ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κειμενο

Συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο ο ορισμός των τελών και των φόρων στο Δήμο για το 2018. (Η απόφαση επισυνάπτεται στο τέλος)

Η δημοτική αρχή του κ. Βαλασσόπουλου ήρθε με την απόφαση να μην γίνει αύξηση των δημοτικών τελών αφού όπως δηλώνει η πολιτική της είναι “να νοικοκυρέψει τα οικονομικά του δήμου χωρίς να αυξήσει τα δημοτικά τέλη”. 

Αλήθεια είναι ότι τα δημοτικά τέλη στο δήμο μας όπως και πολλούς άλλους δεν αυξήθηκαν από το 2010, χρονιά κρίσης. Όμως, όπως από πρώτο χέρι γνωρίζουμε, το εισόδημα των λαϊκών νοικοκυριών και των μικροεπαγγελματιών από τότε μέχρι σήμερα έχει βυθιστεί στα τάρταρα και επιπλέον έχουν προστεθεί στις πλάτες τους βουνό φόροι από Κράτος και Δήμους.

Η αλήθεια ακόμη είναι ότι το να χρωστά σήμερα κανείς σε Κράτος ή Δήμο δεν δηλώνει μόνο ένα “φέσι” που μήνα με το μήνα μεγαλώνει με γεωμετρική πρόοδο. Σήμερα το “φέσι” θα φτάσει στην εφορία και το χέρι του κράτους μπαίνει στο τραπεζικό λογαριασμό χωρίς να ρωτήσει αν έχει να φας, δεσμεύει την φορολογική ενημερότητα και ακολουθεί ο πλειστηριασμός - ηλεκτρονικός πια - σε κάθε περιουσιακό στοιχείο, χτυπά χωρίς έλεος και αυτό το δικαίωμα της κατοικίας!!!

Μέσα σε αυτό το άγριο κοινωνικό τοπίο που διαμορφώνεται και την πολιτική πραγματικότητα που βγάζει σε μόνιμη σέντρα δικαιώματα και λαϊκές ανάγκες - η μη αύξηση των τελών στο Δήμο δεν δηλώνει ούτε ελάφρυνση, ούτε την κοινωνική ευαισθησία των δημοτικών αρχών.

Η επιλογή της μη αύξησης των δημοτικών τελών, τα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης, από τις δημοτικές αρχές (παρότι οι Κυβερνήσεις διαχρονικά και η σημερινή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σπρώχνουν στην ανταπόδοση τους δήμους επιδιώκοντας η τσέπη των δημοτών να κλείνει τις μεγάλες τρύπες στην χρηματοδότηση των Δήμων που ανοίγει η μεγάλη μείωση της χρηματοδότησης τους από το κράτος - σήμερα ξεπερνά το 62%) - πατάει στις ήδη υπέρογκες αυξήσεις των δημοτικών τελών που είχαν λάβει χώρα στα προ κρίσης χρόνια, στην επέκταση της ανταπόδοσης για τις περισσότερες από τις υπηρεσίες των δήμων και που όπως θυμόμαστε παλιότερα ήταν εντελώς ή σχεδόν δωρεάν πχ παιδικοί σταθμοί, αθλητικές - πολιτιστικές δραστηριότητες, νερό, νεκροταφείο κλπ.

Και τέλος γιατί οι δήμαρχοι των αστικών κομμάτων γνωρίζουν ότι ισχύει το “ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος”. Γνωρίζουν δηλαδή πολύ καλά την ανημπόρια όλο και περισσότερων νοικοκυριών να πληρώσουν στο ταμείο του δήμου και της εφορίας και είναι αυτή ή πραγματικότητα που τους αναγκάζει να είναι “συγκρατημένοι” σε νέες αυξήσεις.

Την παραπάνω εικόνα την επιβεβαιώνουν και τα οικονομικά στοιχεία στον Δήμο μας - για οφειλές και οφειλέτες – που παράλληλα αναδείχνουν μια σειρά άλλα σημαντικά και ενδιαφέροντα στοιχεία που μαρτυράνε ποιοι είναι αυτοί που χρωστάνε και πόσα στο ταμείο του Δήμου και ποιος τελικά θα πληρώσει η θα βρεθεί πολύ γρήγορα απειλούμενος με κατάσχεση και από το Δήμο.

