενώ η προκήρυξη διαγωνισμού για την πλήρωση θέσεων ευθύνης φέρνει έναν αέρα αλλαγής στο κατεστημένο των εν λόγω υπηρεσιών.

Το ζήτημα, βεβαίως, είναι εάν αυτές οι ενέργειες συμβάλλουν στην αύξηση των εσόδων και την πάταξη της φοροδιαφυγής. Ως προς το πρώτο σκέλος, οι στατιστικές καταδεικνύουν πως τα έσοδα αυξάνονται και μάλιστα θεαματικά σε ορισμένες περιπτώσεις. Αντιθέτως, σε άλλες ΔΟΥ τα πράγματα παραμένουν στάσιμα. Ως προς το δεύτερο σκέλος, και μετά τις «διαρροές» σχετικά με επώνυμους που φοροδιαφεύγουν, υπάρχει η εντύπωση πως το ζήτημα προσλαμβάνει επικοινωνιακό χαρακτήρα.

Το ερώτημα, λοιπόν, παραμένει ως προς το εάν η δημόσια διαπόμπευση επωνύμων θα συνδυαστεί με μεθόδευση εντοπισμού φοροφυγάδων . Ήδη, το υπουργείο Οικονομικών προϊδεάζει για δημοσίευση των στοιχείων μερικών εκατοντάδων «βαρέος τύπου» φοροφυγάδων εντός των επομένων ημερών.

Υπέρ της πάταξης της φοροδιαφυγής και η ΝΔ

Προσπάθεια αποπροσανατολισμού καταλογίζει στην κυβέρνηση η Ν.Δ. για το θέμα της φοροδιαφυγής εφοριακών και για τις αντικαταστάσεις των διευθυντών ΔΟΥ.

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, δήλωσε «Είναι σαφές ότι η Νέα Δημοκρατία, τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της προσπάθειας για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Άλλωστε αυτό και εμπράκτως το έχει αποδείξει, στηρίζοντας θετικά άρθρα και παραγράφους του φορολογικού νομοσχεδίου, στον εθνικό στόχο αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, σε αντίθεση φυσικά με το ΠΑΣΟΚ, που ως αξιωματική αντιπολίτευση δεν συναίνεσε ποτέ για τη συγκεκριμένη μάχη».

Ο κ Καράογλου διερωτάται, μεταξύ άλλων, αν οι υπόλοιπες ΔΟΥ έχουν πιάσει τους στόχους που έχουν τεθεί, με ποιά κριτήρια και ποιες αποφάσεις συμβουλίων έγινε η απομάκρυνση των διευθυντών και γι αυτό κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή.

Δημοσίευση 25/05/2010

[readon1 url="http://www.zougla.gr"]Πηγή: zougla.gr[/readon1]

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.