ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
Κειμενο

Αλλαγές στις ρυθμίσεις του Προεδρικού Διατάγματος για τα εργασιακά, ανακοίνωσε μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις από τα συνδικάτα και τις έντονες πιέσεις που ασκήθηκαν, ακόμη και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Επίσης, παρείχε διευκρινίσεις σχετικά με την διαδικασία κατάθεσης του. Όπως τόνισε επέλεξε να κατατεθεί στο πλαίσιο του Ασφαλιστικού ώστε να γίνει συζήτηση στη Βουλή, πρόταση που ο πρωθυπουργός απεδέχθη απολύτως.

Πρώτη «διόρθωση» που ανακοίνωσε ο υπουργός, η αύξηση του χρόνου προειδοποίησης για απόλυση εργαζομένων προκειμένου ο εργοδότης να μπορεί να καταβάλλει τη μισή αποζημίωση.

Για τους εργαζόμενους με πολλά χρόνια εργασίας ο χρόνος αυξάνεται στους έξι μήνες -από τους τέσσερις, που προέβλεπε το ΠΔ.

«... οι τέσσερις μήνες θα γίνουν έξι στο νόμο. Θα προστεθούν στα 10 πρώτα χρόνια άλλοι δύο μήνες. Δηλαδή, από δύο μήνες έως και δύο χρόνια (εργασίας) η προειδοποίηση πρέπει να γίνεται τουλάχιστον σε ένα μήνα. Από δύο χρόνια έως πέντε χρόνια, χρειάζονται δύο μήνες προειδοποίησης. Από πέντε χρόνια έως δέκα χρόνια, χρειάζονται τρεις μήνες προειδοποίησης. Τα υπόλοιπα όπως τα προέβλεπε το διάταγμα, έτσι θα τα προβλέπει και ο νόμος» είπε ο υπουργός στην Επιτροπή.

Ακόμη ανακοίνωσε εφαρμογή των αντικινήτρων απόλυσης των προκεχωρημένης ηλικίας εργαζομένων, από τα 55 έτη και όχι από τα 57, όπως αναφέρεται στο ΠΔ.

Αυτό σημαίνει ότι οι εργοδότες που απολύουν εργαζομένους άνω των 55 ετών, θα πρέπει να πληρώνουν το 50 -80% (αναλόγως της ηλικίας του εργαζομένου) του κόστους της αυτασφάλισης των απολυμένων, έτσι ώστε οι τελευταίοι να πάρουν σύνταξη όταν συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις. Το υπόλοιπο ποσό θα το δίνει ο ΟΑΕΔ.

Ο κ. Λοβέρδος διευκρίνισε για άλλη μια φορά ότι η διαφορά μεταξύ του μισθού που προτείνει το ΠΔ για τον νεοεισερχόμενο μέχρι 25 ετών και του κατώτατου μισθού, θα επιδοτείται από τον ΟΑΕΔ.

Απορρίπτοντας την κατηγορία, ότι με τα νέα μέτρα μειώνεται ο κατώτατος μισθός, ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε πως η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει (μέσω επιδόματος από τον ΟΑΕΔ) την διατήρηση του επιπέδου του. «Όταν είχαμε την επίσκεψη του γ.γ. του ΟΟΣΑ και μας είχε πει να μειώσουμε τον κατώτατο μισθό για τους νέους και τους μακροχρόνια ανέργους, του απαντήσαμε πως είναι πολύ μικρός ο κατώτατος. Έχουμε έγκριση από την Ε.Ε., θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα αυτό» ανέφερε ο υπουργός.

Μάλιστα απάντησε στις επικρίσεις που έχει δεχθεί για την φράση το υπολειπόμενο ποσό «δύναται να καλύψει ο ΟΑΕΔ».

Όπως τόνισε ο υπουργός «... έχουμε έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Κοινοτικών Πόρων, το καταθέτω, σύμφωνα με το οποίο αν δεν υπήρχε το ρήμα αυτό η συμπλήρωση του εισοδήματος η καταβολή της ασφάλισης θα θεωρείτο παθητική πολιτική απασχόλησης. Δηλαδή δίνεις εισόδημα σε έναν άνθρωπο που έχει ανάγκη. Αυτό απαγορεύεται να το κάνεις με κοινοτικά (κονδύλια), το κάνεις με προϋπολογισμό [...] Ο ΟΑΕΔ δεν έχει χρήματα. Τα 2/3 αυτών των χρημάτων, υπολογιζομένων στα 200 με 300 εκατομμύρια το χρόνο, θα προέρχονται από το ευρωπαΪκό κοινωνικό ταμείο. Το υπόλοιπο 1/3 των χρημάτων θα το καταβάλλει ο ΟΑΕΔ από διαγραφή οφειλών του ΙΚΑ στον ΟΑΕΔ».

