ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
Κειμενο

Επιδότηση από τον ΟΑΕΔ του μισθού και των εισφορών του νεοεισερχόμενου μέχρι ηλικίας 25 ετών στην αγορά εργασίας, ώστε να καλυφθεί η μείωση που προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα για τις εργασιακές σχέσεις, «επιβεβαίωσε» εμμέσως πλην σαφώς ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά την συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Εμείς έχουμε δώσει μάχη και με την τρόικα πρώτα από όλα να μην θιγεί ο 13ος και 14ος μισθός. Στο Δημόσιο καταλαβαίνω τον πόνο, αλλά τουλάχιστον στο Δημόσιο υπάρχει η μονιμότητα. Στον ιδιωτικό τομέα εμείς θελήσαμε να υπάρξει η προστασία του εισοδήματος και παράλληλα θεωρώ ότι η επιδότηση του πρωτοσεισερχόμενου στην αγορά εργασίας, και σε ό,τι αφορά στο μισθό αλλά και σε ό,τι αφορά τις εισφορές, δεν τη βλέπω αρνητική αλλά θετική» είπε ο πρωθυπουργός.

Η αναφορά αυτή του πρωθυπουργού έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού σε ό,τι αφορά την επιδότηση από τον ΟΑΕΔ, μισθού και εισφορών των νεοεισερχόμενων, η διατύπωση στο ΠΔ είναι μάλλον ασαφής: «το υπολειπόμενο ποσό αναπλήρωσης του κατωτάτου ορίου μισθού ή ημερομισθίου [...] και το αντίστοιχο ποσό ασφάλισης, δύναται να καταβάλλεται από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ )».

Αντίθετα, εξαιρετικά σαφής είναι η διατύπωση που ξεκαθαρίζει για την αμοιβή των νεοεισερχόμενων (κάτω των 25 ετών) στην αγορά εργασίας ότι καθορίζονται τα εξής: «α) για τους νέους ηλικίας έως 21 ετών ποσοστό 80% του κατωτάτου ορίου μισθού ή ημερομισθίου της οικείας συλλογικής ρύθμισης και σε περίπτωση που δεν υφίσταται τέτοια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Ε.Γ.Σ.Σ.Ε).»

»β) Για τους νέους ηλικίας από 21 έως 25 ετών ποσοστό 85% του κατωτάτου ορίου μισθού ή ημερομισθίου της οικείας συλλογικής ρύθμισης και σε περίπτωση που δεν υφίσταται τέτοια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας».

Ερωτηθείς σχετικά με τις προωθούμενες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μέτρα έκτακτης ανάγκης αλλά και για «τεράστια ευθύνη να σώσουμε την οικονομία».

«Έχουμε τεράστια ευθύνη να σώσουμε την οικονομία και αυτό κάναμε. Αν δεν είχαμε πάρει τα μέτρα τα οποία έπρεπε να πάρουμε, σήμερα θα ήμασταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση. Μετά δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε ούτε για την πληρωμή των δημοσίων υπαλλήλων, ούτε για την πληρωμή των συνταξιούχων, ούτε για ασφαλιστικό σύστημα, ούτε για ελπίδα να βγούμε από την κρίση» είπε ο κ. Παπανδρέου.

«Σήμερα έχουμε τα πρώτα θετικά σημάδια ότι η Ελλάδα μπορεί με δύσκολες αποφάσεις, με τη στήριξη και τις θυσίες του ελληνικού λαού (πράγματι θυσίες, όλοι μας το αναγνωρίζουμε) να βγει από αυτή τη δύσκολη θέση. Να μπορεί να διαμορφώσει τις πολιτικές της, με ένα τρόπο που να είναι κυρίαρχα, αυτόνομα και πέρα από τις επιτηρήσεις. Όμως πολλά από αυτά τα οποία γίνονται και πολλά από αυτά τα οποία κάνουμε -θα έλεγα από εδώ και πέρα όλο και περισσότερο- είναι αυτά τα οποία μας ζήτησε ο ελληνικός λαός και προεκλογικά» συμπλήρωσε.

«Η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο»

Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πορεία επίτευξης των στόχων της, ανακτώντας σταδιακά την αξιοπιστία της διεθνώς, καθώς και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προωθήσει σημαντικές και δύσκολες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο πολιτικό σύστημα, στη δημόσια διοίκηση και στο σύστημα πρόνοιας.

Την άποψη ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο εξέφρασαν, σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου, τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αναφερόμενος στις αλλαγές που πρέπει να προωθήσει η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το κράτος είναι ο «μεγάλος ασθενής]», με βασικά συμπτώματα τη σπατάλη, την αναξιοκρατία, την ανομία, τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή και τις πελατειακές αντιλήψεις.

Ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι η κυβέρνηση πήρε μέτρα, διότι ήταν υποχρεωμένη να διασώσει την ελληνική οικονομία, ενώ ως προς τις αλλαγές που προωθούνται, τόνισε ότι χρειάζεται η συνεργασία όλων των κοινωνικών εταίρων και των κομμάτων.

Εξάλλου, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι παράλληλα με τις περικοπές δαπανών, πρέπει να διαμορφωθεί ένα κατάλληλο περιβάλλον για την προσέλκυση επενδύσεων, το οποίο δεν θα αξιοποιεί μόνο τα προγράμματα της ΕΕ, αλλά θα προωθεί τη συστηματική συνεργασία με τρίτες χώρες, οι οποίες ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη χώρα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε, εξάλλου, πως «αυτές οι αλλαγές δε γίνονται με το απλό πάτημα ενός κουμπιού, απαιτούν αλλαγή νοοτροπίας, αλλά και τη διεθνή τεχνογνωσία, καθώς, δε χρειάζεται να ανακαλύπτουμε τον τροχό, ιδιαίτερα όταν ο χρόνος πιέζει».

 

Δημοσίευση 17/06/2010

[readon1 url="http://in.gr"]Πηγή: in.gr[/readon1]

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.