ΔΗΜΟΣ
Κειμενο

Σε κλίμα συγκίνησης, ιστορικής συνείδησης και απόδοσης φόρου τιμής πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση μνήμης, για τα 104 χρόνια της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, που διοργάνωσε ο Δήμος Ηλιούπολης σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ποντίων της πόλης «Η Τρυγώνα», όπου μεταξύ άλλων μαθητές και μαθήτριες του 2ου Δημοτικού Σχολείου της πόλης απήγγειλαν ποιήματα.

Το πρωί της Πέμπτης 18 Μαΐου 2023 πραγματοποιήθηκε η επιμνημόσυνη δέηση, στη συνέχεια έγινε η κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Ποντιακού Ελληνισμού (Μαρίνου Αντύπα & Τζουμαγιάς) στην Ηλιούπολη, ακολούθησαν ομιλίες, ποντιακοί χοροί και ποιήματα.

Ο Δήμαρχος Ηλιούπολης κ. Γιώργος Χατζηδάκης τόνισε:

«Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής και μνήμης στην Ποντιακή Κοινότητα, καθώς 353.000 ψυχές ζητούν δικαίωση.
Ποτέ δεν θα ξεχάσουμε τα πάθη που βίωσαν τα αδέρφια μας του Ποντιακού Ελληνισμού, μαζί με τον τοπικό σύλλογο ‘Η Τρυγώνα’ θα κρατήσουμε ζωντανή την ποντιακή λαϊκή πολιτιστική κληρονομιά και όλοι μαζί, με ‘όπλο’ μας το Δίκαιο, θα προσπαθήσουμε να επιτύχουμε την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας.
Κρατάμε ζωντανή την ιστορική μας συνείδηση, με σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων της θηριωδίας των Νεότουρκων και των συμμάχων τους.
Τιμούμε την εποποιία πολιτισμού, ανθρωπισμού και ελευθερίας που δημιούργησαν, στα εδάφη του Πόντου, οι συμπατριώτες μας Πόντιοι.
Υποκλινόμαστε στην υπεράνθρωπη θυσία τους και στον αγώνα τους για να κρατήσουν άσβεστη την ιστορία, την πίστη και την παράδοσή τους και θα τιμήσουμε όπως πρέπει τις αξίες αυτές».

Παρόντες ήταν η Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ηλιούπολης «Η Τρυγώνα» Έλλη Χαραλαμπίδου, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Αντζινάς, o Aντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Κώστας Σεφτελής, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Δημοτικής Αστυνομίας Παναγιώτης Κόκλας, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων Στάθης Ψυρρόπουλος, Τάσος Ευσταθίου, Γαβριήλ Αραμπατζής και Αθανάσιος Βαμβίνης, ο υποψήφιος βουλευτής Νοτίου Τομέα της ΝΔ Σταύρος Νικολαΐδης, η Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κα Ιωάννα Σκλαβενίτη, ο Αντιπρόεδρος του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Δημήτρης Πανταζόπουλος, ο Πρόεδρος του ΚΑΦΑΔΗΛ Κώστας Καλούδης, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι Φορέων και Συλλόγων.

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.