ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κειμενο

Απορία ψάλτου-βηξ, ή...
όταν δεν έχεις επιχειρήματα πετάς την μπάλα στην εξέδρα.   
Όταν τοποθετήθηκα στο Δημοτικό συμβούλιο για τον ισολογισμό χρήσης 2013 (σημειωτέον είπα αυτά που ανέφερε η ανακοίνωση της παράταξής μας), ότι δηλαδή δεν υπάρχει πλεόνασμα, δεν υπήρξε καμία απολύτως προσπάθεια από την Δημοτική Αρχή, να αντικρούσει τα επιχειρήματά μας.

 

Φαίνεται ότι η Δημοτική Αρχή ενοχλείται όταν δίνεται μεγαλύτερη δημοσιότητα στα ...πεπραγμένα της, από τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, εφημερίδες κλπ. Χαλάει η ωραία της εικόνα ... Τότε να μην το ξανακάνουμε και να συμμετάσχουμε κι εμείς στους ...πανηγυρισμούς της Δημοτικής αρχής.

Να θυμίσουμε λοιπόν τι αναφέραμε:

Είπαμε ότι δεν αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του Δήμου, μελέτη του ρέματος Πικροδάφνης αξίας 212.048€ που έγινε 15 χρόνια πριν κι έπρεπε να διαγραφεί το ποσό αυτό απ’ το πάγιο ενεργητικό του Δήμου.

Είπαμε βασιζόμενοι στην έκθεση του ορκωτού ελεγκτή, ότι συμμετοχές του Δήμου ποσού 392.817€ σε Δημοτικές επιχειρήσεις ΔΕΚΕΗΛ, ΚΕΔΗΛ και ΤΑΒΙΘΑ αποτιμήθηκαν «με το γράμμα του νόμου στην αξία κτήσης, παρόλο που στις επιχειρήσεις αυτές που βρίσκονται σε εκκαθάριση όχι απλώς δεν υπάρχει περιουσία ώστε να πάρει ο Δήμος πίσω την απαίτηση, αλλά επιπλέον παίρνει μόνο υποχρεώσεις».

Στην έκθεση του ορκωτού ελεγκτή αναφέρονται καθυστερημένες απαιτήσεις από πελάτες του Δήμου στη χρήση 2012 ποσού 4.988.143€ και στη χρήση 2013 4.860.157€. Σημειωτέον ότι έγινε πρόβλεψη 3.044.376€ για πρόστιμα κεραιών και ορθώς πριν από κάποια χρόνια πλην όμως δεν έγινε για τα υπόλοιπα ποσά απαιτήσεων και μερικά είναι πολλά χρόνια πριν.

Δεν νομίζετε κύριοι της Δημοτικής αρχής ότι υπάρχει πρόβλημα και ένα σημαντικό ποσό θα έπρεπε να επιβαρύνει τα αποτελέσματα του Δήμου;

Ή όταν υπάρχουν απαιτήσεις τρίτων ποσού 4.992.000€ σύμφωνα πάντα με την έκθεση του ορκωτού ελεγκτή και μάλιστα υπάρχουν πρωτόδικες αποφάσεις υπέρ των τρίτων για ορισμένες περιπτώσεις, δεν ανησυχείτε καθόλου;

Όταν σας αναφέραμε ότι στη χρήση 2011 οι αμοιβές προσωπικού του Δήμου ήταν 1.1676.537€ και το 2013 8.436.517€ ή όταν σας αναφέραμε ότι οι δαπάνες (ΚΑΠΗ-παιδικοί-πολιτισμός-αθλητισμός) το 2011 ήταν 5.107.649€ και το 2013 3.318.702€ δεν καταλαβαίνετε τι σημαίνουν αυτά τα ποσά και ποιες συνέπειες είχαν για τους εργαζόμενους και τους δημότες;

Πανηγυρίστε λοιπόν πάνω στα ερείπια για πλεονάσματα που δεν υπάρχουν.

Μάλιστα η Δημοτική αρχή μας εγκαλεί, ότι αμφισβητούμε τους ορκωτούς ελεγκτές που συνέταξαν τον ισολογισμό (ο ισολογισμός συντάσσεται από την οικονομική υπηρεσία του Δήμου), λες κι εμείς ελέγχουμε την οικονομική υπηρεσία και τους ορκωτούς. Στις πληροφορίες αυτών στηριχτήκαμε κύριοι, για να τοποθετηθούμε και στα ποσά που αναφέρουν οι οικονομικές καταστάσεις.

