ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κειμενο

Την Δευτέρα 28 Οκτωβρίου, το ΑΜΗ καλεί σε συγκέντρωση στην Πλατεία Ηρώου, κατά την διάρκεια της εορταστικής τελετής και της μαθητικής παρέλασης. Παράλληλα, διοργανώνει
Αντιφασιστική Έκθεση Φωτογραφίας στην Κεντρική Πλατεία της Ηλιούπολης, με φωτογραφικό υλικό από την ιστορία και τους αγώνες ενάντια στον φασισμό, ξένο και εγχώριο, του ελληνικού λαού από το 1940 μέχρι σήμερα.

Επισυνάπτεται κείμενο του ΑΜΗ για τα πιο πρόσφατα επεισόδια αυτού του μακρόχρονου αγώνα και τον θάνατο του Παύλου Φύσσα.

ΠΑΥΛΟΣ ΦΥΣΣΑΣ...

Μόλις τον περασμένο Ιούλιο, εμβρόντητοι οι κάτοικοι της πόλης μας είδαν τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής της Νίκαιας και του Περάματος να «εκστρατεύουν» στην Ηλιούπολη και να προκαλούν εκτεταμένες ζημιές στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο «Συνεργείο». Την ώρα της επίθεσης στον χώρο διεξάγονταν μάθημα αγγλικών και η καθηγήτρια με τους ανήλικους μαθητές φυγαδεύτηκαν την τελευταία στιγμή. Για καλή τύχη του συντρόφου που στάθηκε μόνος του απέναντι τους και των μαθητών που δεν εγκατέλειψαν τον χώρο τους, εκείνη τη μέρα «τα μαχαίρια δεν βγήκαν», όπως βγήκαν δύο μήνες μετά στο Κερατσίνι. Χαιρετίζουμε επομένως την ποινική δίωξη της Χ.Α., καθώς πιστεύουμε ότι ο ναζισμός τους δεν αποτελεί απλά ιδεολογικό προκάλυμμα εγκληματικών δραστηριοτήτων, αλλά είναι εγκληματική ιδεολογία.

Γνωρίζουμε όμως καλά, ότι ο όψιμος αντιφασισμός της κυβέρνησης αποτελεί μάλλον μια τακτική κίνηση ενός βαθιά αντιδημοκρατικού και αυταρχικού συστήματος, κίνηση που συνδέεται με τις εσωτερικές αντιφάσεις του (μετακινήσεις ψηφοφόρων, έλεγχος της δεξιάς παράταξης) και με την εικόνα του στο εξωτερικό. Από την άλλη μεριά, η φυλάκιση της νεοναζιστικής ηγεσίας είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της δράσης του αντιφασιστικού κινήματος: οι δρόμοι των γειτονιών μας δεν χάθηκαν μπροστά στα μαχαίρια τους, η δική μας αλληλεγγύη προς όλους διέσωσε τον κοινωνικό ιστό που καταρρέει και η συλλογική μας μνήμη στάθηκε ανάχωμα στην κανιβαλική τους ιδεολογία.

Δεν εμπιστευόμαστε επομένως την υπεράσπιση της δημοκρατίας σε μια κυβέρνηση που κυβερνά με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, αιφνιδιασμούς τύπου ΕΡΤ, με μαζικές απολύσεις εργαζομένων και ολοκληρωτικές (λέγονται και «οριζόντιες»), λύσεις, ούτε εμπιστευόμαστε την υπεράσπιση του συντάγματος σε μια κυβέρνηση που το παραβιάζει καθημερινά για χάρη του μνημονίου, ή κατηγορεί για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης τους κατοίκους μιας ολόκληρης περιοχής (Σκουριές Χαλκιδικής) που υπερασπίζονται τον τόπο τους από  την καταστροφή. Δεν μπορούμε να αφήνουμε τις αντιφασιστικές πρωτοβουλίες στην κυβέρνηση, γιατί η τελευταία είναι που γεννά, ανέχεται και χρησιμοποιεί το ναζιστικό παρακράτος, ακόμα και όταν αποφασίζει να το ελέγξει όποτε το τελευταίο «το παρακάνει».

Με την διπλή ελπίδα λοιπόν, ότι οι χρυσαυγίτες δολοφόνοι και οι διάφοροι φύρερ και ανθυποφύρερ που τους κατευθύνουν θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των πράξεων τους αφενός και αφετέρου ότι η δικαιοσύνη θα περισώσει τα όποια ψήγματα ανεξαρτησίας και αξιοπιστίας της έχουν απομείνει, παραμένουμε στο πεδίο της κοινωνίας και της γειτονιάς μας, να δίνουμε τον καθημερινό αγώνα του πραγματικού αντιφασισμού. Το αν οι διώξεις θα γίνουν καταδίκες ή αν το ρεύμα εκφασισμού της κοινωνίας ανακοπεί, εξαρτάται από τη δράση του αντιφασιστικού κινήματος, την διαρκή του παρουσία και τη σύνδεση του με όλα τα μαχόμενα κομμάτια της κοινωνίας.

Αντί επιλόγου, ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του Παύλου Φύσσα και απέναντι στα διάφορα «ζήτω η νίκη» και «SiegHeil» των χιτλερικών που τις τελευταίες μέρες κατέκλυσαν τις τηλεοπτικές οθόνες, εμείς που γνωρίζουμε μόνο το «Ζήτω η Ελευθερία», κρατάμε στην μνήμη μας τον αντιφασίστα Παύλο και το έργο του που μέσα από τους στίχους του μας θυμίζει ότι η ελευθερία κατακτιέται μόνο με τους  αγώνες και την αξιοπρέπεια των ίδιων των ανθρώπων.  

Για αυτό, ο Παύλος Φύσσας ζει στους αγώνες μας, για αυτό είναι δίπλα μας στην πάλη ενάντια στους φασίστες και τους τυράννους, για αυτό είναι...  

….ΠΑΡΩΝ!

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

 

Δημοσίευση 27/10/2013

 

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.