Ο υπουργός δεν απέκλεισε αλλαγές ούτε στα όσα προβλέπονται για την προσφυγή στη διαιτησία του ΟΜΕΔ, τονίζοντας ότι αναμένει τις προτάσεις των κοινωνικών εταίρων, προκειμένου να καταλήξει στην τελική μορφή της ρύθμισης.

Ο κ. Λοβέρδος εξέφρασε επίσης την έντονη επιθυμία του να επιτευχθεί συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για την διαδικασία προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας - αρχής γενομένης από συμφωνία στα πρόσωπα.

Ο σχετικός νόμος, θα προβλέπει την προϋπόθεση της συμφωνίας των δύο μερών για προσφυγή στη διαιτησία - άλλωστε, «αν δεν πάμε σε μια λύση που θα συμφωνήσουν και οι δύο, η άλλη πλευρά θα μας καταγγείλει. Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας άλλωστε, έχει κάνει παρατήρηση στην Ελλάδα, αφού δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο υποχρεωτικότητα στη διαιτησία».

Τι θα γίνει σε περίπτωση που δεν υπάρξει πάντως, συμφωνία των κοινωνικών εταίρων; «Δεν θα αλλάξω τίποτα στην διαιτησία αν δεν τα βρουν οι κοινωνικοί εταίροι. Θα το αφήσουμε όπως είναι σήμερα» ανέφερε αργότερα ο κ. Λοβέρδος.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, η αλλαγή στο ισχύον καθεστώς, ήταν επιβεβλημένη: «επί τη βάσει αυτή, οικοδομείτο ο γραφειοκρατικός συνδικαλισμός. Γιατί να παλέψεις αφού το πρόβλημα σου το έλυνε η διαιτησία; Και δεν είναι διαιτητής εκείνος με τον οποίον χάνεις εξ ορισμού, ή αυτός που δίνει 6% και 7% αυξήσεις…» ανέφερε ο κος Λοβέρδος.

Ο υπουργός υπερασπίστηκε την στάση του κατά το προηγούμενο διάστημα, υποστηρίζοντας πως ο ίδιος θέλησε να περάσει η εφαρμογή του Μνημονίου για τα εργασιακά μέσω της Βουλής, αντί της οδού του Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο προέβλεπε το Μνημόνιο:

«Υπήρξαν πολλοί που με εμέμφθησαν για απόπειρα να αποφύγω τη Βουλή. Ως πολιτικός έχω την τακτική να δέχομαι το ότι οι συγκυρίες σου δίνουν μαθήματα. Με αφορά η γνώμη μου ότι η προσωπικότητά μου δομήθηκε δημοκρατικά, ότι είμαι δημοκράτης, σέβομαι το δημοκρατικό πολίτευμα και τα άλλα κόμματα - και δεν δέχομαι μομφές για αντιδημοκρατική συμπεριφορά, δεν δέχομαι και μύγα στο σπαθί μου. Παρότι λοιπόν το Προεδρικό Διάταγμα είναι ορθή μέθοδος, γιατί πηγαίνει και στην ΟΚΕ και στο Συμβούλιο της Επικρατείας (και θα είχα τον καιρό, καθόσον χρόνο το διάταγμα τύγχανε επεξεργασίας, να επικοινωνώ και με την Ε.Ε. για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις), ανάμεσα στο ορθότερο και το δημοκρατικότερο, προτιμώ το τελευταίο».

Οι αλλαγές που προτείνονται για τα εργασιακά θα ενσωματωθούν τελικά με απόφαση του πρωθυπουργού στο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο, η κατάθεση του οποίου αναβάλλεται και θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα την Δευτέρα.

Η αναβολή αυτή οφείλεται και στις διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ υπουργείου Εργασίας και τρόικας επί κρίσιμων σημείων του Ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Επιμένουν στο θέμα αντισυνταγματικότητας

Οι προθέσεις του υπουργού Εργασίας, αμφισβητήθηκαν από την πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Σοφία Σακοράφα, η οποία εκτίμησε πως η οδός του νομοσχεδίου επελέγη προκειμένου να προσπελασθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας, «κάτι που σημαίνει ότι ενδεχομένως υπάρχει και ζήτημα αντισυνταγματικότητας».

