ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κειμενο

Το σωματείο μας τιμά τους μεγάλους γυναικείους αγώνες των προηγούμενων αιώνων και καλεί γυναίκες και άντρες εργαζόμενους να δυναμώσουμε τη διεκδίκηση για τη γυναικεία ισοτιμία και χειραφέτηση.

Αγωνιζόμαστε για τις σύγχρονες ανάγκες της εργαζόμενης και άνεργης γυναίκας, για τη διασφάλιση όλων εκείνων των οικονομικών και κοινωνικών προϋποθέσεων, ώστε να μπορεί να σταθεί στα πόδια της χωρίς να συναντά εμπόδια στην εργασία, στη ζωή της.

Η επιστημονική πρόοδο και τεχνολογική ανάπτυξη μπορούν να αξιοποιηθούν για να διασφαλίσουν σταθερή δουλειά με σταθερό ωράριο για όλες και όλους, που θα κατοχυρώνεται μέσα από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς που να καλύπτουν τις σημερινές ανάγκες μας,  κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας,  με μέτρα προστασίας της μητρότητας και του γυναικείου οργανισμού.

Εμπόδιο για να ζήσουμε όπως μας αξίζει, μπαίνουν η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις και στηρίζουν όλα τα κόμματα που κινούνται στις ράγες της. Οι όποιες διακηρύξεις για τη συμμετοχή  περισσότερων γυναικών στα Κέντρα Λήψης Αποφάσεων της ΕΕ, στις κυβερνήσεις κλπ, δεν μας παραπλανά, αφού ήδη έχουμε πείρα από γυναίκες υπουργούς και αρχηγούς κρατών στην εφαρμογή αντιλαϊκής πολιτικής, που χειροτέρευσαν τη θέση γυναικών και αντρών εργαζομένων, κατήργησαν δικαιώματα.

Όλες οι κυβερνήσεις, στο όνομα της “εναρμόνισης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής” ψήφισαν νόμους που έχουν κάνει “κανονικότητα” τη ζωή και ωράρια λάστιχο, τη δουλειά τις Κυριακές, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, την τηλεργασία, με βαριές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία των γυναικών.

Οι ανάγκες των γυναικών λογαριάζονται ως κόστος για το κράτος, ακόμα και η μητρότητα θεωρείται παρωχημένη και όσα απορρέουν από αυτήν. Γι’ αυτό άλλωστε, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων διατηρείται η απαράδεκτη διάταξη των 200 ενσήμων τα τελευταία 2 χρόνια, ως προϋπόθεση για το επίδομα και την άδεια μητρότητας, που αποκλείει χιλιάδες εργαζόμενες γυναίκες και από τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας της μητρότητας.

Γι’ αυτό η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, προχωράει στην ταυτόχρονη συντριβή κρίσιμων κοινωνικών δικαιωμάτων στην υγεία, την πανεπιστημιακή εκπαίδευση, εντείνει την υποχρηματοδότηση και εμπορευματοποίηση της προσχολικής φροντίδας και αγωγής, της ειδικής αγωγής, της κοινωνικής προστασίας της οικογένειας.

Διεκδικούμε μόνιμη και σταθερή εργασία, με πρόσθετα μέτρα στήριξης των εργαζόμενων γυναικών, όπως αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού, απαγόρευση απόλυσης εγκύων, κατοχύρωση αδειών μητρότητας, τοκετού, λοχείας για όλες τις εργαζόμενες ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης με πλήρη μισθολογικά, εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα.

Διεκδικούμε ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν εκτεταμένο δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών και δομών Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας, φροντίδας και προσχολικής αγωγής για τα παιδιά μας, για να αναπτύσσονται ολόπλευρα.

Αντιπαλεύουμε την εμπορευματοποίηση κάθε πλευράς της κοινωνικής ζωής, του γυναικείου σώματος, την εμπορική χρήση της παρένθετης μητρότητας, της σεξουαλικότητας, ακόμα και της διαδικασίας απόκτησης παιδιών. Όλα τα παραπάνω αποτελούν κερδοφόρους τομείς με παγκόσμια δικτύωση, μέσω νόμιμων ή και παράνομων κυκλωμάτων, που αποφέρουν τεράστια κέρδη σε κράτη και επιχειρήσεις.

Στέλνουμε μήνυμα αλληλεγγύης στις γυναίκες και τα παιδιά της Παλαιστίνης που βιώνουν τη βία του κράτους- δολοφόνο του Ισραήλ. Διατρανώνουμε την απαίτηση μας να σταματήσει εδώ και τώρα η σφαγή στη Γάζα αλλά και κάθε εμπλοκή και συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, να γυρίσει τώρα πίσω η ελληνική φρεγάτα. Δεν αποδεχόμαστε  η ΕΕ σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ να σπέρνουν το θάνατο, τη φτώχεια και την προσφυγιά, για να αποσπάσουν τα μονοπώλιά μεγαλύτερο κομμάτι από τη «μοιρασιά της πίτας».

Χτίζουμε πραγματική ασπίδα προστασίας απέναντι στη πολυμορφη βία και ανισοτιμία σε βάρος των γυναικών. Μέσα στον συλλογικό αγώνα σπάνε στην πράξη αντιδραστικές αντιλήψεις για τη θέση της γυναίκας, τις σχέσεις των δύο φύλων. Δυναμώνοντας αυτόν τον προσανατολισμό, το σωματείο μας μπορεί να γίνει κυψέλη αλληλεγγύης για κάθε εργαζόμενη.

Αντλώντας δύναμη και αισιοδοξία από τους αγώνες των εργαζόμενων γυναικών, τιμάμε αγωνιστικά την Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας δυναμώνοντας την πάλη για την πραγματική χειραφέτηση των γυναικών.

Το Δ.Σ.

Σ.Ε.Δ.Η.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.