Ας δούμε τα στοιχεία από το Δήμο:

 • 10 χιλιάδες άτομα χρεωστάνε στο Δήμο από 300 έως 500 ευρώ που το ύψος τους ως σύνολο ανέρχεται σε περίπου 1εκ 200χιλ ευρώ. Οι 700 χιλιάδες ευρώ από αυτές τις οφειλές αφορούν σε οδικές κλήσεις.
 • Για 1.048 άτομα έχει ήδη μπλοκαριστεί η φορολογική τους ενημερότητα από το Δήμο και τα 415 από αυτά (περίπου δηλαδή το 40%) στερούνται την φορολογική τους ενημερότητα για οφειλές 300 έως 500 ευρώ!!!
 • 49 επιχειρήσεις χρεωστάνε στο Δήμο 1 εκ. ευρώ που όπως μαρτυράνε οι υπηρεσίες είναι οφειλές που είναι αδύνατον να εισπραχτούν αφού οι περισσότερες από αυτές – πχ εταιρείες διαφήμισης – έχουν κηρύξει προ πολλού φούντο.
 • Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι και το παρακάτω. Ως γνωστόν είναι πολλά τα νοικοκυριά που προστρέχουν σε ρύθμιση στην ΔΕΗ (ή άλλους παρόχους ενέργειας) για να μπορέσουν να πληρώσουν τους τσουχτερούς λογαριασμούς ρεύματος. Η ρύθμιση όμως αυτή αφήνει απ’ έξω τα δημοτικά τέλη, τα οποία η ΔΕΗ πιστοποιεί - μετά την ρύθμιση - ως οφειλόμενα στο Δήμο. Σήμερα 1293 νοικοκυριά στην πόλη μας μέσα από αυτό το δρόμο καταγράφονται ως οφειλέτες πια και στο Δήμο με σύνολο οφειλών 283 χιλιάδες ευρώ! Θέμα που, όπως μαθαίνουμε, λίγοι το γνωρίζουν και θα ξαφνιαστούν όταν ο Δήμος κάνει απαιτητά τα οφειλόμενα και εφόσον, με βάση το νόμο, φτάσουν τα 293 ευρώ!!
 • Η εικόνα αποτυπώνει μια πραγματικότητα γνώριμη από παλιά και ανεξάρτητα του ποιος είναι στο κυβερνητικό τιμόνι. Στο ταμείο της εφορίας, του Δήμου, της τράπεζας πληρώνει αυτός που συνήθως  χρωστάει τα λιγότερα, ο φτωχός λαός δηλαδή  και με τον πλέον επώδυνο τρόπο. Αυτός που και  πριν την κρίση έστρωνε το τραπέζι για τους χορτασμένους, με την δουλειά και τους φόρους (άμεσους και έμμεσους) και τώρα στην κρίση το καλούν να πληρώσει διπλά και τριπλά  στο όνομα “του έθνους και της πατρίδας” το τραπέζι που σπάσανε και επιδιώκουν να ξαναστρώσουν για το νέο φαγοπότι τα επιχειρηματικά συμφέροντα ντόπια και ξένα. Αυτός είναι ο δρόμος της “δίκαιης ανάπτυξης” που τάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, “της ανάπτυξης που δεν θα αφήσει κανέναν πίσω” της Ν.Δ. Ο καπιταλισμός που γνωρίζουμε και νοιώθει στο πετσί του ο λαός και που δεν ανθρωπεύει αλλά μόνο ανατρέπεται.  

Η Λαϊκή Συσπείρωση, οι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι στην συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο ανέδειξαν σειρά από τα παρά πάνω ζητήματα.