Η κυρία Σακοράφα κατηγόρησε τον υπουργό πως μειώνει τις αποζημιώσεις των απολύσεων και «μετατρέπει την γενιά των 700 ευρώ σε γενιά των 592, συν το επιδοματάκι του ΟΑΕΔ που δεν είναι σίγουρο ότι θα το πάρουν, συν του ότι γνωρίζουμε την μοίρα των επιδομάτων. Σαν επιστέγασμα του κοινωνικού πραξικοπήματος, καταργείτε την διαιτησία, καθώς οι εργαζόμενοι δεν θα μπορούν μονομερώς να προσφύγουν στην διαιτησία αν δεν το επιθυμεί η εργοδοτική πλευρά. Ποιες είναι οι επενδύσεις που έχετε εξασφαλίσει με τα μέτρα αυτά; Το μόνο που βλέπω είναι ένας επερχόμενος κοινωνικός κανιβαλισμός».

«Ερωτηματικά» διέκρινε ωστόσο και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Π.Κουρουμπλής, τόσον όσον αφορά την συνταγματικότητα των μέτρων, όσο και την αποτελεσματικότητά τους. Ο βουλευτής προέβλεψε ότι τα μέτρα θα οδηγήσουν πολλούς εργαζόμενους στην «εξαθλίωση» και προειδοποίησε πως «η παράταξή μας δεν είναι λόχος».

«Οφείλουμε να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια ακόμα και αντίστασης σ’ αυτούς που μας απειλούν με πτώχευση της χώρας, ενώ γνωρίζουμε ότι οι πρώτοι που θα έχαναν σε περίπτωση πτώχευσης, θα ήταν αυτοί» ανέφερε ο κ. Κουρουμπλής.

Άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υπήρξαν πιο θετικοί, όπως ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ο οποίος πάντως, προέτρεψε τον υπουργό να υπάρξει κάποια ρύθμιση για τα θέματα διαιτησίας, «σε περίπτωση που κάποια από τις δύο πλευρές στηλώσει τα πόδια».

Αντίστοιχα, ο Πυθαγόρας Βαρδίκος, δικαιολόγησε τα μέτρα, «όταν υπάρχει ισχυρό καθεστώς προστασίας της εργασίας θα επενδύσει εδώ ο επιχειρηματίας, ή θα πάει αλλού; Να διατηρηθεί επιχείρηση με λιγότερους εργαζόμενους, ή να κλείσει; Όταν υπάρχει δυσκολία στις απολύσεις, προσλαμβάνει κανείς, ή όχι;» αναρωτήθηκε, υπό τον όρο ωστόσο, ότι θα είναι προσωρινά, μέχρι το ξεπέρασμα της κρίσης.

Από πλευράς ΝΔ, ο Γ.Βρούτσης, εκτίμησε πως το κόμμα του «δικαιώνεται πανηγυρικά που δεν ψήφισε το Μνημόνιο, η σκοτεινή πλευρά του οποίου αποκαλύπτεται σήμερα».

«Σήμερα αποκαλύπτεται το μνημόνιο. Γιατί αν πάμε στη διάσταση ότι φέρατε τις αλλαγές αυτές στο πλαίσιο της ανταγωνιστικότητας, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί σε καμία περίπτωση ότι η κατάργηση της συλλογικής σύμβασης εργασίας, έρχεται σήμερα διαμέσου του Προεδρικού Διατάγματος για την αμοιβή των νέων μέχρι 25 ετών στο όνομα της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας».

«Ξέρω πως είστε δεσμευμένοι και αυτοπαγιδευμένοι στο πλαίσιο του Μνημονίου και βαθειά εκτεθειμένοι. Και δεν είναι θέμα πατριωτισμού, γιατί θα μπορούσατε να είχατε εξειδικεύσει τα ζητήματα μέσα στο Μνημόνιο και να τα διαπραγματευτείτε καλύτερα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Βρούτσης.

«Αυτά που εξαγγείλατε σήμερα, είναι απαιτήσεις του ΣΕΒ και των εργοδοτών για δεκαετίες ολόκληρες» παρατήρησε ο Δ. Μαυρίκος του ΚΚΕ. «Το αίτημα για απελευθέρωση απολύσεων, μείωση αποζημιώσεων, παιδική εργασία. Μας λέτε πως αυτά τα κάνετε, είτε για την κρίση, είτε για να γίνει ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία - και ο εχθρός ο μεγάλος είναι το εργατικό κόστος. Μα, αν ήταν έτσι, η ελληνική οικονομία θα έπρεπε να κεντάει».

«Το Μνημόνιο είναι η πιο αδίστακτη και στυγνή αντεργατική συμφωνία. Για μας, όσα Συντάγματα, νόμους και ρυθμίσεις να αναφέρετε, οι ρυθμίσεις θα είναι παράνομες μέχρι την ανατροπή τους από τους εργάτες - ενώ ταυτόχρονα αποκαλύπτεται και η αντιδραστικότητα και της Ε.Ε.» συμπλήρωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

«Όλη αυτή η ιστορία έχει προκαλέσει σοκ και δέος στον ελληνικό λαό, ακριβώς γιατί έχουμε καθημερινές αλλαγές στο εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς» σημείωσε από πλευράς ΛΑΟΣ, η Ουρανία Παπανδρέου.