Μάλιστα αναφέρει η Δημοτική αρχή ότι «μεγάλα ΜΜΕ διαπιστώνουν την καλή οικονομική κατάσταση του Δήμου». Εμείς τι να πούμε; Aφού τα μεγάλα ΜΜΕ πιστοποιούν την καλή μας οικονομική κατάσταση, εμείς ...σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. Άλλωστε αυτά τα ίδια ΜΜΕ δεν προσπαθούν εδώ λίγα χρόνια να μας πείσουν, ότι το Μνημόνιο είναι ευκαιρία κι ο Σαμαράς με τον Βενιζέλο μας ...σώζουν...;;;

Θα ήθελα προσωπικά να αναφερθώ στη ...“συν-διοίκηση” που άσκησα, ως μέλος (μοναδικό) του Δ.Σ. της ΕΥΩΝΥΜΟΣ Α.Ε. απ’ την παράταξή μας.

Πρέπει να γνωρίζετε πολύ καλά πως, στα Διοικητικά Συμβούλια διοικούν και αποφασίζουν οι πλειοψηφίες, ενώ οι μειοψηφίες αντιπολιτεύονται, το να γράφετε περί ...”συνδιοίκησης”, δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί το λιγότερο ...Αθλιότητα...!!!

Εγώ λοιπόν και η αναπληρωματική εκπρόσωπος της Δημοτικής μας Κίνησης, όταν τοποθετηθήκαμε κάποιους μήνες μετά την ίδρυση της επιχείρησης, αντιπολιτευτήκαμε κάθετα την πλειοψηφία, μη συμφωνώντας σε βασικές επιλογές της, πράγμα που πιστοποιούν τα πρακτικά του Δ.Σ.. Μάλιστα σε κάθε συνεδρίαση του Δ.Σ., κάναμε αναφορά στην οικονομική κατάσταση της επιχείρησης, επισημαίνοντας  ότι υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν ανήκουν στην ΕΥΩΝΥΜΟΣ, αλλά πληρώνονται απ’αυτήν, ενώ ανήκουν στο Δήμο (αυτή ήταν και μια βασική αιτία που ζημίωνε η επιχείρηση υπέρ του Δήμου).

Αυτά τα είχαμε επισημάνει και το Μάρτιο 2011, και έκανα τον απολογισμό μου δημόσια ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου και των εργαζομένων της ΕΥΩΝΥΜΟΣ και είναι γνωστό ότι αγωνίσθηκα και προσωπικά, αλλά κι όλη η Δημοτική μας Κίνηση, δίπλα στους απολυμένους και μάλιστα οι δεδουλευμένες αποδοχές τους εξοφλήθηκαν απ’ το Δήμο και με τη δική μας συνεισφορά, που είναι αναμφισβήτητη.

Μήπως κύριοι της Δημοτικής αρχής πρέπει να μας πείτε ποιοί ...άλλοι ήταν στο Δ.Σ. της ΕΥΩΝΥΜΟΣ από πλευράς μειοψηφίας;

Εμείς τουλάχιστον δεν εγκαλέσαμε κανένα άλλο μέλος της αντιπολίτευσης του Δ.Σ. γιατί ο καθένας έκανε το καθήκον του και βέβαια δεν συν-διοικούσε ούτε αποφάσιζε.
Μήπως κύριοι της Δημοτικής αρχής στη ΔΕΚΕΗΛ Α.Ε. που ιδρύθηκε το 1994, πληρώνονταν μισθωτοί - όπως αναφέρεται στην έκθεση του ορκωτού ελεγκτή - που δούλευαν στο Δήμο απ’ την επιχείρηση;;;   Μήπως μόνο απ’ αυτό το γεγονός, βγήκε ελλειμματική η επιχείρηση;;;

Εσείς δεν είχατε τόσα χρόνια πάρει χαμπάρι; Από παρθενογένεση προκύψατε;

Με τη δική σας ...λογική, συν-διοικούμε κι εμείς το Δήμο, όταν τέσσερα χρόνια τώρα δεν έχουμε συμφωνήσει, κι εμείς κι άλλες παρατάξεις, στις βασικές σας οικονομικές κι άλλες επιλογές.

Αλλά είπαμε όταν δεν έχεις επιχειρήματα...

Πάντως είναι κρίμα να καμαρώνετε πάνω στα ερείπια, που δημιούργησαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση οι άθλιες μνημονιακές πολιτικές, τις οποίες με τόση ευλάβεια στηρίζετε και υπηρετείτε.        

Χρήστος Κοκοτίνης

 

Δημοσίευση 14/11/2014 

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.