ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κειμενο

Συζητήθηκε ο προϋπολογισμός, την ώρα που η  ανεργία ξεπερνά το 30%, με το δήμο μας να έχει από τα υψηλότερα ποσοστά. 17% των νοικοκυριών δεν έχει κανένα εργαζόμενο, 13% των παιδιών υποσιτίζονται. Διπλασιασμός των ανθρώπων που για να εξασφαλίσουν ένα πιάτο φαΐ προστρέχουν στα συσσίτια. Χιλιάδες οικογένειες κάθε μέρα μένουν χωρίς ρεύμα αφού αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς και η ΔΕΗ τους κόβει το ηλεκτρικό.

Χιλιάδες και χιλιάδες «λουκέτα» μαγαζιών στη χώρα και φυσικά και στη πόλη μας. Εκατομμύρια παγωμένους που δεν μπορούν να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης για το χειμώνα. Εκατομμύρια χρεοκοπημένους και «υποθηκευμένους» στις τράπεζες. Εκατομμύρια χαρατσωμένους και φορολεηλατημένους. Καρκινοπαθείς χωρίς φάρμακα, ανάπηρους χωρίς συντάξεις, πολύτεκνους χωρίς βοηθήματα, νοσοκομεία χωρίς υλικά, σχολεία υπό διάλυση.

Ο προϋπολογισμός που ψήφισε η παράταξη του ΠΑΣΟΚ στο δήμο, υποταγμένος στον κρατικό προϋπολογισμό ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, ντύθηκε πάλι με λεξούλες όπως ανάπτυξη, όραμα, αναβάθμιση, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένας ακόμα αντιλαϊκός κορσές που ζητά από τον λαό να φορέσει. Λεξούλες που οι εργαζόμενοι ακούνε χρόνια, λεξούλες που τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν το αποτέλεσμά τους. Η Τοπική Διοίκηση έρχεται ακόμα μια φορά να ενισχύσει το δρόμο των μονοπωλίων, το δρόμο της ανέχειας για τους εργαζόμενους και της κερδοφορίας για τους μεγαλοεργολάβους.

Ο στόχος είναι σαφής, η ιδιωτικοποίηση, η ανταποδοτικότητα, η συρρίκνωση υπηρεσιών, απολύσεις εργαζομένων και προώθηση ελαστικών σχέσεων εργασίας. Π.χ. τακτικές αποδοχές (βασικός μισθός, δώρα εορτών, επιδόματα) σε τυχαία υπηρεσία του δήμου μας το 2012 ήταν 619.068 €, το 2013 520.000 €.

Άλλο παράδειγμα: «…Σε αυτή την κατεύθυνση (της ανάπτυξης), το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου πρέπει να επισημαίνει τη συμβολή που μπορούν να έχουν στην ανάπτυξη του Δήμου τοπικοί κοινωνικοί και οικονομικοί φορείς, δηλαδή ιδιωτικές επιχειρήσεις, σύλλογοι, ΜΚΟ…», είναι απόσπασμα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου.

Με δυο λόγια, δυο χρόνια «Καλλικράτη» συνεχίζει το έργο των προηγούμενων χρόνων, με το τσάκισμα εργασιακών σχέσεων, απολύσεις (είτε με μετατάξεις είτε με διαθεσιμότητα), συσσίτια και εθελοντισμός, ενώ την ίδια ώρα ανταποδοτικότητα, φορολογία και αύξηση τελών, μετατροπή του δήμου σε ελεγκτικό μηχανισμό για αυτόν που δε θα έχει να πληρώσει και ιδιωτικοποιήσεις σαν τελευταία πράξη του έργου.

Και ακούγεται από δημοτική αρχή και πλειοψηφία των υπολοίπων παρατάξεων, και τι να κάνουμε; Ένα δίλημμα που έρχεται κάθε φορά που επιτίθενται στα δικαιώματα του λαού. Μας το επιβάλλει, λένε, η κεντρική διοίκηση.

Πρώτον, η συντριπτική πλειοψηφία των παρατάξεων στο δημοτικό συμβούλιο  υμνούν τον «Καλλικράτη». Καμία προσπάθεια από την δημοτική πλειοψηφία ελέγχου και απόδοσης ευθυνών προς την κεντρική κυβέρνηση (παρακρατηθέντα, ελλιπής χρηματοδότηση). Η κρατική χρηματοδότηση είναι ελάχιστη (είναι κοινό μυστικό πως ούτε τα σκουπίδια δεν θα μπορεί ο δήμος να μαζέψει, ούτε το νερό, το βασικό αγαθό, δεν θα μπορεί να παρέχει. Καμιά διαμαρτυρία, διάβημα, καταγγελία για τον οικονομικό στραγγαλισμό από τη δημοτική αρχή).

