ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
Κειμενο

“Αν νιώθεις υπερηφάνεια για τους προγόνους σου,  μη στερήσεις αυτή τη δυνατότητα και από τους απογόνους σου”!
Τα λόγια αυτά του Κικέρωνα πιστεύουμε ότι εκφράζουν πλήρως το πνεύμα της  σεμνής τελετής, της ονομασίας της Πλατείας Λευκαδίων, της 12ης Μαρτίου 2017, στον Ι. Ν. Αγίας Παρασκευής Ηλιουπόλεως.

Παρόντες πλήθος κόσμου επώνυμοι και απλοί πολίτες. Ανάμεσά τους ο βουλευτής Λευκάδας κ. Αθανάσιος Καββαδάς, ο δήμαρχος Ηλιουπόλεως κ. Βασίλειος Βαλασόπουλος, ο δήμαρχος Λευκάδας κ. Κώστας Δρακονταειδής, οι πρώην βουλευτές κ. Παναγιώτης Καββαδάς και κ. Ξενοφών Βεργίνης, ο πρώην Δήμαρχος Ηλιούπολης κ. Θεόδωρος Γεωργάκης, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλόγων και σωματείων και πλήθος κόσμου.

Η εκδήλωση άρχισε με αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης κ. κ. Θεόφιλος και έλαβαν μέρος ο Ηγούμενος της Ι. Μ. Φανερωμένης πανοσιολογιότατος αρχιμανδρίτης Νικηφόρος και ο ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως πανοσιολογιότατος αρχιμανδρίτης Ιωαννίκιος.  

Ακολούθησε αρτοκλασία, μετά την οποία ο Μητροπολίτης απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό – καλωσόρισμα στο δισυπόστατο Ι. Ναό Αγίας Παρασκευής – Παναγίας Φανερωμένης

Στη διάρκεια της εκδήλωσης έδωσαν το παρόν νέοι και νέες, παιδιά του Συλλόγου μας, ντυμένοι με την πατροπαράδοτη λευκαδίτικη φορεσιά.

Ακολούθησε αγιασμός στο χώρο της ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΛΕΥΚΑΔΙΩΝ και ολιγόλεπτοι χαιρετισμοί.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. κ. Θεόφιλος ανέφερε ότι ερχόμαστε από το νησί των λογίων και μεταφέρουμε τη χάρη της Παναγίας της Πεφανερωμένης. Η χάρη της ας καθοδηγεί τα βήματά μας.

Κατόπιν ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ευάγγελος Γεωργάκης τόνισε ότι η καρδιά της Λευκάδας χτυπά στην Ηλιούπολη. Εδώ εγκαθίσταντο οι πρώτοι Λευκαδίτες στο τέλος της δεκαετίας του 1940 και στις επόμενες δεκαετίες στις οδούς Αθηνοδώρου, Νικομάχου, Ίωνος, Αγορακρίτου, Ζολώτα και κατόπιν σε όλη την Ηλιούπολη και στους γύρω δήμους.

Τα επώνυμα που κυριαρχούν, μιας και φτάνουν Λευκαδίτες από όλα τα χωριά της Λευκάδας είναι: Δελαπόρτας, Λάζαρης, Γεωργάκης, Βλάχος, Μεσσήνης, Κατωπόδης Γαζής, Φραγκούλης, Γλένης, Κτενάς, Θερμός, Γράψας, Χόρτης, Καραμποΐκης, Βουκελάτος, Ροντογιάννης, Κοντογιάννης, Κάτσενος, Χαλκιόπουλος, Σκιαδαρέσης, Τούμπας, Αραβανής, Ζαβερδινός, Λιβιτσάνος, Ζαβιτσάνος, Φέτσης, Σίδερης, Πάλμος, Αργύρης, Φουρλάνος, Θειακός, Κούρτης, Χαλικιάς...

Οι Λευκαδίτες βελτιώνουν ταχύτατα το βιοτικό τους και το πνευματικό τους επίπεδο συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ανάπτυξη, στην οργάνωση και στην εξέλιξη της Ηλιούπολης.

Συνέβαλαν αποφασιστικά στο χτίσιμο και στη λειτουργία του Ι. Ν. Αγίας Παρασκευής και από το 1970 γιορτάζουμε εδώ την Πολιούχο του νησιού μας, κάθε χρόνο την παραμονή του Αγίου Πνεύματος.

Αυτή την πορεία της ζωής και την προσφορά των ανωνύμων Λευκαδίων της Ηλιούπολης τιμά η ονομασία του περιβάλλοντος χώρου σε πλατεία Λευκαδίων, ὡς μήτε τὰ γενόμενα ἐξ ἀνθρώπων τῷ χρόνῳ ἐξίτηλα γένηται (για να μην ξεχαστούν με το χρόνο τα έργα των ανθρώπων) όπως είπε κι ο πατέρας της ιστορίας ο Ηρόδοτος.

