ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
Κειμενο

Σε λίγες μέρες ξεκινά η σχολική χρονιά σε μια νέα και δύσκολη πραγματικότητα εξαιτίας του COVID-19. Σε μια ήδη ανεπαρκή και ελλειμματική δημόσια παιδεία, τόσο σε κτηριακό όσο και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού, ήρθαν να προστεθούν οι ειδικές συνθήκες που απαιτούνται λόγω της πανδημίας: συνεχή σχολαστική καθαριότητα και αερισμός των αιθουσών, περιορισμός συνωστισμού - δηλαδή μείωση αριθμού μαθητών- και τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας.

Αυτές είναι οι βασικές προϋποθέσεις που απαιτούνται για την έναρξη και την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Απέναντι σ’ αυτήν την αναγκαιότητα, οι εξαγγελίες του Υπουργείου Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, βρίσκονται στο ίδιο μοτίβο επικοινωνιακής πολιτικής που ακολουθεί μέχρι σήμερα η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας συνολικότερα.

  • Αντί να μειώσει τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα, νομοθέτησε -μέσα στο καλοκαίρι- τους  25 μαθητές ανά τάξη.
  • Αντί να εξασφαλίσει επαρκές προσωπικό για την καθαριότητα των σχολείων καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους αλλά και υγειονομικό υλικό (αντισηπτικά, μάσκες), "πετάει το μπαλάκι" στην τοπική αυτοδιοίκηση καλώντας τους να προσλάβουν επιπλέον προσωπικό και να προμηθεύσουν αντισηπτικά και μάσκες τα σχολεία χωρίς την πλήρη κάλυψη του κόστους αυτού.

Εμείς, αναλάβαμε την ατομική μας ευθύνη, ας αναλάβει και η πολιτεία τη δική της...

Όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών ανταποκρίθηκε εφαρμόζοντας τους υγειονομικούς περιορισμούς (αποστάσεις, μάσκες, περιορισμένη κυκλοφορία κλπ.).

Υπάρχει και η ευθύνη της κυβέρνησης, της επίσημης πολιτείας, για τη θωράκιση του συστήματος υγείας με προσωπικό και εξοπλισμό (που δεν έγινε) και για την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των σχολείων (που δεν γίνεται).

Για την ασφάλεια των παιδιών μας και των εκπαιδευτικών γνωρίζει η κυβέρνηση καλά πως δεν φτάνουν μόνο οι μάσκες σαν μέτρο προστασίας μιας και είναι το μόνο που ανακοίνωσε.

Ζητάμε:

  • Καμιά τάξη με περισσότερους από 15 μαθητές ή 12 μαθητές όπου οι τάξεις στεγάζονται σε κοντέινερ ή δεν υπάρχει φυσικός αερισμός. Να εξασφαλιστούν κατάλληλοι χώροι και να προσληφθεί το απαραίτητο μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό.
  • Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων αλλά και αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, ώστε να υπάρχει καθαριότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου.
  • Πρόληψη τραπεζοκόμων για την ασφαλή λειτουργία του ολοήμερου.
  • Εξασφάλιση έκτακτων κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές για την προμήθεια με το απαραίτητο υλικό (Μέσα Ατομική Προστασίας, είδη καθαρισμού, αντισηπτικά κ.λπ.)
  • Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους εκπαιδευτικούς και μαθητές.
  • Δημιουργία Σχολιατρικής Υπηρεσίας που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο λειτουργίας των σχολείων αλλά και τη διαχείριση των κρουσμάτων. Παράλληλα την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Υγείας στην πόλη μας.
  • Κατάργηση κάθε νομοθετικής διάταξης που επιτρέπει κάμερα στα σχολεία και on-line μετάδοση των μαθημάτων.

Οι Σύλλογοι Γονέων, όλοι οι γονείς μαζί με τους εκπαιδευτικούς, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία της πόλης, να διεκδικήσουμε ότι απαιτείται για την ασφαλή λειτουργεία των σχολείων.

Να υπερασπιστούμε την Υγεία και την Ασφάλεια παιδιών και εκπαιδευτικών, σ' ένα σύγχρονο Δημόσιο Σχολείο.

Καλή Σχολική Χρονιά και καλή Δύναμη σε όλους ...!!!

Για το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος                                                               Η Γραμματέας
Τασούλας Μιχάλης                                            Κουφουδάκη Ντόρα

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.