Δεύτερον, όλες οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου που ψηφίστηκαν από τη δημοτική πλειοψηφία (αρκετές και από τις άλλες δημοτικές παρατάξεις) είναι πιστότατη εφαρμογή του «Καλλικράτη». Ούτε σκέψη για διαμαρτυρία απαίτηση των παρακρατηθέντων πόρων από την τοπική διοίκηση, για μείωση των τελών και φόρων, για μείωση του τιμολογίων (ούτε τώρα που μειώθηκαν κατά περίπου 25% οι δαπάνες για τους μισθούς των εργαζομένων και το ¨κόστος¨, για αυτούς, της μισθοδοσίας είναι μειωμένο).

Τρίτον, η διαθεσιμότητα, δηλαδή απολύσεις, μειώσεις μισθών, υποχρεωτικές μετατάξεις, καθόλου προσλήψεις, ιδίως σε εργατοτεχνικό προσωπικό στο τομέα καθαριότητας. Ποιόν δρόμο ανοίγει; Την ιδιωτικοποίηση. Τι σημαίνει αυτό για το δημότη; Ακριβές υπηρεσίες –ανταποδοτικότητα. Μπορεί να μην ανατεθούν απευθείας σε ιδιώτη, φροντίζουν όμως να φτιάχνουν τις λεγόμενες συνεταιριστικές επιχειρήσεις όπου βαφτίζουν τους άνεργους επιχειρηματίες (βλ. Άλσος Δ. Κιντής, μπλοκάκια στους παιδικούς σταθμούς), καλύπτουν προσωρινά κενά που η δική τους πολιτική δημιούργησε, επιβεβαιώνουν τις πελατειακές σχέσεις, βοηθούν στη απαλλαγή του Κράτους για χρηματοδότηση, ο εξαθλιωμένος φορολογούμενος πληρώνει για πολλοστή φορά αυτό που θα έπρεπε πλέον να είναι αυτονόητο.
Π.χ. Κάθε σχολική μονάδα θα έχει για το 2013 600 €/χρόνο!!! Π.χ. Για το τεχνικό έργο προβλέπονται για φέτος 600.000 €!!!

Οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ, εκλεγμένοι με την Λαϊκή Συσπείρωση καταψηφίσαμε τον προτεινόμενο προϋπολογισμό.

Αισθανόμαστε την υποχρέωση όμως να απευθυνθούμε στο λαό και να του πούμε:

Να μην εφησυχάσει με τις ωραίες λεξούλες. Με τις διαβεβαιώσεις της συγκυβέρνησης που εκφράζονται ως πολιτικές δυνάμεις και στο δημοτικό συμβούλιο, πως με κάποιες συνεννοήσεις και χειρισμούς μπορεί να υπάρξει λύση και να βάλουμε πλάτη για να λυθεί το πρόβλημα. Πως με υπομονή και ελπίδα θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα.

Καμιά αυταπάτη ότι μια άλλη μορφή διαχείρισης και σε τοπικό επίπεδο και σε κεντρικό θα έχει σαν αποτέλεσμα το ανέβασμα του βιοτικού μας επιπέδου, την αύξηση των μισθών. Και η κεντρική διοίκηση και η τοπική, σαν το μακρύ της χέρι, είναι αποτελεσματική για την κερδοφορία του κεφαλαίου και την υπεράσπιση των συμφερόντων του. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ εγκλωβίζει μάζες, μας καλεί να στηρίξουμε μια διαχείριση υπέρ αυτού του σάπιου συστήματος. Δεν έχουμε αυταπάτες για την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών που προβλέπονται στα πλαίσια της διαχείρισης του συστήματος.

Θεωρούμε πως μόνη λύση είναι η αγωνιστική παρέμβαση του λαού, που θα ζητάει να πληρώσει την κρίση το κεφάλαιο, που θα αρνηθεί να συνεισφέρει για άλλη μια φορά τη χρηματοδότηση του κεφαλαίου και μέσα από τον προϋπολογισμό του δήμου. Χρειάζεται συσπείρωση, οργάνωση δυνάμεων για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης ικανό να μας διασφαλίσει ότι δικαιούμαστε και μας ανήκει.