Είναι βαθιά μας πίστη ότι αυτή η ονομασία θα διαφυλάξει την ιστορική μνήμη της περιοχής και θα αποδώσει το δέοντα σεβασμό και την οφειλόμενη τιμή  στους αποβιώσαντες πρώτους Λευκαδίτες, αλλά και στις σημερινές γενιές  που λάτρεψαν και λατρεύουν την Ηλιούπολη, χωρίς όμως να ξεχνούν το όμορφο νησί τους, τη γη των προγόνων τους το “πρωτόχωμα”

Κυρίες και Κύριοι!

Θέλουμε από καρδιάς να ευχαριστήσουμε το Δήμαρχο Ηλιούπολης κ. Βασίλη Βαλασσόπουλο και όλους όσους εργάστηκαν για την υλοποίηση της ιδέας αυτής! Σας καλωσορίζουμε όλους στην πλατεία Λευκαδίων!

Σεβασμιότατε Μητροπολίτη! Η παρουσία σας τιμά, καταξιώνει και αναδεικνύει το θρησκευτικό συναίσθημα και την πίστη στην Παναγία Φανερωμένη.

Για την ενίσχυση του συναισθήματος αυτού επιθυμούμε όπως μια αγιογραφημένη εικόνα, πιστό αντίγραφο της Παναγίας της Φανερωμένης που προσκυνούμε στο Μοναστήρι, αφού αγιογραφηθεί στην Ιερά Μονή, εξέλθει από αυτή και τοποθετηθεί στο γραφείο του Συλλόγου μας προς ευλογία των μελών και φίλων του συλλόγου.

Κατόπιν ο βουλευτής Λευκάδας κ. Αθανάσιος Καββαδάς ανέφερε ότι σήμερα εδώ χτυπά η καρδιά της Λευκάδας. Σήμερα τιμάμε όλους τους Λευκαδίτες και είμαστε περήφανοι για αυτό.

Θερμά συγχαρητήρια στον πρόεδρο του Συλλόγου και θερμές ευχαριστίες στο Δήμαρχο Ηλιουπόλεως, ο οποίος υλοποίησε το αίτημα που θέσαμε πριν δυο χρόνια στην κοπή της πίτας του Συλλόγου.

Κύριε Δήμαρχε! Είστε φίλος και ευπρόσδεκτος στη Λευκάδα. Χαρείτε την πλατεία που πλέον αποτελεί κομμάτι της Λευκάδας.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Λευκάδας κύριος Κωνσταντίνος Δρακονταειδής ανέφερε ότι χτυπά η καρδιά της Λευκάδας εδώ σ' αυτή τη φιλόξενη γη. Ακολούθως απηύθυνε  ευχαριστίες στους εμπνευστές της ιδέας και έκλεισε την ομιλία του με τους στίχους του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη:
Δεν είναι διαβατάρικο πουλί, που για μια μέρα
σχίζει τα νέφη και περνά γοργό σαν τον αγέρα,
ούτε κισσός, π' αναίσθητος την πέτρα περιπλέκει
ούτ' αστραπή που σβήνεται χωρίς αστροπελέκι,
δεν είναι νεκροθάλασσα, βοή χωρίς σεισμό,
νοιώθω για σε πατρίδα μου, στα σπλάχνα χαλασμό.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε ότι ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ευάγγελος Γεωργάκης ευχαρίστησε τον κύριο Δήμαρχο και ζήτησε τη βοήθειά του για την έκδοση του Λευκώματος για τα σαράντα χρόνια της ιστορίας του Συλλόγου.

Ακολούθησε ο δήμαρχος Ηλιούπολης κ. Βασίλης Βαλασσόπουλος ο οποίος ανέφερε ότι η απόφαση αυτή του Δημοτικού συμβουλίου δεν ήταν τυχαία. Το αξίζετε γιατί η βοήθειά σας είναι πολύτιμη για την πόλη. Η δημοτική αρχή θα είναι πάντα κοντά στο Σύλλογο.

Ακολούθησε αναψυκτικό και η παραδοσιακή Λευκαδίτικη λαδόπιτα.

Η εκδήλωση έκλεισε με την πολυφωνική χορωδία του Συλλόγου μας, η οποία άριστα προετοιμασμένη, συνοδευόμενη από μαντολινάτα και υπό την καθοδήγηση του μαέστρου κ. Πέτρου Μήτσου έκλεψε την παράσταση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν η τελετή έλαβε τέλος ο κόσμος παρέμεινε στη πλατεία αρκετή ώρα, όπως γίνεται στις λευκαδίτικες πλατείες.

Η τελετή αυτή αποτελεί κομβικό σημείο στην ιστορία του Συλλόγου και του Λευκαδίτικου γίγνεσθαι στην Ηλιούπολη. Είναι πλέον η πλατεία μας! Ας τη χαρούμε!!

Περισσότερα στην ιστοσελίδα του Συλλόγου: silfa.gr

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΥΚΑΔΙΩΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
ΚΑΙ ΓΥΡΩΝ ΔΗΜΩΝ « Η ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ»
ΕΘΝΑΡΧΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ – ΙΩΝΟΣ & ΑΘΗΝΟΔΩΡΟΥ 45, Κ. Ηλιούπολη
ΤΗΛ ΕΠΙΚ. 6944256103
www.silfa.gr
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.* Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.