«Δεν δεχόμαστε ότι ευνοούν την ανάπτυξη οι απολύσεις και η ελαστική εργασία. Η τοποθέτησή μας για την παιδική εργασία είναι ήδη γνωστή. Είπαμε πως είμαστε κάθετα αντίθετοι με τα παιδιά των 15 ετών να μπαίνουν στην αγορά εργασίας» συμπλήρωσε η βουλευτής.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο Μ.Κριτσωτάκης, χαρακτήρισε «πρωτοφανή αντιλαϊκά και αναποτελεσματικά τα μέτρα» σημειώνοντας πως «το ΔΝΤ έκανε παντού πάγωμα μισθών, αλλά πουθενά πλην της Ελλάδας, δεν έκανε μείωση μισθών».

«Γίνεται προσπάθεια περιορισμού των αντιδράσεων εσωκομματικά. Έχω την εντύπωση πως δεν θα τα καταφέρετε, γιατί είμαστε στη μέση ενός σχεδίου που φαίνεται καθημερινά. Οι αλλαγές θα γίνουν μόνιμες και μετά την κρίση […] Το «ψήφος ή εκλογές» είναι εκβιασμός. Χάνετε αυτούς που είναι μαζί σας και επιχειρείτε να κερδίσετε άλλους. Δεν θα γλιτώσετε ωστόσο - θα κριθούν όλα αυτά αντισυνταγματικά» προειδοποίησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Εντονο κλίμα και στην συνεδρίαση του Τομέα Εργασίας

Αρκετές αλλαγές στις προωθούμενες ρυθμίσεις του Προεδρικού Διατάγματος για το εργασιακό ζήτησαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ νωρίτερα, κατά τη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) του ΠΑΣΟΚ, παρουσία του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Ροβέρτου Σπυρόπουλου.

Ειδικότερα, προτάθηκε το ποσοστό των απολύσεων μηνιαίως να μειωθεί από 5% σε 4% και να αυξηθεί ο χρόνος προειδοποίησης των εργαζομένων σε έξι μήνες από τέσσερις και δύο από έναν ανάλογα με τα χρόνια απασχόλησης.

Επίσης προτάθηκε ό,τι προβλέπεται για τους εργαζόμενους από 57 ετών να ισχύσει από τα 55 τους.

Ακόμη διατυπώθηκε η πρόταση για υποχρεωτική επιδότηση του μισθού των νεοπροσληφθέντων από τον ΟΑΕΔ. Ωστόσο, ο αντίλογος στην πρόταση αυτή ήταν πως η χώρα δεν θα μπορέσει να πάρει το κονδύλι των 200 εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ σε περίπτωση που η επιδότηση γίνει υποχρεωτική.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης ο υπουργός ρωτήθηκε ποιο ποσοστό επιχειρήσεων και εργαζομένων αφορούν τα μέτρα και απάντησε το 5%, καθώς το 95% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα απασχολεί προσωπικό κάτω των 20 ατόμων.

Σημαντική πρόταση που διατυπώθηκε αφορούσε την «ανακύκλωση» των εργαζομένων. Προτάθηκε οι επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν νέους να μην μπορούν να απολύσουν αντίστοιχο αριθμό παλαιών εργαζομένων πριν την παρέλευση εξαμήνου.

Επίσης προτάθηκε να υπάρξει ενιαίος κατάλογος κοινής αποδοχής για τη διαιτησία, με τον υπουργό να φέρεται να έχει ζητήσει κατάλογο μεσολαβητών από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Από διάφορους βουλευτές αναφέρθηκε στη συνεδρίαση ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ στήριξε και στηρίζει τα κυβερνητικά μέτρα, γιατί ήταν αναγκαία για να μην πτωχεύσει η χώρα, θα στηρίξει το ασφαλιστικό αλλά «δεν μπορούμε να καταργούμε κατακτήσεις εργαζομένων χωρίς να λύνουμε το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας και να ωφελούνται πέντε έως δέκα 'μεγαλοκαρχαρίες'».

Πριν τη συνεδρίαση του ΚΤΕ ο κ. Λοβέρδος συμμετείχε σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

*Αύριο, Τετάρτη, ο υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσει τον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, για τα υπό κατάθεση νομοσχέδια: α) Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού συστήματος του Δημοσίου Β) Ίδρυση Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

 

Δημοσίευση 22/06/2010

[readon1 url="http://in.g"]Πηγή: in.g[/readon1]

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.