ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κειμενο

Εργαζόμενες, εργαζόμενοι, άνεργες, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι,
Αυτή τη περίοδο θα είναι πολλοί οι γονείς και πάλι, που θα αναζητήσουν μια  θέση στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου για τα παιδιά τους. Για μια ακόμα χρονιά θα είναι δεκάδες και πάλι εκείνα τα παιδιά που θα μείνουν εκτός.

Μόλις  650 είναι σήμερα το σύνολο των θέσεων, στους 7 παιδικούς σταθμούς της πόλης μας. Στο αέρα παραμένουν οι επιδοτούμενες από το ΕΣΠΑ θέσεις που ανέρχονταν για φέτος σε πάνω από 100 και που οι γονείς τις επέλεγαν γιατί είναι απαλλαγμένες από τροφεία.

Θα μείνουν εκτός παιδικών σταθμών τα παιδιά των άνεργων οικογενειών, αφού η δημοτική αρχή της πόλης αρνείται να δεχτεί και τις αιτήσεις τους ακόμη!  Κι όμως  είναι αυτά τα παιδιά που πιθανά σήμερα σε συνθήκες ανεργίας και  ανέχειας  να κινδυνεύουν ακόμη και  με υποσιτισμό!.

Η δημοτική αρχή έχει σε δεύτερη διαλογή και μένουν συνήθως εκτός παιδικών σταθμών οι κάτοικοι, που δεν έχουν στην πόλη την οικογενειακή τους μερίδα παρότι φορολογούνται εξίσου από κράτος και Δήμο!.

Να τα αποτελέσματα μιας πολίτικης που λογιάζει την ανάγκη του παιδιού σαν εμπόρευμα. Να τα αποτελέσματα της αποκέντρωσης κρισίμων αρμοδιοτήτων από το κράτος στους δήμους και που σήμερα δίνει τη δυνατότητα σε Δημάρχους να αυθαιρετούν πάνω στην ανάγκη  του παιδιού με κριτήριο το που έχει  το εκλογικό δικαίωμα ο γονιός του!

Καλούμε την δημοτική αρχή να συναισθανθεί έστω και τώρα την ευθύνη της.

    Να δεχτεί και να  εντάξει κατά προτεραιότητα τα παιδιά των άνεργων στους παιδικούς σταθμούς και ειδικά στις περιπτώσεις που και οι δυο γονείς είναι άνεργοι.
    Να αποσύρει τα κατάπτυστα κριτήρια επιλογής των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς που αποκλείουν στην ουσία όσους δεν έχουν στην πόλη την οικογενειακή τους μερίδα και όμως ζουν σε αυτή.
    Να επαναλειτουργήσει τον παιδικό σταθμό που στεγαζόταν σε ιδιόκτητο κτήριο του Δήμου στην γειτονιά της Αγ. Μαρίνας (ΓΛΗΝΟΥ) και που με άμεσες παρεμβάσεις μπορεί γρήγορα να υποδεχτεί τουλάχιστον αλλά 50 παιδιά ακόμη!
    Να απαιτήσει από το κράτος την άμεση χρηματοδότηση των παιδικών σταθμών από δημοσίους και ευρωπαϊκούς πόρους και το αναγκαίο προσωπικό.
    Να προχωρήσει στην μονιμοποίηση του προσωπικού που ήδη με απόφαση δικαστηρίων έχουν κερδίσει το δικαίωμα του στην δουλειά και που είναι αναγκαίο για την λειτουργία τους.
    Να προστατεύσει η δημοτική αρχή τα παιδιά που με ευθύνη της έχει παρκάρει σε ιδιωτικό παιδότοπο χωρίς τους στοιχειώδης όρους αγωγής και φροντίδας των παιδιών. Να είναι καθαρό ότι η ευθύνη της είναι ακόμη πιο βαριά αν τυχόν προκύψει οπουδήποτε πρόβλημα μια και η ευθύνη έλεγχου και άδειας των παιδότοπων είναι στην αρμοδιότητα του Δήμου.

Η ιδιωτικοποίηση αρμοδιοτήτων των Δήμων, οι απολύσεις των εργαζομένων και η συρρίκνωση των κοινωνικών υποδομών για το παιδιά και την οικογένεια δεν είναι θέμα που αφορά μόνο τους εργαζόμενους στους Δήμους.

Αφορά πρώτα και κύρια την εργατική λαϊκή οικογένεια και ενιαία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Καλούμε την λαϊκή οικογένεια μαζί με τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς και στο Δήμο, να δώσουμε ενιαία τη μάχη για να μην μείνει κανένα παιδί έξω από τους παιδικούς σταθμούς.

Να δημιουργήσουμε ενιαίο μέτωπο από εργαζομένους στους δήμους, γονείς, Σωματεία και φορείς, συνταξιούχους, που θα βάλει στο προσκήνιο τις ανάγκες  των παιδιών, της λαϊκής οικογένειας για δημόσια, δωρεάν προσχολική αγωγή για όλα τα παιδιά και από κοινού να παλέψουμε για Δημόσιους – Δωρεάν - Σύγχρονους και Ασφαλείς Παιδικούς Σταθμούς με κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, ποιότητα  φαγητού.

    Μόνιμο, εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό με ενιαίο κρατικό φορέα προσχολικής αγωγής και ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα.
    Να μην κλείσει κανένας Παιδικός και Βρεφονηπιακός Σταθμός. Να δημιουργηθούν νέοι, γιατί δεν επαρκούν.
    Να καλυφθεί το σύνολο των αιτήσεων και να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά  και με  προτεραιότητα τα παιδιά των άνεργων νοικοκυριών σήμερα.
    Να μη γίνει καμιά απόλυση. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
    Να καταργηθούν τα τροφεία.

Γενναία χρηματοδότηση τους από τον κρατικό προϋπολογισμό τώρα, αξιοποίηση και των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για αυτό το σκοπό.

 

Δημοσίευση 03/06/2014

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.