ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
Κειμενο

Σε μία πρωτότυπη δράση προχώρησε η ομάδα Εθελοντών του Δήμου Ηλιούπολης και μέλη της παράταξης «Πρώτα η Ηλιούπολη» για να προωθήσουν μία διαφορετική κουλτούρα στάθμευσης στην πόλη.

Με δεδομένα τα υπαρκτά προβλήματα στάθμευσης, τοποθετήθηκαν για συνεχόμενα Σαββατοκύριακα «ψεύτικες κλήσεις» σε αυτοκίνητα και μηχανάκια που ήταν σταθμευμένα παρανόμως στην πόλη, εστιάζοντας σε συνηθισμένες παραβάσεις στην πόλη, όπως είναι το κλείσιμο των ραμπών αναπήρων, παράνομες σταθμεύσεις σε λεωφορειόδρομους, σε πεζοδρόμια ή σε γωνίες που δυσκολεύουν την στροφή αυτοκινήτων.

Η «ψεύτικη κλήση» προσομοίαζε σε κλήση που έμοιαζε με αυτήν των αρμοδίων οργάνων, προκειμένου να πλησιάσει ο παραβάτης και μόλις την πιάσει στα χέρια του να αντιληφθεί ότι πρόκειται για κλήση που δεν ισχύει, ενώ με έκπληξη όλοι όσοι έλαβαν την «ψεύτικη κλήση» διάβασαν ένα κοινωνικό μήνυμα που ήταν γραμμένο πάνω στο χαρτί και παρότρυνε τους πολίτες να συμπορευτούν με τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, προκειμένου να υπάρχει σεβασμός στα άτομα με αναπηρία, τους πεζούς, εξασφαλίζοντας μία ποιότητα ζωής στους δημότες και κατοίκους της πόλης.

Πιο συγκεκριμένα το μήνυμα ήταν το ακόλουθο: «Aγαπητέ Δημότη, Κάτοικε, Επισκέπτη, αυτή την φορά δεν θα βεβαιωθεί το πρόστιμο. Την επόμενη φορά όμως θα είναι πραγματική κλήση. Θέλουμε τη βοήθειά σου για να βελτιωθεί η καθημερινότητα των πεζών, των ατόμων με αναπηρικό αμαξίδιο, των ανθρώπων που θέλουν να περάσουν με το καρότσι και δεν μπορούν λόγω της παράνομης στάθμευσης. Μπορούμε να στηριζόμαστε και σε σένα για την αλλαγή νοοτροπίας στην Ηλιούπολη στο ζήτημα της παράνομης στάθμευσης;»

Οι κάτοικοι και δημότες όταν συναντήθηκαν με μέλη της εθελοντικής δράσης την στιγμή που βρήκαν την κλήση πάνω στο όχημά τους, τα ευχαρίστησαν, ενώ την ίδια στιγμή η δράση αυτή υπήρξε η αφορμή για σημαντική ανταλλαγή ιδεών μεταξύ των παραβατών και των μελών της εθελοντικής δράσης.

Παρόμοιες δράσεις που έχουν εφαρμοστεί κατά καιρούς και σε άλλους δήμους της χώρας αναδεικνύουν τη διάθεση αλλαγής νοοτροπίας και κουλτούρας στάθμευσης, προκειμένου οι πόλεις να είναι πιο βιώσιμες για ανθρώπους τρίτης ηλικίας, για ανθρώπους με παιδιά που δυσκολεύονται να κυκλοφορήσουν με τα παιδικά καρότσια, για τα άτομα με αναπηρία.

Η εθελοντική δράση αυτή πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια ενός συνόλου ενεργειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για κοινωνικές ομάδες που αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στη μετακίνηση.

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.