ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
Κειμενο
Σε εξαιρετικές και μόνο περιπτώσεις θα πληρώνονται στις Εφορίες οι οφειλές των φορολογουμένων. Εγκύκλιος που εξέδωσε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης αναφέρει πως η καταβολή των φόρων και των λοιπών δημοσίων εσόδων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας διενεργείται σε πιστωτικά ιδρύματα ή στα ΕΛΤΑ., με τη χρήση κωδικού πληρωμής.

Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη πως για το Ο.Π.Σ. Taxis, ολοκληρώθηκαν και είναι σε παραγωγική λειτουργία από την Πέμπτη 2.1.2014 στις 12:00, οι αλλαγές – επικαιροποιήσεις των εφαρμογών στο πλαίσιο του νέου Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας και της αποσυμφόρησης των Ταμείων των Δ.Ο.Υ., που αφορούν:

1. Στην αποδέσμευση της δήλωσης (50 περίπου τύποι δηλώσεων) από την πληρωμή, σε περίπτωση χρεωστικής δήλωσης. Ειδικότερα, κατά την οριστική υποβολή της δήλωσης παράγεται και εκτυπώνεται η Ταυτότητα Οφειλής (Τ.Ο.), ώστε ο υπόχρεος έγκαιρα να μπορεί να πληρώσει στις Τράπεζες ή τα ΕΛ.ΤΑ.

2. Σε αλλαγές των εφαρμογών των εσόδων, όπως:

α. Βεβαιώσεις δηλώσεων και χορήγηση Τ.Ο.,

β. Επανεκτύπωση Τ.Ο. με κριτήρια (όπως Α.Φ.Μ.),

γ. Διαχείριση Ρύθμισης Χρεών. Εμφάνιση και εκτύπωση Ταυτότητας Ρυθμισμένης Οφειλής (Τ.Ρ.Ο.),

δ. Κεντρική Εικόνα Φορολογούμενου (εμφάνιση ταυτοτήτων οφειλών),

ε. Έκδοση Αποδεικτικού Φορολογικής Ενημερότητας (Α.Φ.Ε.). Αλλαγή στους μήνες ισχύος και επιπρόσθετα κριτήρια,

στ. Ανασκόπηση Α.Φ.Ε., με διαθέσιμη την Ταυτότητα Οφειλής Παρακράτησης (Τ.Ο.Π.),

ζ. Βεβαίωση Οφειλής και ανάκτησή της, με διαθέσιμη την Ταυτότητα Οφειλής Βεβαίωσης (Τ.Β.Ο.),

η. Πίστωση και διαχείριση εισπράξεων και προσαυξήσεων. Χρέη τα οποία βεβαιώνονται από 1.1.2014 και δόσεις των χρεών που καθίστανται ληξιπρόθεσμες από 1.1.2014 επιβαρύνονται με τους κατά περίπτωση τόκους και πρόστιμα,

Β. Για το Ο.Π.Σ. Taxisnet, ολοκληρώθηκαν και είναι σε παραγωγική λειτουργία από την Παρασκευή 3.1.2014 στις 12:00, οι αλλαγές – επικαιροποιήσεις των εφαρμογών στο πλαίσιο του νέου Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας που αφορούν:

1. Στην αποσυσχέτιση της δήλωσης (20 περίπου τύποι δηλώσεων) από την πληρωμή, σε περίπτωση χρεωστικής δήλωσης. Ειδικότερα, κατά την οριστική υποβολή της δήλωσης, η δήλωση (εκτελεστός τίτλος) προωθείται στο TAXIS και για τη χρεωστική παράγεται η Ταυτότητα Οφειλής, προκειμένου ο υπόχρεος να μπορεί να καταβάλει εφάπαξ, ή την 1η δόση ή μέρος του ποσού οφειλής, στην Τράπεζα ή τα ΕΛ.ΤΑ. Διαγραφή δήλωσης δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση.

2. Σε τροποποιήσεις ενεργειών στη σελίδα αποθηκευμένων δηλώσεων, προβολής κατάστασης, επιτυχούς συναλλαγής, επανεκτύπωσης Τ.Ο. Απενεργοποίηση διαγραφής χρεωστικής δήλωσης – μηνύματα.

3. Στην αλλαγή του Αποδεικτικού Φορολογικής Ενημερότητας ως προς τον τύπο, το περιεχόμενο και τους ελέγχους, ήτοι:

α. Μήνες ισχύος 2 αντί 4

β. Πρόσθετη προϋπόθεση χορήγησης, οι δηλώσεις Φ.Ε. και Φ.Π.Α. της τελευταίας 5ετίας.

Επιπλέον, η Δ.ΗΛΕ.Δ. ενημερώνει ότι τέθηκαν σε λειτουργία έξι (6) νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες στο περιβάλλον του TAXISnet, με στόχο την εξυπηρέτηση του πολίτη (αποφυγή επίσκεψης στη Δ.Ο.Υ.) και τη μείωση διαχειριστικού κόστους των Δ.Ο.Υ.

Αυτές είναι:

1. Δήλωση Απόδοσης Προκαταβλητέου Φόρου στις Αμοιβές Αρχιτεκτόνων & Μηχανικών,

2. Δήλωση Απόδοσης Παρακρατούμενου Φόρου Εισοδήματος Εργολάβων,

3. Δήλωση Απόδοσης Παρακρατούμενου Φόρου από Προμήθειες κάθε είδους αγαθών ή Παροχής Υπηρεσιών από τις Δημόσιες Υπηρεσίες, Ο.Τ.Α., Ν.Π.Δ.Δ., κτλ.,

4. Γενική και Συγκεντρωτική Εικόνα Ρυθμίσεων (στην επιλογή Προσωποποιημένης Πληροφόρησης) και εκτύπωσης της «Ταυτότητας Ρυθμισμένης Οφειλής (Τ.Ρ.Ο.)» για την πληρωμή σε Τράπεζες ή τα ΕΛ.ΤΑ. στη διεύθυνση https://www1.gsis.gr/taxisnet/info,

5. Ηλεκτρονικό Πιστοποιητικό ΕΝ.Φ.Ι.Α. για Φυσικά Πρόσωπα. Εκδίδεται για κάθε Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου (Α.Τ.ΑΚ.) χωριστά. Για το έτος 2014 χορηγείται πιστοποιητικό για τα έτη 2010-2013, https://www1.gsis.gr/webtax3/etak/faces/index.jspx,

6. Συμφωνητικά Μίσθωσης και Αποδεικτικό Υποβολής. Υποβολή – Αποδοχή δηλώσεων στοιχείων μισθώσεων ακίνητης περιουσίας στις οποίες ο πολίτης εμφανίζεται ως εκμισθωτής ή μισθωτής. Η υποβολή γίνεται στη διεύθυνση www1.gsis.gr/sgsisapps/plcs μέσω ηλεκτρονικής φόρμας.

 

Δημοσίευση 08/01/2014

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.