ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κειμενο

Ξεκίνησε χτες, στο Β’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας η δίκη για την επίθεση τάγματος εφόδου της Χρυσής Αυγής στον Κοινωνικό Χώρο «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη (10/7/2013). Κατηγορούμενοι είναι τα στελέχη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Ι. Λαγός και Ν. Μίχος (τώρα «ανεξάρτητος»), που ηγήθηκαν αυτοπροσώπως της επίθεσης, μάλιστα ο Ι. Λαγός με το βουλευτικό του αυτοκίνητο.

Τα αδικήματα αφορούν ηθική αυτουργία σε απρόκλητη φθορά ξένης ιδιοκτησίας από κοινού και σε απρόκλητη επικίνδυνη σωματική βλάβη από κοινού. Εκτός των δύο, κατηγορούμενοι είναι και άλλοι 7 χρυσαυγίτες για απρόκλητη φθορά ξένης ιδιοκτησίας από κοινού, απρόκλητη επικίνδυνη σωματική βλάβη από κοινού και οπλοφορία.

Η σημαντική αυτή υπόθεση έχει συσχετιστεί με τη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης. Στο «Συνεργείο» επιτέθηκε μηχανοκίνητο τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής. Με λοστούς και κοντάρια κατέστρεψαν το χώρο, χτύπησαν και τραυμάτισαν τον εκμισθωτή. Η δασκάλα και τα μικρά παιδιά κατάφεραν να κρυφτούν στην τουαλέτα. Και όλα αυτά, ενώ στο σημείο υπήρχαν αστυνομικοί…

επίθεση Χρυσής Αυγής στο «Συνεργείο»

Στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή υπενθυμίζεται ότι κατατέθηκαν αποδεικτικά στοιχεία (μάρτυρες ταυτοποίησαν σχετικές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από περίοικο, σχετικά βίντεο κ.ά.) για την οργάνωση της επίθεσης και την εκτέλεσή της από τάγμα εφόδου, του οποίου ηγούνταν οι δύο χρυσαυγίτες βουλευτές.

Η παρουσία του Ι. Λαγού ταυτοποιείται και από την πινακίδα του ΙΧ οχήματός του, που καταγράφηκε από περίοικους. Το αυτοκίνητο ανήκει σε εταιρεία μίσθωσης οχημάτων που το είχε παραχωρήσει με σύμβαση leasing στη Βουλή. Στη διαδικασία των αναγνωστέων εγγράφων είχαν διαβαστεί επίσης μηνύματα που βρέθηκαν στο κινητό του Ι. Λαγού, από τα οποία προκύπτει ότι ο ίδιος οργάνωσε και συμμετείχε στην επίθεση.

Και χτες, το θύμα της επίθεσης, ο μάρτυρας Π. Δριμυλής, αναγνώρισε σε φωτογραφίες που τραβήχτηκαν την ώρα της επίθεσης από περίοικο τον κατηγορούμενο Ν. Μίχο και γνωστοποίησε στο δικαστήριο τα μηνύματα του Ι. Λαγού πριν και μετά την επίθεση: «Ήρθαμε και τους γ….», «Τους κοπανήσατε;», «Και βέβαια ναι», «Πήραμε τους προσαχθέντες και φύγαμε».

Σημειωτέον, η συγκεκριμένη δικογραφία είχε τεθεί αρχικά στο αρχείο αγνώστων δραστών απ’ όπου τελικά ανασύρθηκε.

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.