ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κειμενο

H οικονομική κρίση είναι πλέον ορατή σε όλους. Το ίδιο και τα αποτελέσματά της. Τα βλέπουμε και τα βιώνουμε καθημερινά: Ανεργία, φτώχεια, καταπάτηση κάθε εργασιακού δικαιώματος, αστυνόμευση… Με άλλα λόγια, επιστροφή στον Μεσαίωνα. Και βέβαια, η απάντησή μας στην κρίση τους δεν μπορεί παρά να είναι συλλογική. Έτσι, σήμερα συνεχώς διευρύνεται ο αριθμός των συμπολιτών μας που βλέπουν ότι «δεν πάει άλλο», ότι κάτι πρέπει να γίνει, ότι πρέπει κάτι να αλλάξει.

Ανάμεσα στα πολλά που πρέπει να αλλάξουν είναι οι διατροφικές και καταναλωτικές μας συνήθειες. Όλο και περισσότεροι πλέον βλέπουν ως αναγκαία την προσπάθεια αναζήτησης μιας άλλης διαδικασίας διακίνησης του πιο βασικού και αναγκαίου για την επιβίωση δικαιώματος: της τροφής. Με άλλα λόγια, αγορά χωρίς μεσάζοντες, κατοχύρωση του δικαιώματος των παραγωγών για αξιοπρεπή αμοιβή και των καταναλωτών για προσιτές τιμές προϊόντων που δεν θα επιβαρύνουν το περιβάλλον και την υγεία των καταναλωτών, σεβασμός στα εργασιακά δικαιώματα των απασχολούμενων στην παραγωγή, συλλογική αντίληψη δουλειάς (συνεταιρισμοί κ. α).

Η στροφή στην τοπική παραγωγή, η άμεση σύνδεση ανάμεσα στον παραγωγό και τον καταναλωτή, η ανάπτυξη νέων συνεταιριστικών ομάδων στην ύπαιθρο αλλά και στην πόλη, έχουν να προσφέρουν πολλά στην δημιουργική διέξοδο από τα προβλήματα που συσσωρεύονται.

Με αυτή την συλλογιστική λοιπόν, ξεκινάμε την δημιουργία ενός δικτύου καταναλωτών. Στόχος μας είναι να παραγγείλουμε προϊόντα σε τιμές χαμηλότερες της αγοράς, σε τιμές συμφέρουσες και για τον καταναλωτή και για τον παραγωγό. Θέλουμε να φύγουμε από τα Σούπερ Μάρκετ και τα καρτέλ που εκμεταλλεύονται και τους δυο. Θέλουμε να καλλιεργήσουμε και να αναπτύξουμε ένα δίκτυο προσωπικών επαφών με παραγωγούς, γιατί κατανοούμε ότι η άμεση επικοινωνία και αμοιβαία εμπιστοσύνη είναι ο σημαντικότερος δείκτης ασφάλειας για τα προϊόντα που καταναλώνουμε. Και ταυτόχρονα, να ανταλλάξουμε μεταξύ μας αλλά και με τους παραγωγούς, τους προβληματισμούς και τις ιδέες μας σε θέματα που αφορούν την τιμή των προϊόντων, την ποιότητα, την ανάγκη να δράσουμε συλλογικά κλπ. Δηλαδή, επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε ένα εναλλακτικό δίκτυο διακίνησης έξω από το εμπορικό, που να μπορέσει να ικανοποιήσει την αυξανόμενη ανάγκη των καταναλωτών να προμηθεύονται και των παραγωγών να διαθέτουν τα προϊόντα τους, χωρίς την ληστρική παρέμβαση των κερδοσκόπων μεσαζόντων.

Ήδη στις γειτονιές της Αθήνας ξεπηδούν συνέχεια τέτοιες πρωτοβουλίες. Και υπάρχουν και άλλες που προηγήθηκαν της οικονομικής κρίσης. Με όλες αυτές ευελπιστούμε να συνεργαστούμε και να προχωρήσουμε όλοι μαζί, συμβάλλοντας έτσι στην διαμόρφωση όρων για μια νέα μορφή κοινωνικής συγκρότησης.


«Ρίζα - Επιτροπή Ηλιούπολης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη»
e-mail:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Δημοσίευση 10/03/2012

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.