 • Τον αντιδραστικό χαρακτήρα της λεγόμενης ανταποδοτικότητας στις υπηρεσίες καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού. Μια πολιτική που κρατεί χρόνια και επεκτείνεται, βαθιά αντιλαϊκή, με στόχο το κράτος να διασφαλίζει και να σπρώχνει πόρους και κεφάλαια στην κερδοφορία των επιχειρήσεων.  
 • Κρίσιμες υπηρεσίες για την δημόσια υγεία, το περιβάλλον, την κατοικία, δεμένες με την ποιότητα ζωής, το αίσθημα ασφάλειας, φορτώνονται κατά αποκλειστικότητα στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών.
 • Υποδομές και εργαζόμενοι στις αντίστοιχες υπηρεσίες που συναρτάται η ύπαρξη και ο αναγκαίος εκσυγχρονισμός τους με τη τσέπη των νοικοκυριών που παίρνει την μορφή και την ουσία του κεφαλικού φόρου μια και πλούσιοι, φτωχοί, άνεργοι, ιδιοκτήτες μεγάλης περιουσίας, ενοικιαστές, κοινόχρηστοι χώροι και αποθήκες πληρώνουν με το ίδιο τιμολόγιο.
 • Μεγάλες επιχειρήσεις, Σκλαβενίτης, Βασιλόπουλος, τα μεγάλα super market, τράπεζες κλπ πληρώνουν για την αποκομιδή των σκουπιδιών με το ίδιο τιμολόγιο με τα μικρομάγαζα και τις μικροεπιχειρήσεις  στις φτωχογειτονιές.

Μάλιστα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ την βαθειά ταξική πολιτική της ανταπόδοσης και της επιχειρηματικότητας στους δήμους τις διευρύνει και τις σερβίρει ως δήθεν οικονομική αυτοτέλεια των δήμων!.

Για παράδειγμα τα δήθεν ανακουφιστικά μέτρα από την κυβέρνηση, όπως αυτό της  ρύθμισης των 100 δόσεων για τα οφειλόμενα στο Δήμο και η δυνατότητα διασταύρωσης στοιχείων οφειλετών και μη με κρατικούς εισπρακτικούς μηχανισμούς όπως η εφορία, το Ε9, η ΔΕΗ δεν φτιάχνονται για να πάρουν ανάσα οι μικροοφειλετες στο Δήμο. Δομούν ένα σφιχτό πλαίσιο ελέγχου και για τα χρέη στο δήμο, που στην πρώτη δυσκολία του οφειλέτη να ανταποκριθεί στην ρύθμιση, θα παίρνει αυτόματα σειρά ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός.

Οι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι επανέφεραν την πρόταση για μια σοβαρή ανάσα ανακούφισης σε ένα κόσμο που σήμερα έχει γονατίσει.

 • να μειωθεί η τιμή κατοικίας στο 1 ευρώ και να αφαιρεθεί ή να περιοριστεί στο ελάχιστο για τους κοινόχρηστους πολυκατοικιών και αποθήκες κατοικιών.
 • Να δημιουργηθούν διαφορετικές ζώνες τιμής για την επαγγελματική στέγη με στόχο να πληρώσουν αυξημένα οι μεγάλες επιχειρήσεις που επιβαρύνουν και με όγκο σκουπιδιών και να ελαφρυνθούν τα μικρομάγαζα ιεραρχώντας τις φτωχές γειτονιές της πόλης π.χ στην Αγ. Μαρίνα, Τυπογραφικά, Αγ. Κωνσταντίνο, την Κάτω Ηλιούπολη, τους νέους μικροεπαγγελματίες που δοκιμάζουν να σταθούν στα πόδια τους με μεγάλες δυσκολίες.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
(παραθέτουμε αποσπάσματα της απόφασης με βάση την εισήγηση υπογραμμίζοντας τους βασικούς άξονες που την διέπουν)

ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΕΛΟΥΣ

α) Η τιμή για κατοικίες 1,42 € /τ.μ. .
β) Για τους επαγγελματικούς χώρους  3,65 €/τ.μ. .

Αναλυτικά: Για στεγασμένους χώρους από 6000 τ.μ. & και άνω σε 2,20 €/τ.μ.

Για μη στεγασμένους χώρους κάτω από 6000 τ.μ. σε 1,39 €/τ.μ.

Για μη στεγασμένους χώρους πάνω από 6000 τ.μ. σε 0,41 €/τ.μ.

Για τους μετρητές κοινοχρήστων χώρων, η χρέωση γίνεται με τιμολόγιο οικιακής χρήσης.

Για τις αποθήκες που ενοικιάζονται σαν επαγγελματικού χώροι, η χρέωση γίνεται στην ΔΕΗ με τιμολόγιο επαγγελματικής χρήσης.

