ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
Κειμενο

Ανακοίνωση, με αφορμή δημοσιεύματα περί φοροκαταιγίδας στην ακίνητη περιουσία, εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών, σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει εκατομμύρια ιδιοκτήτες σπιτιών.

 

Το οικονομικό επιτελείο στην ανακοίνωσή του επισημαίνει αρχικά ότι τα ειδοποιητήρια με τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας που φθάνουν στους φορολογουμένους για τα έτη 2010, 2011 και 2012 αφορούν σε μικρό μόνο αριθμό ιδιοκτητών, δεδομένου ότι ο φόρος θα πρέπει να καταβληθεί από φυσικά πρόσωπα με μεγάλη ακίνητη περιουσία, όπου το αφορολόγητο είναι ατομικό.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει εδάφιο της ανακοίνωσης όπου γίνεται λόγος για αλλαγές στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών. «Η προτεραιότητα στο θέμα των αντικειμενικών αξιών είναι η επέκτασή τους σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, έτσι ώστε να υπάρχει βεβαιότητα και σταθερότητα στη φορολογητέα βάση των ακινήτων και των σχετικών συναλλαγών» τονίζεται από το Υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρεται:

• «Τα ειδοποιητήρια με τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας που φθάνουν στους φορολογουμένους για τα έτη 2010, 2011 και 2012 αφορούν μικρό μόνο αριθμό ιδιοκτητών, δεδομένου ότι ο φόρος αφορά φυσικά πρόσωπα με μεγάλη ακίνητη περιουσία, όπου το αφορολόγητο είναι ατομικό.

Για παράδειγμα, ΦΑΠ για το 2010 θα πληρώσει περίπου το 5% των ιδιοκτητών ακινήτων, οι όποιοι κατέχουν ατομική ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ το άτομο και, άρα, στο ζευγάρι άνω των 800.000 ευρώ.

Για το 2011, λόγω μείωσης του αφορολόγητου, οι ιδιοκτήτες που θα πληρώσουν τον φόρο ανέρχονται σε περίπου 10% με ατομική ακίνητη περιουσία από 200.000 ευρώ και άνω, ενώ αντίστοιχα είναι τα ποσοστά για το 2012.

• Η προτεραιότητα του Υπουργείου Οικονομικών στο θέμα των αντικειμενικών αξιών είναι η επέκτασή τους σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, έτσι ώστε να υπάρχει βεβαιότητα και σταθερότητα στη φορολογητέα βάση των ακινήτων και των σχετικών συναλλαγών.

• Όσον αφορά στον σχεδιασμό για τα ακίνητα εκτός σχεδίου, εξετάζεται η ένταξή τους στον ενιαίο φόρο ακινήτων, προκειμένου να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να κατανεμηθούν τα βάρη δικαιότερα, ώστε να συνεισφέρουν όλοι κατά τη δυνατότητά τους. Εξετάζεται, επίσης, η ιδιαιτερότητα των εκτός σχεδίου ακινήτων και αγροτεμαχίων, ώστε να ληφθεί υπ' όψιν για τη φοροδοτική ικανότητα των ιδιοκτητών τους».

 

Δημοσίευση 03/01/2013

[readon1 url="http://www.zougla.gr"]Πηγή: zougla.gr[/readon1]

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.