ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
Κειμενο

Με σκληρή γραμμή θα προσέλθει η κυβέρνηση στο Eurogroup και έχοντας εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με 162 «ΝΑΙ» και 137 «ΟΧΙ» η ελληνική αντιπροσωπεία καλείται να αντιμετωπίσει την άκαμπτη στάση του Βερολίνου και το βαρύ κλίμα που έχει διαμορφωθεί.

Με το τρίπτυχο: «Δεν υπογράφουμε παράταση μνημονίου - Ζητούμε χρόνο - Οι προγραμματικές δηλώσεις θα υλοποιηθούν στο ακέραιο», ο κ. Τσίπρας απάντησε στις πιέσεις και τις προειδοποιήσεις των Γερμανών, δίνοντας το στίγμα των βασικών σημείων που περιλαμβάνει η ατζέντα της κυβέρνησης.

«Στο Eurogroup δε θα βρίσκεται ο Γιάνης Βαρουφάκης, αλλά η Ελλάδα ολόκληρη. Δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής, η Ελλάδα δεν μπορεί να γυρίσει στα μνημόνια και την υποτέλεια», τόνισε με νόημα, αναμένοντας πλέον τις αντιδράσεις των εταίρων αλλά και των αγορών, μετά την ώθηση που έλαβαν την Τρίτη, εν μέσω αισιοδοξίας για πιθανή πρόοδο στην κατεύθυνση σύναψης μιας συμφωνίας.

H ψηφοφορία και οι ομιλίες

Χωρίς εκπλήξεις ψηφίστηκαν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, η οποία έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης. Μετά την καταμέτρηση, 162 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της κυβέρνησης (του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ), 137 κατά (της ΝΔ, της ΧΑ, του Ποταμιού, του ΚΚΕ, του ΠΑΣΟΚ), ενώ απουσίαζε ο Ν. Μιχαλολιάκος της Χρυσής Αυγής λόγω ασθενείας.

Συνολικά ψήφισαν 299 βουλευτές. «Είναι μια ιστορική στιγμή και ιστορική συνεδρίαση», είπε στο τέλος η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Το επόμενο ραντεβού της Ολομέλειας θα ορισθεί για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Η σχετική ανακοίνωση για το πρόσωπο που θα προτείνει η κυβέρνηση αναβλήθηκε (εκ νέου) για το Σαββατοκύριακο, οπότε δεν έχει προσδιορισθεί η ακριβής ημερομηνία της πρώτης ψηφοφορίας, αν και βάσει των ασφυκτικών περιθωρίων που δίνει το Σύνταγμα, η εκκρεμότητα θα πρέπει να κλείσει στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων του πρωθυπουργού και των μελών της κυβέρνησης ολοκληρώθηκε μία ώρα μετά τα μεσάνυκτα με τη φανερή ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Τσίπρας: Η Ελληνική Δημοκρατία δεν εκβιάζεται

Ο κ. Τσίπρας καταφέρθηκε με βαρύτατες αναφορές εναντίον των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου, εγκαλώντας τους εκ νέου ότι ζήτησαν μονάχα δίμηνη παράταση του προγράμματος, προκειμένου να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση προβλήματα χρηματοδότησης.

Ο πρωθυπουργός, μίλησε για πρωτοφανή εμπιστοσύνη της κοινωνίας προς την κυβέρνηση ενώ όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις σημείωσε ότι εδώ που βρισκόμαστε «δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής».

Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε τα εξής:

«Αν αποδεχτούμε να συνεχίσουμε από το σημείο που σταμάτησε η προηγούμενη κυβέρνηση, θα είναι σαν να αποδεχόμαστε ότι δεν έγιναν οι εκλογές».

«Πρέπει να το καταλάβουν ότι την 25η Γενάρη δεν είχαμε μια απλή κυβερνητική εναλλαγή. Είχαμε το τέλος ενός πολιτικού καθεστώτος.»

«Δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής στα μνημόνια γιατί αυτό θα σήμαινε οτι η Ευρώπη της λαϊκής κυριαρχίας δεν υπάρχει πια».

«Τις επόμενες ημέρες θα κρίθει αν η Ευρώπη μπορεί να διατηρήσει τη συνοχή της και να προχωρήσει μπροστά αλλάζοντας».

«Είμαστε ο πιο φιλοευρωπαϊκός εταίρος. Με διάθεση να παραμείνουμε σε μια Ευρώπη ισότιμη και δίκαιη για τους λαούς της.»

«Σε λίγες μόνο μέρες καταφέραμε να μετατρέψουμε το ζήτημα της μικρής Ελλάδας, όχι μόνο σε ευρωπαϊκό ζήτημα, αλλά σε παγκόσμιο ζήτημα.»

«Μέσα σε λίγες μόνο μέρες διεξάγεται η διαπραγμάτευση που δεν έγινε ποτέ από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, από το 2009 και μετά».

«Η νέα κυβέρνηση διαπραγματεύεται τη δανειακή σύμβαση.»

«Τα μνημόνια ήταν η ευκαιρία το κοινωνικό κράτος, η υγεία, η παιδεία, η δημόσια περιουσία να περάσουν στα χέρια των συμφερόντων των λίγων.»

«Η δανειακή σύμβαση που διαπραγματευόμαστε δεν είναι το μνημόνιο. Είναι η συμφωνία με τους εταίρους για οικονομική στήριξη.»

«Και η στήριξη δόθηκε για να επιστρέφεται πάλι πίσω στους δανειστές. Για να μπορεί η χώρα να αποπληρώνει τις δανειακές της υποχρεώσεις.»

«Οι προτάσεις μας είναι εκείνες που μπορούν να βάλουν τέλος στον παραλογισμό»

«Διαπραγματευόμαστε η σύμβαση αυτή να σταματήσει να συνοδεύεται από όρους τιμωρητικούς για τον ελληνικό λαό. Καταστροφικούς για την οικονομία».

«Η σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 θα τονώσει τη ζήτηση &την ανάπτυξη.Θα δημιουργήσει νέα έσοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία.»

«Η μόνη παρένθεση που θα υπάρξει στην σύγχρονη ελληνική δημοκρατία, θα είναι αυτή των μνημονιακών χρόνων. Που τελείωσε στις 25 Γενάρη.»

«Αν υπήρχε δανειακή θωράκιση μέχρι τον Ιούνη, δεν θα υπήρχε τεχνική δικαιολογία για να απειλείται η διακοπή της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ.»

«Η Ελλάδα αποκτά συμμάχους, η Ελλάδα αποκτά φωνή, η Ελλάδα διεκδικεί».

«Θέλω να διαβεβαιώσω τους έλληνες πολίτες, ότι αυτές οι προγραμματικές δηλώσεις θα υλοποιηθούν στο ακέραιο.»

«Η υλοποίηση του προγράμματος έχει προβλεφθεί σε συνθήκες δημοσιονομικής ισορροπίας & δεν σχετίζεται με ανάγκη για νέο δανεισμό.»

«Έτοιμα δύο νομοσχέδια. Το πρώτο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Το δεύτερο τα μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση».

 

Δημοσίευση 11/02/2015

[readon1 url="http://zougla.gr"]Πηγή: zougla.gr[/readon1]

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.