ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
Κειμενο

Συμπληρωματικές ρυθμίσεις στο φορολογικό νομοσχέδιο, με τις οποίες θα απαλλάσσονται οι ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών από τη φορολογητέα ύλη, ενώ θα υπάρξουν και εκπτώσεις με την προσκόμιση αποδείξεων αγοράς, υποσχέθηκε να φέρει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής την Τρίτη.


Όσον αφορά στο μέτρο των αποδείξεων, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι οι φορολογούμενοι θα υποχρεούνται να συγκεντρώνουν αποδείξεις ίσες με το 25% του δηλωθέντος εισοδήματός τους, ώστε να δικαιούνται την επιστροφή φόρου 2.100 ευρώ.

Έτσι, σύμφωνα με τον υπουργό, πρακτικά το αφορολόγητο όριο διευρύνεται από τα 5.000 σε 9.500 ευρώ. Η έκπτωση των 2.100 θα χορηγείται για εισόδημα μέχρι 21.000 ευρώ, ενώ θα μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ που αυξάνεται το εισόδημα και θα σταματά στα 42.000 ευρώ.

Φορολογούμενοι με εισοδήματα πάνω από 42.000 ευρώ θα είναι υποχρεωμένοι να συλλέγουν αποδείξεις αξίας 10.500 ευρώ (25% του εισοδήματός τους). Σε περίπτωση που κάποιος δεν συγκεντρώνει αποδείξεις, τότε θα έχει ποινή με συντελεστή 22% επί της διαφοράς.

Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε πως το σχέδιο νόμου εντάσσεται στον σχεδιασμό για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα και αναδιοργάνωση του φοροελεγκτικού μηχανισμού, κάτι που θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο με την παρουσίαση ενός νέου συστήματος.

Όπως υποστήριξε, με το παρόν νομοσχέδιο επιχειρείται η εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ με τον πλέον κοινωνικά δίκαιο τρόπο, με σημαντική διεύρυνση της φορολογικής βάσης, αύξηση των επιδομάτων για τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως «το 2013 είναι μια δύσκολη χρονιά, κατά την οποία ή θα αποδειχθεί πως θα τα καταφέρουμε ή όχι. Ήμασταν τζίτζικες για πάρα πολλά χρόνια και τώρα είμαστε μέρμηγκες. Χαλάρωση δεν πρέπει να υπάρξει, πριν από το 2014».

«Αν έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα από το 2013», προσέθεσε, «θα μπορούν οι εταίροι μας να μειώσουν κι άλλο τα επιτόκια των δανείων μας και να πέσει και άλλο το χρέος».

«Η αναβάθμιση της χώρας μας από τη Standard & Poor's, πραγματικά, μας δημιουργεί αισθήματα αισιοδοξίας, αλλά δεν εφησυχάζουμε. Ακόμα είναι η αρχή. Δεν έχουμε πετύχει τίποτα, πάρα πολύ λίγα πράγματα» ανέφερε.

Η συζήτηση για το νομοσχέδιο στην Επιτροπή Οικονομικών συνεχίζεται, με την αντιπολίτευση να δηλώνει ότι θα το καταψηφίσει και τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, να ζητούν βελτιώσεις.

 

 

Δημοσίευση 20/12/2012

[readon1 url="http://www.zougla.gr"]Πηγή: zougla.gr[/readon1]

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.