ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
Κειμενο

S.O.S. εκπέμπουν οι καρδιοχειρουργοί στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, καθώς τις τελευταίες ημέρες αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα έκτακτα αλλά και στα τακτικά χειρουργεία, αφού δεν υπάρχουν αναλώσιμα υλικά.

 


Μάλιστα, το πρόβλημα είναι τόσο σοβαρό, ώστε πριν από λίγη ώρα αποφάσισαν να κλείσουν τελικά και τις δύο καρδιοχειρουργικές κλινικές του νοσοκομείου. Όπως τονίζουν, από αύριο δεν θα γίνονται έκτακτα χειρουργεία στον Ευαγγελισμό.

Σύμφωνα με τους καρδιοχειρουργούς, δεν διατίθενται πλέον στα χειρουργεία βηματοδότες, δεν υπάρχουν στεντ, αλλά το πιο σημαντικό δεν υπάρχει οξυγονωτής για το μηχάνημα εξωσωματικής λειτουργίας. Δεν μπορεί να γίνει καμία καρδιοχειρουργική επέμβαση χωρίς το εν λόγω μηχάνημα, καθώς αυτό «κρατά» την εξωσωματική λειτουργία του σώματος κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Την ίδια ώρα, η διοίκηση του νοσοκομείου, διά στόματος του διοικητή Μιχαήλ Θεοδώρου, τονίζει πως δεν διακυβεύεται η ασφάλεια των ασθενών και ότι όποιο υλικό δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο αντικαθίσταται άμεσα. Επίσης, ο ίδιος διαψεύδει ότι θα κλείσουν οι καρδιοχειρουργικές κλινικές και υποστηρίζει πως οι επεμβάσεις, είτε έκτακτες είτε προγραμματισμένες, θα γίνονται κανονικά. Αυτές οι διαψεύσεις του κυρίου Θεωδόρου έρχονται σε πλήρη αντίφαση με την πραγματικότητα που υφίστανται οι κλινικές του, αφού γνωρίζει πως όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία έχουν αναβληθεί, αλλά και πως, κατά την επόμενη εφημερία του ιδρύματος, τα έκτακτα περιστατικά θα αντιμετωπιστούν ένα προς ένα με επικοινωνία με τους προμηθευτές. Με λίγα λόγια, η προμήθεια υλικών θα πραγματοποιείται με… «το κομμάτι».

Σήμερα, πάντως, είναι η πέμπτη ημέρα που δεν γίνεται παράδοση υγειονομικού υλικού στα νοσοκομεία, καθώς οι προμηθευτές διεκδικούν σε ρευστό και όχι σε ομόλογο, όπως αντιπροτείνει η κυβέρνηση, 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μέχρι να βρεθεί λύση και να συμφωνήσουν κυβέρνηση και προμηθευτές στο πώς θα γίνει η εξόφληση του χρέους, όπως φαίνεται, τα προβλήματα κάθε μέρα θα μεγαλώνουν, με κλινικές, που η μία μετά την άλλη, θα οδηγούνται σε «λουκέτο».

Το πρόβλημα από τις πρώτες κιόλας ημέρες του «εμπάργκου» είχε διαφανεί σε ορθοπεδικό υλικό, μάλιστα στο νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης ακυρώθηκαν την προηγούμενη Τετάρτη ορθοπεδικές επεμβάσεις σε παιδιά με κινητικά προβλήματα.

Από την άλλη πλευρά, διευθυντικά στελέχη του νοσοκομείου και εργαζόμενοι του Υπουργείου Υγείας συζητούν μία λύση, που κάθε άλλο παρά εύκολη θα είναι στην πράξη, για την έλλειψη του φαρμακευτικού υλικού.

Σύμφωνα με τους καρδιοχειρουργούς, η ενημέρωση που έχουν είναι πως, αν έρθει κάποιο επείγον περιστατικό, θα πρέπει να ενημερώσουν, αρχικά, εγγράφως τον διοικητή του νοσοκομείου, ο οποίος εν συνεχεία θα ενημερώσει την επιτροπή προμηθειών του Υπουργείου Υγείας και εκείνοι, με τη σειρά τους, τους προμηθευτές, ώστε να στείλουν το αναλώσιμο υγειονομικό υλικό στο νοσοκομείο και να γίνει η επέμβαση.

Δημοσίσευση 04/06/2010

[readon1 url="http://www.zougla.gr"]Πηγή: zougla.gr[/readon1]

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.