Για τις αποθήκες διαμερισμάτων η χρέωση γίνεται με τιμολόγιο οικιακής  χρήσης.

ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ- ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ

Α) ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ: Πλήρης απαλλαγή για ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ, μείωση 50% για μεγαλύτερα εισοδήματα.

Β) ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ: Πλήρης απαλλαγή για ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ, μείωση 50% για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ.

Γ) ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ: Πλήρης απαλλαγή για ετήσιο εισόδημα μέχρι 15.000 ευρώ, μείωση 50% για μεγαλύτερα εισοδήματα.
(Μονογονεϊκές οικογένειες νοούνται όσες αποτελούνται από έναν γονιό (χωρίς γάμο ή σε κατάσταση χηρείας) και ένα τουλάχιστον ανήλικο παιδί ή ενήλικο μέχρι 25 ετών που να σπουδάζει σε αναγνωρισμένες σχολές του εσωτερικού ή της αλλοδαπής ή υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία.)

Δ) ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΑΝΩ ΤΟΥ 67%: Πλήρης απαλλαγή, µε απόφαση σε ισχύ της κατά περίπτωση αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής ή του ΚΕΠΑ.

Ε) ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΡΓΟΙ: Πλήρης απαλλαγή. Μακροχρόνια άνεργοι νοούνται όσοι έχουν συμπληρώσει αδιαλείπτως επί 12µηνο εγγραφή στον ΟΑΕΔ (και οι δυο γονείς με ανήλικα τέκνα)
##Σ.Σ καλύπτονται δηλαδή ως μακροχρόνια άνεργοι μόνο τα νοικοκυριά που έχουν ανήλικα παιδιά και είναι και οι δυο μακροχρόνια άνεργοι!!!

ΣΤ) ΑΠΟΡΟΙ: Πλήρης απαλλαγή.
Άποροι νοούνται όσοι έχουν βεβαίωση οικονομικής αδυναμίας από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου ή έχουν βιβλιάριο απορίας ή είναι δικαιούχοι του πρώτου κεφαλαίου του ν. 4320/2015 (ΦΕΚ Α΄29/2015) (δικαιούχοι επιδόματος σίτισης, ενοικίου, κοινωνικού τιμολογίου).

Με βάση τα παραπάνω τα ΕΣΟΔΑ διαμορφώνονται:

ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ: 3.100.000 τ.μ. Χ 1,42 € / τ.μ.=4.402.000,00 €
ΛΟΙΠΟΙ  ΧΩΡΟΙ: 230.000 τ.μ. Χ 3,65€ / τ.μ.=839.500,00 €
ΣΥΝΟΛΑ (Κ.Α. 0311) 5.241.500,00

ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΑ ΕΤΗ 1.145.000,00 €
ΒΕΒΑΙΩΘΕΝΤΑ ΕΣΟΔΑ ΚΑΤΑ ΤΑ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΑ ΕΤΗ 310.935,1 €
ΣΥΝΟΛΟ 6.697.435,17 €
ΣΣ: ως ποσό είναι σχεδόν το 1/3 του προϋπολογισμού του Δήμου Ηλιούπολης.

ΙΙ. ΕΞΟΔΑ

Α. ΜΙΣΘΟΙ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ- ΠΑΡΟΧΕΣ ΣΕ ΕΙΔΟΣ 2.783.000,00 €
Β. ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΥΠΕΡ Ε.Δ.Σ.Ν.Α. 1.295.482,05 €
(6 % επί των τακτικών εσόδων  έτους 2014)
Γ.   ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ    35.000,02 €
##ΣΣ αφορά τις δόσεις του δανείου για την ανανέωση του στόλου καθαριότητας
ΣΤ. ΔΑΠΑΝΕΣ  ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ- ΑΝΑΛΩΣΙΜΩΝ 331.214,67 €
(Περιλαμβάνονται δαπάνες προμήθειας Πετρελαίου κίνησης, υλικών καθ/τας κλπ.)
Θ. ΕΞΟΔΑ ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ & ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ 355.000,00 €
(Περιλαμβάνονται τα δικαιώματα της ΔΕΗ από την είσπραξη των τελών καθαριότητας & Φωτισμού)

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.