Καλούμε κάθε εργαζόμενο να διεκδικήσει στο επίπεδο της περιφερειακής και τοπικής διοίκησης:
• Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα προέρχεται από την φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου κατά 45%, της εκκλησιαστικής περιουσίας και της επιβολής αυξημένου ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας.
• Επιστροφή των παρακρατηθέντων.
• Κατάργηση κάθε τοπικής φορολογίας.
• Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
• Προσλήψεις νέου μόνιμου προσωπικού.
• Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας
σε περιφερειακό ή δημοτικό επίπεδο.

Διεκδικούμε αποφασιστικά και επίμονα:
 

• Έργα υποδομής και πόρους που θα κατευθύνονται στην κάλυψη αναγκών της λαϊκής οικογένειας, αντιπλημμυρικά, οικόπεδα της πόλης που μένουν στα χέρια της ΚΕΔ για ξεπούλημα.
• Ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, με έμφαση στην ανακύκλωση, μακριά από κάθε ιδιωτικοποίηση και λογική καύσης.
• Σχεδιασμό, μελέτη και κατασκευή των έργων από αποκλειστικά δημόσιο κατασκευαστικό φορέα, με ευθύνη του κράτους, γιατί μέχρι τώρα τρώνε οι εργολάβοι.
• Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία, πρόνοια και παιδεία, από ενιαία, σύγχρονα και καθολικού χαρακτήρα συστήματα.
Κρατικό δίκτυο υποδομών – κοινωνικών εγκαταστάσεων για όσους το έχουν ανάγκη, μακριά από επιχειρηματίες και ΜΚΟ.
• Πολιτισμός, αθλητισμός και ερασιτεχνική δημιουργία να θεωρούνται κοινωνικό δικαίωμα και να διασφαλίζονται.
· Κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς.
· Απρόσκοπτη, ασφαλή δωρεάν μεταφορά των μαθητών.
· Δωρεάν αστικές συγκοινωνίες για τους μαθητές σε όλη τη διάρκεια της μέρας.
· Δωρεάν αστικές συγκοινωνίες για ανέργους, χαμηλόμισθούς, συνταξιούχους.

· Χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών, αφορολόγητο πετρέλαιο σ' αυτές, αξιοποίηση των υποδομών του Δήμου για σίτιση των παιδιών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης (χυμό, γάλα, φρούτο, σαντουϊτς)
· Το «Βοήθεια στο σπίτι», που τελειώνει τον Μάρτη, να παραμείνει στους δήμους, να είναι υπηρεσία ενταγμένη στον οργανισμό τους. Καμία παραχώρηση στους ιδιώτες. Καμία απόλυση εργαζομένων.

Η  προσπάθεια να μην περάσουν οι απολύσεις, δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους που κινδυνεύουν με απόλυση, αλλά το σύνολο της εργατικής – λαϊκής οικογένειας που συνθλίβεται από την κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης.

Να μην καταργηθούν οργανικές θέσεις στους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας των Δήμων. Αποκλειστικά μόνιμη δουλειά με μόνιμα δικαιώματα, όχι στις ατομικές συμβάσεις.
Να παραμείνουν στην Υπηρεσία όλοι όσοι εργάζονται σήμερα, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας.
Να μη γίνουν μετακινήσεις και μετατάξεις εργαζομένων
αφού όλοι οι Δήμοι έχουν ελλείψεις σε προσωπικό μόνιμου και αορίστου χρόνο.
Τις δύσκολες μέρες που περνά ο λαός εμείς του λέμε ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει γιατί εκείνος που έχει τη δύναμη και παράγει τον πλούτο δεν έχει ακόμη πει τη τελευταία λέξη.
Ένα δρόμο μπορεί να περπατήσει ο λαός. Με βάση τη πάλη για τα προβλήματα, να ανοίγει  το δρόμο για την λαϊκή εξουσία!
Να σχεδιάζει με βάση τις ανάγκες  του λαού, κεντρικά, πανεθνικά, κόντρα στην αναρχία στη παραγωγή και την ιδιοποίηση του πλούτου από μια μερίδα ανθρώπων, κεφαλαιοκρατών, όπως αποδεικνύει και η λίστα Λαγκάρντ.

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

 

Δημοσίευση 17/01/2013

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.