ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κειμενο

Με στόχο πλέον τον σχηματισμό κυβέρνησης ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, συναντήθηκε με τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Στις 13.58 ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε στο γραφείο του στη Βουλή με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Στις 18.00 θα ακολουθήσει συνάντηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Μία ώρα αργότερα θα έχει τετ-α-τετ με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο.

Άκαρπη η συνάντηση Σαμαρά - Τσίπρα

«Τηρούμε τη συμφωνία και ταυτόχρονα ζητούμε το αυτονόητο, δηλαδή να υπάρξουν πολιτικές τέτοιες οι οποίες μέσα από την ανάπτυξη θα δώσουν το δικαίωμα της ανάσας και της ελπίδας σε εκατομμύρια Έλληνες» ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς, έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής για σχηματισμό κυβέρνησης.

Η δήλωσή του ήλθε και ως απάντηση στις αναφορές του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο πρόεδρος της ΝΔ μετά την εκλογική νίκη του κόμματος δεν ανέφερε τον όρο επαναδιαπραγμάτευση.

«Πρέπει να γίνει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με όσο το δυνατόν περισσότερα κόμματα» τόνισε ο κ. Σαμαράς και συμπλήρωσε: «Θέλω μόνο να σας πω ότι συνεχίζω την προσπάθεια. Έχει ανάγκη η χώρα να αποκτήσει άμεσα κυβέρνηση».

Εντολή στον Αντώνη Σαμαρά

Στην εκτίμηση ότι υπάρχουν περιθώρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης προέβη ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, παραλαμβάνοντας τη διερευνητική εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Με τη διερευνητική εντολή, ανέφερε κατά τη συνομιλία του με τον κ. Παπούλια ο αρχηγός της ΝΔ, «θα επιδιώξω αμέσως να σχηματισθεί κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας μακράς πνοής με τα κόμματα που πιστεύουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και το ευρώ», «που πιστεύουν ότι τηρώντας τις δεσμεύσεις μας, θα πρέπει ταυτόχρονα να γίνουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις στο πρόγραμμα, προκειμένου να ξεφύγει ο ελληνικός λαός από αυτήν τη βασανιστική σημερινή πραγματικότητα της ανεργίας και των απίστευτα μεγάλων δυσκολιών που περνάει κάθε ελληνική οικογένεια».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς, η νέα κυβέρνηση πρέπει να είναι αποφασιστική στο ζήτημα της κοινωνικής συνοχής -όχι μόνο από οικονομικής πλευρά αλλά και από την πλευρά της ασφάλειας- ενώ σημείωσε πως είναι επιβεβλημένη από όλους η εθνική συνεννόηση. Κλείνοντας, εκτίμησε πως υπάρχουν τα περιθώρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Συγχαίροντας τον κ. Σαμαρά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε την ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης, έτσι ώστε, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, να μη μείνει ούτε μία ώρα ακυβέρνητη η χώρα.

Η διαδικασία των διερευνητικών εντολών

Κάπως έτσι άρχισε και επίσημα ο νέος κύκλος των διερευνητικών εντολών, αφού και το αποτέλεσμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου δεν δίνει αυτοδυναμία σε κανένα κόμμα, την ώρα που οι δανειστές και τα ξένα κέντρα πιέζουν για άμεση συγκρότηση κυβέρνησης, ώστε να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις και να τηρηθούν όλες οι δεσμεύσεις.

Το κυβερνητικό σχήμα που αναμένεται να προτείνει ο Αντώνης Σαμαράς θα το συγκροτούν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Αριστερά και θα υπάρχει πρόταση για στελέχωση και από εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα, όπως ο νυν υπηρεσιακός υπουργός Ανάπτυξης κ. Ι. Στουρνάρας, που θα προέρχονται όχι μόνον από την Κεντροδεξιά, αλλά θα εκπροσωπούν και την ευρύτερη Αριστερά.

Οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης έχουν κάνει λόγο για κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης. Όμως, η σύνθεση της νέας κυβέρνησης εν πολλοίς συνδυάζεται και με τις επιθυμίες, τους στόχους και τις επιδιώξεις και των εν δυνάμει κυβερνητικών εταίρων, ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατικής Αριστεράς και των προέδρων τους, Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη.

«Κλειδί», λοιπόν, στο εγχείρημα αυτό, κατά τους ηγετικούς κύκλους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, είναι η Δημοκρατική Αριστερά.

Ένα από τα βασικά ερωτήματα, το οποίο θα απαντηθεί στις αμέσως επόμενες ώρες, είναι το εάν και κατά πόσο επικεφαλής της κυβέρνησης αυτής θα είναι ο Αντώνης Σαμαράς ή κάποιο άλλο πρόσωπο. Ήδη έχει καταρρεύσει, πριν ακόμη διατυπωθεί, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για ευρεία συμμαχική κυβέρνηση με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, από τη στιγμή που ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να συμπράξει σε ένα τέτοιο εγχείρημα. Ανώτερα στελέχη στην Ιπποκράτους υποστηρίζουν ότι οι κατ' αρχήν θέσεις που κατέθεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος αργά το βράδυ της Κυριακής περισσότερο αποσκοπούν στη διαμόρφωση πλαισίου διαπραγμάτευσης, παρά εκφράζουν τις πραγματικές προσδοκίες του κόμματος.

Δεν έγινε δεκτή η παραίτηση Π. Πικραμμένου

Δεν έκανε δεκτή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, την παραίτηση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου, από τον οποίο ζήτησε να παραμείνει στη θέση του μέχρι τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Κατά τη συνάντησή του με τον κ. Παπούλια, ο κ. Πικραμμένος ανέφερε ότι με την έκδοση των αποτελεσμάτων λήγει και τυπικά η, κατά το Σύνταγμα, εντολή που είχε λάβει η υπηρεσιακή κυβέρνηση.

«Δεν αποδέχομαι την παραίτησή σας προσωρινά και θα χρειαστεί να δουλέψετε ακόμη λίγο. Ελπίζω να είναι μικρό το διάστημα και πολύ γρήγορα να σχηματισθεί κυβέρνηση. Εκείνη τη στιγμή θα σας φωνάξω» απάντησε ο κ. Παπούλιας.

Στις 11.30 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχθηκε τον απερχόμενο πρόεδρο της Βουλής, Βύρωνα Πολύδωρα, ο οποίος θα τον ενημέρωσε επίσημα για τα αποτελέσματα και τη δύναμη των κομμάτων στη νέα Βουλή.

 

Δημοσίευση 18/06/2012

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.